Fra mai 2011 til mai 2012 økte nordmenns lån med sikkerhet i bolig med 147 milliarder kroner. Foto: Sintef Byggforsk/ANB

Vi låner stadig mer til bolig

Ikke siden den globale finanskrisen rammet Norge i 2008 har norske husholdninger tatt opp mer lån til bolig.
Publisert 14.07.2012 kl 09:51 Oppdatert 17.07.2012 kl 19:31

Tips en venn på e-post:Lokale meglere

Fra mai 2011 til mai 2012 økte nordmenns lån med sikkerhet i bolig med 147 milliarder kroner. Det tilsvarer en økning på 9,7 prosent og er den største tolvmånedersveksten siden den globale finanskrisen brøt ut i september 2008, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Til sammenligning var veksten i boliglån på 7 prosent året før.

Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen sier til Aftenposten at økningen bekrefter bildet av at vi har et hett boligmarked. Samtidig har Norge lav arbeidsledighet, stort lønnspress, lav inflasjon, høy økonomisk vekst og svært lave renter.

– Det er ikke bra at veksten er tiltakende. Det utgjør en potensiell fare for norsk økonomi. Skulle boligprisene falle, vil mange få problemer med å betjene lånene sine, og det vil kunne få ringvirkninger til resten av økonomien, sier han til avisen.

Det var dette som skjedde da boligboblen i USA sprakk i 2007, hvilket igjen var en medvirkende årsak til finanskrisen året etter.

Ved utgangen av mai hadde nordmenn totalt 1.663 milliarder kroner i boliglån. Ifølge Aftenposten har norske husholdninger i snitt dobbelt så mye gjeld som de har i disponibel inntekt. (ANB-NTB)

På forsiden nå


Saumfarer spor etter gruppevoldtekt

Politiet foretar rundspørring og sjekker overvåkningskamera i jakten på to menn som skal ha voldtatt en 30 år gammel kvinne på Nygårdshøyden i forrige uke.

Gammel kjenning aktuell for bergensretur

Prince Efe Ehiorobo (30) aktuell for bergensklubb.

– Hadde vi sagt nei til Ikea, ville de bygget et annet sted

Ikke alltid mest gunstig å sette hardt mot hardt, mener Henning Warloe.