...
Pinot-druen er selveste den hellige gral. Foto: Importør
 

Artig australier

Publisert 03.02.2012 kl 13:05 Oppdatert 03.02.2012 kl 23:10

Tips en venn på e-post:


Røde kartongviner

Vanskelig å velge blant 400 ulike rødviner på kartong? BAs vinskribenter, Tom Are Trippestad og Per Randers Haukaas, gir deg tips om de beste kjøpene!

God drikke til god mat

BAs vingubber har kost seg på terrassen.

Se alle anmeldelsene

Hvite kartongviner

Til den lyse årstid.

Se anmeldelsene

For vinmakerer er jakten på en god rødvin laget på Pinot Noirdruen selveste den hellige gral. Det er nemlig vanskelig å lage en god Pinot Noir.

Det er en druetype som man bare ikke får til om man bruker alskens alkymi og vinkjemi. Druetypen trenger rett og slett kjølig klima, godt jordsmonn og vinmakere som er kunsthåndverkere mer enn industriherrer.

Kombinasjonen av disse faktorene har utelukket Australia som et interessant Pinot Noir-land.

Ukens vin fra Giant Steps er et hederlig unntak. Druene dyrkes i høyden, i et av de kjøligste områdene for vinproduksjon i Australia. De uttrykker jordsmonn og vinmakeren er opptatt av å hjelpe naturen å uttrykke seg, og ikke overgripe seg mot den med masse kjemi. Dette er eksklusive viner som stort sett går til utvalgte utsalg og restauranter i Australia. Det er morsomt at vi får smake dem i Norge nå. Alt i alt representerer Giant Steps et lite skritt for Pinot Noir, men et stort skritt for australsk vinfilosofi.

9587601

Giant Steps Applejack Vineyard Pinot Noir 2010

13,5 prosent vol.

Giant Steps, Yarra Valley/Australia.

75 cl, 289,90 kroner.

Bestillingsutvalg.

Lys rød. Dufter krydder, grønn pepper, kirsebær og roser. Smaken er overraskende frisk, strukturert og crispy. Delikat moden frukt og fine tanniner. Lang, tørr finish som også er frisk og god. Blant de aller beste australske rødvinene jeg har smakt.

På forsiden nå


Harmoni i høyden

Hver uke møtes en gruppe mennesker på toppen av Stoltzekleiven. Sammen finner de en indre ro. Uansett årstid, og uansett vær.

...

– Er økt kompetanse blant trenerne i barnefotballen til hinder for at foreldre stiller opp?

Debatten i barnefotballen er preget av to steile fronter og manglende evne til å se felles løsninger, skriver Harald Lien i dette innlegget.

Brannmagasinet: Se og le!

Elleville parodier på Rikard Norling og Erik Huseklepp.