Kua som i morgontimane i dag stod utanfor rådhuset og venta på at Kvinnherad-ordfører Synnøve Solbakken (Ap) skulle koma og mjølka ho, er no fjerna. Foto: Kjartan Wang Olsen, Kvinnheringen/ANB

Fikk protest-ku på døra

Melk ble tømt på gatene i Bergen, Kvinnherads ordfører fikk en ku på døra og flere ordførere ble «kidnappet».
Publisert 14.05.2012 kl. 09:33 Oppdatert 14.05.2012 kl. 12:30

Tips en venn på e-post:

www.ba.no Se alle stillinger (5)Norges Bondelag aksjonerer i Ås sentrum mandag morgen etter at det ble brudd i forhandlingene mellom landbruksorganisasjonene og staten i helgen. Jon Hamre, leder i Enebakk Landbrukslag (t.v.), sammen med nestleder Jon Gunnar Weng. Foto: Henrik Christie, Ås Avis/ANB
Mandag morgen hadde tynsetbøndene inntatt tynsetbyen med traktorer og slagord. Foto: Tonje Hovensjø Løkken, Arbeidets Rett/ANB
Norges Bondelag aksjonerte i Ås sentrum mandag morgen etter at det ble brudd i forhandlingene mellom landbruksorganisasjonene og staten i helgen. Her er ordføreren i Ås, Johan Alnes (Ap) og Kari Wetlesen, leder i Ås Landbrukslag. Foto: Henrik Christie, Ås Avis/ANB
Mandag lå det rundballer med budskapet «Nå har Jens lagt det store egget ingen mat uten bønder» rundt om i hele landet. På torget i Halden ble en rundball plassert ved siden av billettautomaten. Foto: Anja Lillerud, Halden Arbeiderblad/ANB
Mandag lå det rundballer med budskapet «Nå har Jens lagt det store egget ingen mat uten bønder» rundt om i hele landet. Denne rundballen møtte de ansatte ved Bodø rådhus mandag morgen. Foto: Aleksander Ramberg, Avisa Nordland/ANB
Bondelaget aksjonerte foran rådhuset i Skedsmo i Lillestrøm mandag. Om lag 60 bønder, anført av en rekke med traktorer under parolen «Mat fra jord der du bor», deltok. Foto: Thor Fremmerlid, RB/ANB

Misfornøyde bønder i hele landet aksjonerer mandag mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

- Nå er det ulike, fylkesvise aksjoner vi ser. Tirsdag blir det landsdekkende aksjoner. Da blir omfanget mye større, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag til NTB.

Han ville mandag formiddag ikke si noe mer om hva slags aksjoner som er i vente.

- Detaljene blir klare senere i dag, utover ettermiddagen, sier Bjørke.

Fikk ku på døra

I Bergen tømte melkebønder melk ut i gata ved Tine Meierier i Kanalveien. I tillegg laget et saktegående traktorfølge i kolonne lange køer mellom to travle rundkjøringer. I Uskedalen fikk ordføreren en ku på døren.

- Det er ikke hver dag det står en ku utenfor inngangsdøren til rådhuset, sier Kvinnherad-ordfører Synnøve Solbakken (Ap) til NRK.

Hun er ikke imponert over stuntet fra Uskedalen og Omvikdalen bondelag, som hevder kua ikke er blitt melket.

- Kua har det ikke bra der den står. Plakater, siloballer og traktorer synes jeg er greit å bruke i aksjoner, men dette og tømming av melk tar jeg avstand fra, sier Solbakken.

Kidnappet ordføreren

I Nordfjord i Sogn og Fjordane har bøndene kidnappet ordføreren i Eid kommune, Alfred Bjørlo (V).

- Vi vil holde på ham til kravet er innfridd, sier bondelagsleder Knut Tore Nes Hjelle til NRK.

Også ordfører Anders Ryssdal (Sp) i Gloppen, Morten Hagen (H) i Vågsøy, Ottar Nygård (tverrpolitisk liste) i Selje, Sven Flo (H) i Stryn og Anne Britt Øen-Nygård (Sp) i Hornindal står på bøndene sin kidnappingsliste.

Ordførerne blir fraktet til Stryn på traktor der de skal få delta i et planlagt møte i Nordfjordrådet.

- Jeg er ikke sikker på hvor mange penger Stoltenberg er villig til å legge på bordet for å få meg fri. Men utover det er det tydelig at alvoret i forhandlingene er større enn de fleste er klar over, sier Bjørlo.

Traktor-aksjoner

Bønder over det langstrakte land parkerte sine traktorer foran kommunehus og på parkeringsplasser. I Ås kommune i Akershus fylte kamplystne bøndene sentrum med traktorer mandag morgen.

Leder i Ås landbrukslag, Kari Wetlesen, sier til Østlandets Blad at årets jordbruksoppgjør handler om å sikre forbrukeren trygg mat i fremtiden.

- Det er ikke bare snakk om mer penger til bøndene, men å sikre 100.000 arbeidsplasser i landbruk og næringsmiddelindustrien, sier Wetlesen.

- Står inne for tilbudet

Staten leverte sitt tilbud i årets oppgjør med en total ramme på 900 millioner kroner onsdag. Kravet fra Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag var på 2,2 milliarder kroner.

Leder i Senterpartiet (Sp), Liv Signe Navarsete sier til NRK at hun kan stå inne for det tilbudet som staten har kommet med.

- Vi er et politisk parti. Vi er ingen fagforening for landbruket. Vi må ta helheten i politikken innover oss, sier Navarsete som maner bøndene til moderasjon, slik de gjør til andre grupper.

(ANB-NTB)

På forsiden nå