...
Edvald Boasson Hagen tok sin første etappeseier i Tour de France torsdag. Foto: Solum, Stian Lysberg

Boasson Hagen har trener fra Bergen

Se hva han mener om dagens etappeseier.

Tormod Bergersen
Tormod Bergersen Profil E-post
Publisert 07.07.2011 kl 18:57 Oppdatert 07.07.2011 kl 20:14

Tips en venn på e-post:


...
Edvald Boasson Hagen og Fredrik Mohn (11.12.2009). Foto: RUNE JOHANSEN

I ettermiddag tok Edvald Boasson Hagen sin aller første etappeseier i det prestisjetunge sykkelrittet Tour de France. Foran TV-en i Bergen satt hans personlige trener, Fredrik Mohn, med tårer i øyene.

– Det er mitt største øyeblikk i sykkelsporten. Da vi begynte å jobbe sammen var dette en drøm for Edvald. Vi skilte klart mellom drøm og målsetting. Nå har drømmen blitt virkelighet. Det er helt fantastisk, sier Mohn til BA.

– VAR SJENERT

Før junior-VM i 2006 opplevde Boasson Hagen en nedtur i karrieren. Han ble slått av norske konkurrenter som han normalt sett slo enkelt. Lillehammer Cykle Klubb ba forbundet om hjelp, og der kom Mohn inn i bildet. Han satt da i den sportslige komiteen, og hadde erfaring med å trene yngre utøvere.

– Vi gjorde noen justeringer i opplegget til Edvald, og VM endte med en 5. plass på tempoen og en topp-20-plassering på fellesstarten. Han var bare 17 år under mesterskapet, så det var sterke prestasjoner. Siden den gang har vi samarbeidet, forteller Mohn, som blir lønnet av etappevinneren i Tour de France sin egen lomme.

De to er i kontakt med hverandre hver eneste dag, men slik har det ikke alltid vært.

– Edvald var jo en tenåring og sjenert. Så vi fant ut at det var bedre å snakke samme på dataen. Dialogen gikk lettere når vi skrev til hverandre på MSN. Slik er det ikke lenger. Nå får jeg alltid tekstmelding en halvtime etter målgang om hvordan det har gått, selv om jeg har sett mange av rittene selv, ler Mohn.

ER IKKE I FRANKRIKE

Mohn har sett Boasson Hagen vokse fra en ungdom til en mann. Fra en juniorsyklist til en av verdens beste proffsyklister.

– Han fikk en del kritikk for måten han var på i media, men jeg sa alltid til Edvald at han måtte være seg selv. Det er stor utvikling også i mediehåndteringen nå, forteller Mohn.

Bergenseren liker seg aller best i bakgrunnen, og er ikke i Frankrike dette år. Under fjorårets Tour de France var han med hele veien.

– Men vi har like mye kontakt nå likevel, sier han.

PERFEKT

På gårsdagens etappe gikk Boasson Hagen i spurt for langt fra mål, og det var naturligvis tema for gårsdagens kveldsprat mellom Team Sky-syklisten og treneren.

– Vi snakket mye om hvor viktig det er å være skikkelig forberedt, og det var han i dag. Samtidig har vi hatt et fokus på at han skal bli en bedre klatrer foran denne sesongen. Det fikk vi lønn for nå, slår Mohn fast.

Opptrekket fra Geraint Thomas var perfekt. Boasson Hagen startet spurten sin rundt 250 meter før mål, og ingen av de andre rytterne klarte å ta igjen unggutten på den lengste etappen i årets Tour de France. Thor Hushovd endte på 3. plass.

– Dette var helt fantastisk. Jeg ville gjøre en god spurt, og klarte det, sa en tydelig rørt Boasson Hagen til TV 2 like etter målgang.

FJERDE NORDMANN MED ETAPPESEIER

I stuen hjemme i Bergen satt en like rørt trener.

– Det var en tåre i øyekroken, og jeg satt i ti minutter og lurte på om det virkelig var sant. Et stort øyeblikk, slår Mohn fast.

24-åringen er den fjerde nordmannen som vinner en etappe i Tour de France. Dag Otto Lauritzen, Thor Hushovd og Kurt Asle Arvesen har vunnet etapper i tidligere.

På forsiden nå


...

Mor tar med sin sønn til Nederland for å bli rusfri

Alexander har ruset seg siden han var 12 år. Nå vil han ut av rusavhengigheten med den afrikanske naturmedisinen ibogain.

...

Snart kommer «Nye Beffen»

«Å bygge den nye Beffen er et stort løft for Linda. At den i tillegg nå blir elektrisk medfører ekstra kostnader. Derfor ønsker vi å invitere private og Bergens næringsliv til å bli med på et spleiselag for å sikre driften av Beffen i mange år fremover».

Vær-Elin tar frem badetøyet : – Vi får sol lenge

– Jeg badet sist helg, og skal bade igjen til helgen, jubler Elin Tvedt. Det strålende sommerværet skal fortsette i mange dager.

...

Han skal besøke alle fylkene i landet i løpet av 24 timer

Fra før har Gunnar Garfors krysset alle langegrenser i hele verden. Nå skal han i gang med et nytt, ellevilt rekordforsøk.