– Stoler blindt på Wikipedia

Elevene fra Langhaugen videregående skole har undersøkt bruken av Wikipedia blant skoleelever. Resultatet er en av finalistene til årets Holbergpris.

Camilla Samuelsen Fosse
Camilla Fosse Profil E-post
Publisert 21.11.2008 kl 09:31 Oppdatert 21.11.2008 kl 09:47

Tips en venn på e-post:


...
Foto: Camilla Fosse
Tobias Martens, Børge Mastberg, Sondre Aasen Aukland og Daniel Nygård innrømmer at de er spente på hvordan det går i Holberg-finalen på onsdag.
Tobias Martens, Børge Mastberg, Sondre Aasen Aukland og Daniel Nygård innrømmer at de er spente på hvordan det går i Holberg-finalen på onsdag. Foto: Camilla Fosse

– Resultatet av undersøkelsen viser at nesten hundre prosent bruker Wikipedia som det første stedet de oppsøker for å hente informasjon. Mange bruker det også som eneste kilde, forteller de fire.

Tobias Martens, Børge Mastberg, Sondre Aasen Aukland og Daniel Nygård bestemte seg for å kartlegge bruken av Wikipedia i skolearbeid, og sendte forskningsrapporten inn som kandidat til Holbergprisen i skolen 2008.

Rapporten er en av fire i finalen.

UKRITISKE: – Det som er litt oppsiktsvekkende, er at tredjeklassingene har større tiltro til Wikipedia enn de som går i første og andre klasse, forteller 18-åringene, som selv går siste året på allmennfag.

– Det er også de som i minst grad bearbeider informasjonen de finner.

Forskningsrapporten bygger på en spørreundersøkelse besvart av 150 elever fra de tre årstrinnene på Langhaugen videregående skole, samt intervju med utvalgte elever.

– Og til tross for at majoriteten vet at hvem som helst kan skrive og redigere artikler på nettleksikonet, stoler de fleste likevel på innholdet, forteller de.

– Er elevene for lite kritiske i valg av kilder?

– Resultatet tyder kanskje på at noen er litt for lite kildekritiske.

SJEKKES IKKE: Ideen til forskningsprosjektet kom ifølge guttene etter et prosjekt to av dem hadde i mediefag, om nettopp Wikipedia.

– Vi ville finne ut hvordan og hvorfor ungdom bruker dette nettstedet. Dessuten har det ikke blitt forsket på akkurat dette området før, forteller de.

De unge forskerne tror det kan forekomme feil i informasjonen som hentes på Wikipedia, men at den ikke oppdages fordi heller ikke lærerne dobbeltsjekker informasjonen.

– I denne undersøkelsen har vi fokusert på elevene, så vi vet ikke noe om lærernes innstilling til Wikipedia. Men det er mange som har vist interesse for undersøkelsen vår, forteller de.

Neste onsdag blir det klart hvem som stikker av med den gjeve forskningsprisen.

På forsiden nå


Ruset 35-åring tilsto innbrudd i Magalis neglestudio

Neglestudioet ble endevendt, vinduet knust og verdisaker stjålet. Magali F. Strandskog fikk bare litt over 2.000 kroner i erstatning.

Fant påtent boss i boligblokk

Brannvesenet rykket ut til en automatisk brannalarm i studentboligerne i Fantoftveien lørdag kveld. I gangen fant mannskapene det de mener er påtent boss.

...

Amerikafaren

Hva skjer med en far som forlater sine barn? Og hva skjer med sønnen som blir forlatt?

...

Høstfest for bergensfiffen

– Jeg gleder med veldig. Det er første gang jeg er her, så jeg er veldig spent, sier forfatter Sandra Straumsnes.