Ungdom bør være forsiktige med mobilen

Det er ikke påvist helsefare ved bruk av mobiltelefon. Likevel bør de ivrigste mobilbrukerne barn og ungdom være forsiktige, konkluderer et ekspertutvalg som har gransket helserisikoen ved mobilbruk.
Publisert 02.04.2003 kl 08:46 Oppdatert 02.04.2003 kl 08:47

Tips en venn på e-post:Et ekspertutvalg om mobiltelefoni og helse, ledet av Gunnar Brunborg fra Nasjonalt folkehelseinstitutt, legger onsdag fram en rapport som konkluderer med at det ut fra dagens kunnskap ikke er forbundet med helsefare å bruke mobiltelefoner eller å oppholde seg i nærheten av basestasjoner.

Vær varsom

Men utvalget utelukker heller ikke at enkelte negative helseeffekter kan forekomme. Derfor kommer de med en oppfordring til de som bruker mobilen aller mest:

Barn og ungdom bør vise varsomhet ved bruk av mobiltelefon.

Etter anmodning fra Helsedepartementet nedsatte Statens strålevern høsten 2002 et utvalg som skulle vurdere mulige helseeffekter av bruk av mobiltelefoner, på grunnlag av nyere forskningsresultater. Utvalget har vurdert flere større rapporter utarbeidet for nasjonale myndigheter og internasjonale organisasjoner de siste årene. I tillegg har utvalget tatt for seg vitenskapelige publikasjoner.

Ukjente langtidseffekter

Utvalget konkluderer med at undersøkelser de siste årene ikke har påvist at det er forbundet med helsefare å bruke mobiltelefoner eller å oppholde seg i nærheten av basestasjoner. Dette gjelder kreft og effekter på fruktbarhet og avkom. Godt kontrollerte studier av forsøkspersoner viser heller ikke effekter på blodtrykk og sirkulasjonssystem, hodepine og andre helseplager eller indikasjoner på nevrologiske skader, uttaler utvalget.

Imidlertid kan utvalget fortsatt ikke utelukke at enkelte helseeffekter kan forekomme. Dette skyldes at mobiltelefoner først i de senere år har fått allmenn utbredelse. For enkelte sykdommer, for eksempel kreft, tar det mange år fra en påvirkning finner sted til sykdom viser seg. Man kan derfor fortsatt ikke helt utelukke en mulig risiko for kreft knyttet til bruk av mobiltelefoner.

Den tvilen som gjenstår kan begrunne en viss forsiktighet. Spesielt gjelder dette barn, som sannsynligvis vil benytte mobiltelefon gjennom et langt liv, understreker utvalget.

På forsiden nå


...

Torghandlerne nekter å betale skyhøye fellesutgifter

– Fellesutgiftene for bygget er hinsides all fornuft. Derfor har vi siden 2012 etterlyst detaljert dokumentasjon på hva pengene går til. Det har vi fortsatt ikke fått, sier torghandler Tom Rørnes til BA.

...

Overgrepssiktet 18-åring ble plukket ut i fotokonfrontasjon

Tips oss: Telefon: 800 33 044 MMS: BAfoto til 2229 E-post: tips@ba.no
Send inn video.

En 18 år gammel mann fremstilles fredag formiddag for fengsling. Han ble plukket ut i en fotokonfrontasjon av andre turgåere i Åsane, men nekter enhver befatning med overgrepssaken.

...

Varg Veum havner i fengsel i ny bok

I Gunnar Staalesens kommende bok befinner Varg Veum seg i fengsel. Han er beskyldt for bruk og besittelse av barneporno.

...

Dette vil ikke Molde-treneren svare på

– Jeg har ingen kommentar til det, sier Molde-trener Tor Ole Skullerud.