Kontroller gasslangen for små sprekker. Hvis du oppdager sprekker, må slangen byttes. Foto: Johan B. Langfeldt, AGA/ANB

Sjekk gassgrillen

Uansett vær; grillsesongen nærmer seg. Men har du gassgrill, bør du ta en sjekk før du slenger de første kotelettene på grillen.
Publisert 14.05.2012 kl. 09:36 Oppdatert 14.05.2012 kl. 09:44

Tips en venn på e-post:Propanvettreglene

  • Les og følg bruksanvisningen på propanutstyret. Før du monterer og tar i bruk propananlegget, bør du forsikre deg om at alle anvisninger følges. Ikke forsøk å reparere eventuelle skader på apparat, regulator eller flaske selv.
  • Sjekk for lekkasjer, spesielt slanger og koblinger. Propanslangen skal være EN- eller SIS-merket. Internasjonalt godkjente propanslanger har oransje farge. Før hver sesong tar man en lekkasjetest på slangen og koblingene. Bøy/knekk slangen mellom tommel og pekefinger. Dersom det har kommet sprekker i slangen skal den skiftes. Det bør uansett gjøres hvert 3. år.
  • Bruk kun CE-merket propanutstyr.
  • Ikke utsett flasken for kraftig varme. Godkjente propanflasker har en sikkerhetsventil. Denne slipper ut overtrykk som måtte oppstå ved unormal varmepåvirkning, slik at beholderen ikke eksploderer. Stiger trykket inne i flasken til ca 25 bar vil ventilen åpne og slippe ut propangass inntil trykket/temperaturen synker igjen. Dette tilsvarer en temperatur på ca 65 grader.
  • Propanflasken skal alltid stå. Sikkerhetsventilen er designet for å slippe ut propan i gassfase hvis trykket blir for høyt. Dersom flasken ligger vil det komme flytende propan ut av sikkerhetsventilen, og denne vil da ikke avlaste trykket slik det er tenkt. Flasken kan da eksplodere.
  • Ha alltid grillen eller gasskomfyren under oppsyn. Som med all annen bruk av varme skal man ved bruk være oppmerksom. Dette for å unngå uønskede hendelser. Tar det fyr i utstyret skal du forsøke å stenge gasstilførselen eller ta av koblingen til flasken om mulig.
  • Etter bruk skal regulatoren kobles fra flasken. Om utstyret ikke skal brukes innen rimelig tid bør regulatoren kobles fra og flasken oppbevares på et sikkert sted med god ventilasjon.
  • Ha alltid nok gass, eventuelt en reserveflaske. Det er kjedelig å gå tom for gass når man er midt på sjøen eller på hytta. Sørg derfor for å alltid ha en liten reserveflaske for sikkerhets skyld.
  • Du kan oppbevare inntil 22 kilo propan inne, og samme mengde i uthus, garasje eller liknende.
  • (Kilde: AGA)

Det holder ikke å bare vaske og rengjøre en gassgrill etter at den har stått ubrukt i kjelleren en hel vinter.

Det er alltid smart å sjekke propanbeholderen for lekkasjer, slitte slanger og pakninger før den tas i bruk. Her er noen enkle råd:

1) Rengjør eventuelle rustne rister og pensle dem med matolje (ikke bruk olivenolje, den kan bli harsk).

2) Kontroller at grillen er ren både innvendig og utvendig.

3) Kontroller at gassflasken og trykkregulatoren er i god stand og at det er gass i flasken.

4) Kontroller også gasslangen for små sprekker ved å bøye slangen kraftig og påføre såpevann eller spraye på lekkasjedetektor. Dersom du oppdager sprekker, må slangen byttes. Er slangen over tre år bør den uansett byttes ut.

5) Når alt er i orden kan du feste flaskeventilen på gassflasken og tenne opp grillen

– Nordmenn er generelt flinke med propan, men uhell kan skje og det er derfor viktig å vite hvordan man håndterer propan, sier Kai Arne Trollerud, brannmann og sikkerhetsspesialist i AGA.

Han understreker liekvel at det skal mye til før det eventuelt går galt. Ifølge statistikk fra DSB (Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap) fra 2010, var det ingen bygningsbranner som ble forårsaket av verken gassgriller, terrassevarmere eller gasskomfyr.

– Propan er ikke ufarlig, men om du håndterer gassen slik forskriftene tilsier, er du trygg, sier Trollerud.

I boenheter er det lov å oppbevare 55 liter propan, mens det er lov å ha 90 liter i frittliggende boder, garasjer og sjøhus.

Skulle det gå galt – og man kjenner gasslukt eller merker en lekkasje – må gassen stenges av umiddelbart og regulatoren fjernes. Alle tennkilder, som sigaretter, ild og elektrisk verktøy må slukkes eller stenges av.

Det skal luftes grundig i etterkant, og sikkerhetsavstanden til en varmepåvirket gassflaske er på 300 meter.

– Vi anbefaler alle å lese igjennom propanvettreglene, og gjerne henge dem opp slik at de er lett tilgjengelige, sier Trollerud.

Propanvettreglene: Se faktaramme til høyre. (ANB)

På forsiden nå