Ungdom bør være forsiktige med mobilen

Det er ikke påvist helsefare ved bruk av mobiltelefon. Likevel bør de ivrigste mobilbrukerne barn og ungdom være forsiktige, konkluderer et ekspertutvalg som har gransket helserisikoen ved mobilbruk.
Publisert 02.04.2003 kl 08:46 Oppdatert 02.04.2003 kl 08:47

Tips en venn på e-post:Et ekspertutvalg om mobiltelefoni og helse, ledet av Gunnar Brunborg fra Nasjonalt folkehelseinstitutt, legger onsdag fram en rapport som konkluderer med at det ut fra dagens kunnskap ikke er forbundet med helsefare å bruke mobiltelefoner eller å oppholde seg i nærheten av basestasjoner.

Vær varsom

Men utvalget utelukker heller ikke at enkelte negative helseeffekter kan forekomme. Derfor kommer de med en oppfordring til de som bruker mobilen aller mest:

Barn og ungdom bør vise varsomhet ved bruk av mobiltelefon.

Etter anmodning fra Helsedepartementet nedsatte Statens strålevern høsten 2002 et utvalg som skulle vurdere mulige helseeffekter av bruk av mobiltelefoner, på grunnlag av nyere forskningsresultater. Utvalget har vurdert flere større rapporter utarbeidet for nasjonale myndigheter og internasjonale organisasjoner de siste årene. I tillegg har utvalget tatt for seg vitenskapelige publikasjoner.

Ukjente langtidseffekter

Utvalget konkluderer med at undersøkelser de siste årene ikke har påvist at det er forbundet med helsefare å bruke mobiltelefoner eller å oppholde seg i nærheten av basestasjoner. Dette gjelder kreft og effekter på fruktbarhet og avkom. Godt kontrollerte studier av forsøkspersoner viser heller ikke effekter på blodtrykk og sirkulasjonssystem, hodepine og andre helseplager eller indikasjoner på nevrologiske skader, uttaler utvalget.

Imidlertid kan utvalget fortsatt ikke utelukke at enkelte helseeffekter kan forekomme. Dette skyldes at mobiltelefoner først i de senere år har fått allmenn utbredelse. For enkelte sykdommer, for eksempel kreft, tar det mange år fra en påvirkning finner sted til sykdom viser seg. Man kan derfor fortsatt ikke helt utelukke en mulig risiko for kreft knyttet til bruk av mobiltelefoner.

Den tvilen som gjenstår kan begrunne en viss forsiktighet. Spesielt gjelder dette barn, som sannsynligvis vil benytte mobiltelefon gjennom et langt liv, understreker utvalget.

På forsiden nå


...

Sier farvel til bergenspolitikken på Youtube

KrFs Filip Rygg blir kommunikasjonssjef i Skaperkraft og flytter til Oslo om en knapp måned.

...

Her er vinnerne av BAs Tall Ships-quiz

Under Tall Ships Races har Bergensavisen hatt en daglig spørekonkurranse. For hver av konkurransene har vi trukket ut en heldig vinner som vinner en reise for inntil fire personer med Fjord Line til Danmark.

...

NOAH: – Nødvendig med straffer som svir

Det koster ikke mer enn noen tusen kroner i bot å slå i hjel naboens katt. Dyrevernorganisasjonen NOAH mener straffenivået må økes dersom dyremishandling i Norge skal kunne forebygges.

...

Ser politi hele tiden på Norway Cup

– Jeg tenker ikke så mye på terrortruslene. Vi konsentrerer oss om fotball og å ha det kjekt, sier Børge Ågotnes (19) fra Nest-Sotra. Likevel er det synlig at alt ikke er som normalt på Norway Cup. De 32.000 fotballspillerne fra hele verden er godt voktet av væpnede politifolk.