...
Pinot-druen er selveste den hellige gral. Foto: Importør
 

Artig australier

Publisert 03.02.2012 kl 13:05 Oppdatert 03.02.2012 kl 23:10

Tips en venn på e-post:


Røde kartongviner

Vanskelig å velge blant 400 ulike rødviner på kartong? BAs vinskribenter, Tom Are Trippestad og Per Randers Haukaas, gir deg tips om de beste kjøpene!

God drikke til god mat

BAs vingubber har kost seg på terrassen.

Se alle anmeldelsene

Hvite kartongviner

Til den lyse årstid.

Se anmeldelsene

For vinmakerer er jakten på en god rødvin laget på Pinot Noirdruen selveste den hellige gral. Det er nemlig vanskelig å lage en god Pinot Noir.

Det er en druetype som man bare ikke får til om man bruker alskens alkymi og vinkjemi. Druetypen trenger rett og slett kjølig klima, godt jordsmonn og vinmakere som er kunsthåndverkere mer enn industriherrer.

Kombinasjonen av disse faktorene har utelukket Australia som et interessant Pinot Noir-land.

Ukens vin fra Giant Steps er et hederlig unntak. Druene dyrkes i høyden, i et av de kjøligste områdene for vinproduksjon i Australia. De uttrykker jordsmonn og vinmakeren er opptatt av å hjelpe naturen å uttrykke seg, og ikke overgripe seg mot den med masse kjemi. Dette er eksklusive viner som stort sett går til utvalgte utsalg og restauranter i Australia. Det er morsomt at vi får smake dem i Norge nå. Alt i alt representerer Giant Steps et lite skritt for Pinot Noir, men et stort skritt for australsk vinfilosofi.

9587601

Giant Steps Applejack Vineyard Pinot Noir 2010

13,5 prosent vol.

Giant Steps, Yarra Valley/Australia.

75 cl, 289,90 kroner.

Bestillingsutvalg.

Lys rød. Dufter krydder, grønn pepper, kirsebær og roser. Smaken er overraskende frisk, strukturert og crispy. Delikat moden frukt og fine tanniner. Lang, tørr finish som også er frisk og god. Blant de aller beste australske rødvinene jeg har smakt.

På forsiden nå


Ruset 35-åring tilsto innbrudd i Magalis neglestudio

Neglestudioet ble endevendt, vinduet knust og verdisaker stjålet. Magali F. Strandskog fikk bare litt over 2.000 kroner i erstatning.

Fant påtent boss i boligblokk

Brannvesenet rykket ut til en automatisk brannalarm i studentboligerne i Fantoftveien lørdag kveld. I gangen fant mannskapene det de mener er påtent boss.

...

Amerikafaren

Hva skjer med en far som forlater sine barn? Og hva skjer med sønnen som blir forlatt?

...

Høstfest for bergensfiffen

– Jeg gleder med veldig. Det er første gang jeg er her, så jeg er veldig spent, sier forfatter Sandra Straumsnes.