...
Politiførstebetjent Dagfinn Kvanneid ser mye merkelig oppførsel blant bilførerne gjennom kikkerten under kontroller. Foto: Tore Myrberg, Aust Agder Blad/ANB

Ser mer enn du tror

Vi har sett på noen av mulighetene politiet har til å fange opp de bilistene de virkelig ønsker å stoppe.

Publisert 29.04.2012 kl 17:04 Oppdatert 29.04.2012 kl 17:18

Tips en venn på e-post:

[Aust Agder Blad] Man skal ikke mange årene tilbake for at sjansen for å bli tatt for overtredelser på veiene var forholdsvis små. Det gjaldt enten man kjørte for fort, i ruspåvirket tilstand eller i et stjålet kjøretøy.

Men utviklingen går fort og kommer politiet stadig mer til hjelp. Dermed øker også sjansen for at de som er en fare i trafikken, eller holder på med andre former for ulovligheter, skal bli tatt.

Før du i det hele tatt vet at det foregår en politikontroll, kan nummerskiltet ditt ha blitt lest og sjekket opp mot politiets mange registre. Et godt eksempel på at datateknologi og databaser jobber raskt.

Vi ser ordningen i praksis på E18 rett ved Brokelandsheia i Aust-Agder. Ute ved veien står en diskret liten boks som leser alt av skilter på bilene som farer forbi i høy hastighet. I en politibil, med ryggen mot veien, sitter Stein Kolstad i UP med en liten dataskjerm.

– Apparatet er en ANPR og står for automatisk nummergjenkjenningsutstyr. Apparatet leser registreringsnummeret på bilene som passerer og sjekker dem opp mot biler som av forskjellige årsaker er i våre registre. Det kan være biler eller nummerskilt som er stjålet, forteller Kolstad.

På en liten håndholdt enhet får Kolstad opp eventuelle meldinger knyttet opp mot nummerskiltet, og kan be kontrollposten litt lengre borte i veien vinke inn bilen han har på skjermen.

Databasen blir oppdatert hver dag, og dermed er dette et veldig nyttig verktøy for oss. Apparatet leser skiltene både foran og bak på bilen om det skulle være nødvendig. Men dette betyr ikke at det alltid er noe selv om vi får opp melding. Det kan også skje at folk har glemt å melde i fra om at de har funnet igjen bilskiltet sitt, og at de derfor er registrert.

Les mer om politiets kontroller i Aust Agder Blad (ANB)

Biler til salgs lokalt


De nyeste annonsene:

Annonsere i avis og på nett?

Superflyet i Norge

Norwegian nye superfly er i Norge. Bli med på en omvisning.

Se bildene her

Dragebåtfestivalen 2012

Finner du noen du kjenner?

Se bildene

Lambo-SUV og drage-Jeep

Sjekk ut bilene utstilt på Auto China i Beijing.

Se alle bildene

Vårmønstring 2012

Omkring 1000 motorsykler var samlet på Festplassen.

Sjekk alle syklene

Fri parkering

Parkering er vanskelig. I hvert fall etter disse resultatene å dømme. Send oss gjerne dine beste parkeringsbilder på leserbilde@ba.no

Se mer enn 400 bilder

Kjører off-road

Bilentusiaster med firhjulstrekkere samler seg.

Se de tøffe bildeneAktuelt

Bilmessen i New York

Alt er stort i USA, også bilmesser. Sjekk ut aprilmessen i New York City.

Se alle bildeneHistoriske kjøretøy i Bergen

Hentet fra fotomuseum.bergen360.no og mittogditt.origo.no.

Bli med tilbake i tid

Tøffere enn toget

Modelljernbanemesse i Turnkassen.

Se de tøffe bildene!

...

Lurer du på hvordan denne ser ut inni?

Bli med på omvisning da vel.

Se video