...
Slik blir resultatet om du lager denne smakfulle, tynnbunnede, italienske pizzaen. Foto: Fru Timian

Italiensk tynnbunnet pizza

Lag den hjemme selv.

Publisert 07.03.2013 kl 13:15 Oppdatert 22.03.2013 kl 13:26

Tips en venn på e-post:


Lage italiensk pizza

FAKTA

Fru Timian
  • Blogger om mat
  • Web: frutimian.no
  • Damen bak er Marit Røttingsnes Westlie

Jeg elsker en smakfull, tynnbunnet italiensk pizza! Når jeg får det, spiser bestandig mye mer enn magen krever. Og for å kunne disse godsakene også på dager som er travle, lager jeg bestandig mange ekstra pizzabunner når jeg først er i gang. De holder seg fint i fryseren og tiner på minutter. Og med en tomatsaus som røres sammen på to og et halvt minutt, er alt klart for fest både hverdag og helg.

Min første pizzakjærlighet var 80-tallets trønderpizzaversjon; nemlig pølsepizzaen. Og du vet hvordan det er med den aller første kjærligheten?..

Har du lyst til å prøve deg på et annet italiensk bakverk, synes jeg du skal bake en tortano! Tortano er en brødring med innbakte egg og massevis av parmesanost, god skinke og spekeskinke.

Tilbake til den tynnbunnede italienske pizzaen:

DETTE TRENGER DU

Pizzadeig – 12 pizzabunner

  • 1,3–1,4 kg hvetemel
  • 1 ts salt
  • 20 g fersk gjær
  • 8,5 dl vann, ca. 20 grader
  • 1 ss olivenolje

Tomatsaus – 4 pizzaer

  • 2 dl tomatpuré
  • 1 dl vann
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts salt
  • 1 dl olivenolje

Topping

  • spekeskinke
  • spekepølse
  • ruccolasalat
  • cherrytomater
  • fersk mozzarella
  • annen fast hvitost

Ha mesteparten av hvetemelet i en bakebolle sammen med saltet. Rør ut gjæren i vannet og tilsett vannet i melet mens mikseren går på medium hastighet. Elt deigen godt sammen i 7–8 minutter. Tilsett litt mer mel hvis nødvendig. Deigen skal være ganske løs, men ikke så løs at den er helt klissete.

Dekk bollen med plastfolie og sett deigen til heving i 1–1 1/2 time. Den skal bli minst dobbelt så stor. Med så liten gjærmengde tåler den godt å bli slått ned en gang eller to i løpet av hevetiden også. Sett stekeovnen på 250 grader – hvis den går så høyt. Har du en bakestein eller pizzastein, legger du den inn. Hvis ikke, legger du inn et rent stekebrett midt i stekeovnen.

Bland sammen tomatpuré, vann, oregano og salt til tomatsausen før du visper inn olivenoljen i en helt tynn stråle. Gjør klar toppingen. Skjær spekepølser i tynne skiver. Del opp cherrytomater. Skjær fersk mozzarella i skiver og riv eventuell annen fast ost. Vask ruccolasalat.

LAG BUNNER TIL 12 PIZZAER

Dryss et tynt lag med hvetemel på benken og hvelv deigen over. Del den i 12 like store deler. Rull dem ut til små baller og kjevle dem ut så tynt du greier. Jeg bruker å kjevle dem i flere vendinger fordi glutenet naturlig vil dra deigen innover igjen. Får den hvilt litt etter noe kjevling, vil den være mer elastisk. Jeg bruker dessuten å ta den siste kjevlingen rett på et bakepapir. Da får jeg deigen helt løvtynn.

De bunnene som du skal ha til senere, halvsteker du i 3–4 minutter, avhengig av hvor sterk varme du faktisk har i stekeovnen. Ta dem ut å la dem avkjøles på en bakerist før du fryser dem ned.

Fordel tomatsaus på resten av bunnene før du fordeler utover den osten du ønsker. Spekepølser og tomater går på før du tar ut stekebrettet og legger på pizzaen, eventuelt bruker en pizzaspade for å legge den over på en bakerstein. Stekes i 6–8 minutter.

Spekeskinke og ruccolasalat legger du på den ferdigstekte pizzaen.

FLERE OPPSKRIFTER:

På forsiden nå


...

Her er det Rio-tilstander i Bergen

Mannskapsparaden ble som et brasiliansk karneval.

...

Nå har vi satt to nye værrekorder

Denne sommeren er rett og slett historisk bra.

...

Den mystiske stanken er tilbake

– Det er ufattelig mange turister som spør oss hva det er som stinker. Veldig leit, sier billettselger Keiji Watanabe.

...

Disse vant Brann-billetter

Tre BA-lesere kan se Branns kamp mot Viking helt gratis!