Snakk om kupp!

Da Espen Kutschera så denne glasskålen hos Fretex skjønte han med en gang at han hadde funnet noe helt spesielt.

Espen Kragh
Espen Kragh Profil E-post
Publisert 02.06.2004 kl 19:22 Oppdatert 03.06.2004 kl 10:32

Tips en venn på e-post:


...
Var det du som ga denne skålen til Fretex? Den er 1900 år gammel og verd cirka 50 000 kroner. Espen Kutschera kjøpte den for en hundrelapp. Nå gir han den til Bergen Museum. Foto: Arne Ristesund

Espen Kutschera kunne tjent penger, mye penger, på den tilsynelatende uskyldige glasskålen han fant hos Fretex på Lagunen.

Nå er skålen undersøkt av eksperter både i Bergen og København. Det viser seg at dette er en ca 1900 år gammel skål fra romertiden. Verdien ligger på om lag 50 000 kroner, kanskje opp mot 60 000.

– Jeg skal gi den til Bergen Museum. Slike kulturskatter hører ikke hjemme i private samlinger, sier Kutschera. Grunnen til at han visste at denne skålen var noe helt unikt er enkel. Han er nemlig hovedfagsstudent i arkeologi med spesialisering på romertiden. I tillegg jobber han blant annet med arkeologi på Hordamuseet.

TATT FRA GRAV

– Denne skålen er strengt tatt tyvegods. Jeg sier ikke at den som ga den til Fretex har stjålet den, men den må stamme fra en grav. Det kan du se på den gode forfatningen den er i. Trolig er den tatt fra en grav som ble plyndret på 1800-tallet.

– Det ville være totalt uetisk av en person i min stilling å beholde noe slikt eller selge det videre. Slike ting hører hjemme på museum, sier Kutschera.

Ifølge ekspertene er skålen høyst trolig produsert i Italia eller Tyskland. Hvilket land den kommer fra er imidlertid helt åpent.

– Det hadde vært uhyre interessant å finne ut mer om skålens bakgrunn. Den kan være fra alle landene rundt Middelhavet eller i Midtøsten, tror Espen Kutschera.

ETTERLYSER GIVER

Både han og ekspertene ved universitetet har derfor svært lyst til å komme i kontakt med den som har gitt skålen til Fretex.

– Verken den som har gitt den eller Fretex kan ha visst hva dette var. Kanskje vi kan finne ut noe mer om skålens bakgrunn dersom vi får vite hvem den har tilhørt? Jeg håper den som har levert den til Fretex tar kontakt, sier Espen Kutschera.

Arbeidsleder Irene Maalen hos Fretex sier de ikke har mulighet til å fange opp hva alt de får inn er for noe.

– Det er veldig flott at det var akkurat Espen som fikk tak i denne glasskålen. Dette viser at det er fullt mulig å gjøre kupp hos Fretex, mener Maalen.

På forsiden nå


...

– Brann hentet meg fra ingenting og gjorde meg til eliteseriekeeper

Men Kenneth Udjus (31) har ingen planer om å gjøre gamleklubben noen tjenester i søndagens skjebnekamp.

...

– Fant DNA-spor på Monikas hals

DNA-spor fra den drapssiktede 32-åringen på halsen til Monika (8), er et av politiets viktigste beviser i etterforskningen.

...

Sundtoft får kjeft for mais-svar

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) snakker ikke sant når hun påstår at genmodifisert mais har vært tillatt i flere år, hevder de rødgrønne partnerne Sp og SV.

...

Vil leie ut sykler til studenter for 250 kroner året

Sykkelsjef Einar Grieg ønsker å innføre en ordning der studenter i Bergen kan leie en sykkel rimelig for et år.