Turid Thune avviser at kviser skyldes krydret mat, godteri eller uren hud. Foto: EIRIK HAGESÆTER

– Det er enkle måter å få bort kviser på

Hudspesialisten svarte leserne!
Publisert 01.10.2011 kl. 07:10 Oppdatert 28.08.2012 kl. 13:38

Tips en venn på e-post:

Depresjoner og selvmordstanker er dobbelt så vanlig blant ungdom med kviser, viser forskning.

Turid thune er hudspesialist og lege ved Haukeland Universitetssykehus. Mandag 3. oktober stilte hun til nettmøte her på BA.no.

Leserne hadde svært mange spørsmål, og her får du svarene.

Les også: – Leger tar ikke kviser alvorlig nok.

Les spørsmål og svar under.

Les mer om:  nyheter 

Nettmøtet er avsluttet.

Jeg har fått en liten mørk flekk i pannen, kan vel best beskrives som pigment forandring eller noe lignende. Finnes det noe mot sånt?

Skrevet av: Anette

Det finnes behandling som kan virke på pigmentforandringer, men det er viktig å få avklart at du ikke har en forandring som er farlig. Skulle det være noe i forandringen som gir mistanke om hudkreft, må du oppsøke lege.

Turid Thune

Hei!jeg har ikke så mye kviser i ansiktet, men de jeg får er skikkelig ille og betente. De fleste kommer i forbindelse med menstruasjon.Problemet mitt er at jeg har mørk hudfarge, og kvisene gir noen skikkelige store og stygge arr som ikke forsvinner.Det er i grunnen arrene som plager meg mest. Har etter jeg kom i 20-årene fått en del småkviser på ryggen, og har samme problem der med arr.Hva kan jeg gjøre?Jeg ammer og kan ikke ta alle mulige kurer

Skrevet av: sommerfugl i vinterland

Dessverre er det ikke så mye å gjøre så lenge du ammer, men noen av produktene til lokalbehandling kan brukes. Dersom du vurderer å starte med p-piller, er den noen typer som kan ha bra effekt på kviser.

Dersom du får stygge arr, bør du vurdere om du er innstilt på tablettbehanling i en periode du ikke ammer og ikke prøver å bli gravid. behandling med isotretinoin går vanligvis over 4-5 måneder. Etter avsluttebehandling, må det gå minst en måned før du kan bli gravid.

Laserbehandling av arr på mørk hud er ikke alltid så lett fordi du kan få depigmentering (altså lyserer hudfarge) i de laserbehandlede områdene.

Turid Thune

Har "brennende" og veldig kløende og rød hud i ansikt, hals og brystkasse. Veldig varm og klam hud i tillegg. Hva kan det være?

Skrevet av: Lars P

Det kan være at du bare er plaget av såkalt flushing, men sånt er vanskelig å vurdere uten å ha undersøkt deg. Har du tatt det opp ned legen din?

Turid Thune

Hei. Jeg har vært plaget av kviser i noen år nå. Tingen var vel at fastlegen min ikke tok nok tak i det med en gang, og det gikk lenge før jeg fikk henvisning til hudlege. Nå går jeg på Isotretinoin, og det virker bra. Det kommer enda noe iblant, men har positiv effekt. Snart er jeg ferdig på kuren, men har mye røde merker etter kvisene. Flere klinikker tilbyr laserbehandling, er dette noe å anbefale?

Skrevet av: Anonym

Så bra at du har fått hjelp til slutt! Laserbehandling kan ha effekt. Noen lasere virker på røde merker, andre typer virker på arr. Det er lurt å vente minst et halvt år etter avsluttet isotretinoinbehandling før det vurderes om laserbehandling er nødvendig / kan hjelpe. Hudforandringene blir gradvis lysere av seg selv. Laserbehandling er ikke farlig, men det bør være en lege som vurderer om du kan ha effekt av laserbehandling.

Turid Thune

Hei! Jeg er en 42 år gammel kvinne som har i perioder problemer med kviser i ansiktet, det ser ut som utslett som det kommer hvite tupper på og det klør av og til, det hisser seg opp om kvelden ettermiddagen.. fastlegen kaller det akne, jeg har fått noen salver som ikke hjelper, på Apoteket fortalte de at det er mange kvinner på min alder som har problemer med kviser... Når jeg var ung hadde jeg ikke noe problem med huden min. Har du noen tips, jeg føler det er ganske så hormonelt..

Skrevet av: Torild

Det kan være at du har fått hudsykdommen rosacea, det oppstår oftest i voksen alder. Det er også en talgkjertelsykdom, men behandles litt annerledes enn kviser. Finner ikke legen din ut av det, kan du be om henvisning til hudlege.

Turid Thune

Jeg,jente 30 år, har vært uten kviser i mange år, men for 4 år siden gikk jeg gjennom gastrik bypass operasjon, og etter den tid har jeg hatt utbrudd med kviser fra og til. Slik at det til tider koker i ansiktet, spesielt på kinnene. Selv om jeg ikke har klemt eller plukket, rengjort med kremer/såper tilpasset min hud har jeg likevel fått mye arr i ansiktet. Nå kommer kviser stort sett ved mens, må jeg bare "leve" med dette? Finnes det noe måte å få bort disse arrene på?

Skrevet av: Susi

Vi har observert at noen kan få mer kviser etter gastrik bypass operasjon. Det har sammenheng med at fettlagrene i kroppen bli rmindre. Jeg synes du skal be om henvisning til hudlege som kan se på plagene dine. kankje må du ha aktiv kvisebehandling. Når tilstanden har falt til ro, går det an å prøve laserbehandling av arrene, men det gjøres ikke så lenge det er aktiv kvisesykdom.

Turid Thune

Hei! Har en sønn på 13 som til tider har endel store kviser. Det kan synes som om daglig bruk av renseservietter begrenser utbrudd. Er dette en god løsning, eller bør man kjøre full pakke med rens, toner og fuktighetskrem (innbiller meg at han ikke kommer til å bruke det hver dag...)? Det er dessverre få renseservietter som ikke er "make-up" remover å få kjøpt her, har også leita rundt på diverse apotek. Har du noen anbefalinger?

Skrevet av: HildeH

Det er viktig å vaske huden godt hver dag, men han kan like godt bruke en mild såpe og vann som å bruke renseservietter.  Gutter er ikke så glad i å bruke hudkremer o.l. Det er også lite som hjelper. Jeg tror han vil ha behov for respetpliktige produkt. Bestill time hos fastlegen, be evt. om henvisning til hudlege dersom dere ikke føler at dere får god nok hjelp.

Turid Thune

Hei Jeg er en jente på 15 år som sliter med kviser. Jeg renser fjeset mitt daglig. Og jeg har prøvd mange hudkremer, renseprodukter og kvisekremer og sånn som gjør jeg får vekk kviser, men det går jo ikke. Hva skal jeg gjøre? Jeg har strevd med å få vekk kviser utrolig lenge nå.

Skrevet av: Tine

Du bør enten selv eller be foreldrene dine bestille time for deg hos fastlegen. Mest sannsynlig må du få medisiner som er på resept. Ikke vent for lenge med å gå til lege, det finnes god hjelp. hvbis ikke fastlegen kan hjelpe deg, må du be om å få henvisning til hudlege.

Turid Thune

Hei. Jeg er en jente på 22 som for fem mnd siden fikk en liten jente. Noen uker før fødselen fikk jeg masse kviser på rygg og bryst, og etter fødselen fikk jeg enda mer. Disse har begynt å gå vekk nå, men det er fortsatt noe igjen. Det har blitt stygge arr, har du noen råd omhva jeg kan gjøre for å få vekk resten av kvisene og arr?

Skrevet av: IS

Du kan dessverre ikke gjøre noe med arrene, men de vil bli mindre synlige etter hvert som de blekner. Dersom du ammer, kan du ikke få noen form for tablettbehandling for kvisene, men du kan snakke med legen din og få respt på retinoider til lokalt bruk. P-piller kan også hjelpe.

Turid Thune

Jeg har prøvd det meste på mine kviser. De har dukket opp i senere tid, jeg er 29 år. Bare en ting hjelper og det er oxytetral, eller Tetralysal etter at førstnevnte har gått ut. Dette er det eneste som har hjulpet meg. Men det jeg lurer på er hvorfor må jeg ha antibiotika i kroppen for å bekjempe dette? Er det en bakterie som aldri vil forsvinne i kroppen min? Jeg prøver å bli gravid så har sluttet på antibiotikaen.

Skrevet av: Susi

det er ikke en enkelt årsak til at kviser oppstår, men de som har kviser, får en betennelsesreaksjon i talgkjertlene. Normale hudbakterier har en innvirkning på denne betennelsereaksjonen. Antibiotika som Tetralysal virker ikke bare inn på bakteriene, de har også en såkalt generell betennelsesdempende effet. Det er trolig denne effekten som har mest å bety ved behadling av kviser.

Mens du prøver å bli gravid og under graviditet er det dessverrre veldig på produkter  som virker på kviser som kan brukes.

Turid Thune

Hei.Jeg er en dame på 30 år som sliter med sorte "ormer" i ansiktet og kviser ved skille hals/hake.begynner å få røde arr/merker og det ser jo ikke så fnt ut.Noen tips til å få dette bort uten å måtte gå på strke kurer etc=

Skrevet av: Hilde

Det er nok såkalte retinoider som har best effekt påå denne type hudforandringer. Disse preparatene er ikke regnet som sterke, men de er reseptbelagte.

Turid Thune

Jeg ser mange klemmer kviser. Er dette riktig måte å fjerne de på?

Skrevet av: mL

Man bør ikke klemme på kvisene. Forandringene kan bli mer hissige av det, og det kan letter oppstå arr.

Turid Thune

Er det noen behandling for kvisearr? Er veldig plaget med dette på rygg og delvis bryst

Skrevet av: Johan

Laserbehandling kan ha effekt, men det brukes først og fremst for arr i ansiktet. Dersom du ønsker å prøve laserbehandling av arr på rygg og bryst, må du dessverre oppsøke privat klinikk og betale alt selv.

Turid Thune

Hei.Min sønn er 16 år,og har hatt mye kviser i ansiktet, et par år. Gikk nylig til legen og fikk kremen epido, uten foreløpig resultat, har brukt den i 4 uker nå. Er det for tidlig å se resultater? Er det noe annet som er mer effektivt?

Skrevet av: Hatland

Du bør se en viss effekt etter 4 uker. Prøv likevel en stund til.

Mange gutter liker ikke å smøre seg med kremer. Bruker han preparatet hver dag? Vi vet at mange ikke gjør det. Dersom han ikke blir bedre etter to måneder med daglig bruk av Epiduo, bør kansje noe annet prøves.

Turid Thune

Hei, jeg er 28 år og har spesielt etter siste fødselen vært ekstremt plaget med uren hud.Dette viser seg i form av sorte prikker, store talgkjertler og rødmussete hud, med relativt store kvisutbrudd innimellom. Har prøvd ulike produkter fra apoteket uten hell. Nå lurer jeg på om dette kan være knyttet til hormonforstyrrelser? Har også etter den siste fødselen vært plaget med hårvekst.

Skrevet av: Sol

Dersom du har menstruasjonen tilbake og har den regelmessig, er det lite sannsynlig at du har noen hormonforstyrrelser. Under graviditet og amming er det store hormonforandringer, det kan også gi seg utslag i hudplager som kviser og økt hårvekst. Du kan bruke lokalbehanding (kremer o.l.) selv om du ammer, ta kontakt med fastlegen din.

Turid Thune

Hei! Er i begynnelsen av 30årene og begynt å bruke fuktighetskrem. Selv om jeg ikke er like plaget av kviser nå som når jeg var i tennårene opplever at jeg får litt kviser av å bruke fuktighetskrem. Har du noen råd med tanke på fuktighetskrem og evnt renseprodukt for å motvirke kviser?

Skrevet av: Harald

Det finnes spesialprodukt for dem som plages med kviser. Jeg kan som lege dessverre ikke nevne noen navn på produkter her, men på apoteket bør de kunne hjelpe deg. Med tanke på renseprodukter, er det viktigste å vaske ansiktet med mild såpe og vann morgen og kveld.

Turid Thune

De fleste hudpleieklinikker har vel også god kunskap rundt dette og selger produkter rettet mot tenåringshud/akne sånn som Clean Start by Dermalogica. Spørsmålet er vel; burde ikke legene av og til sende klienten til en hudpleier framfor med en resept til klienten om tilstanden ikke må behandles med medisiner?

Skrevet av: jørgen

Det er ingen av produktene som brukes på hudpleieklinikkene som har vist seg å ha effekt når de er undersøkt i studier.

Turid Thune

Har en datter på 14 1/2 år som sliter med kviser i ansikt og på rygg,det er noe hun har komplekser for og som hun sliter med i hverdagen. Bruker en krem som heter Basiron, fikk anbefalt den hos helsesøster og den har hjulpet litt. Finst det andre ting som kan hjelpe? Grunnen til kviseproblemet er nok hormonelt som ligger i genene også, litt mer hårvekst enn normalt for en jente er ett stort problem. Er p-pillen Diane å anbefale ?? Fikk resept på det hos lege, men vi som foreldre er litt skeptisk til det.

Skrevet av: Monica

Ta kontakt med fastlegen og få resept på såkalte lokale retinoider. Det finnes et preparat der både innholdsstoffet i basiron og retinoider inngår, det anbefales.

Turid Thune

Hva er "verstingene" av mat og drikke som ofte fører til mer uren hud?

Skrevet av: Eirik

Det er faktisk ikke funnet noen verstinger. Noen tror at mye sukker kan ha negativ effekt, men de har ikke klart å bevise det i studier.

Turid Thune

eg sliter ikke mye med kviser,men har ekstremt mye sorte prikker. dette har gått ut over hele livet mitt, eg tåler ikke å ha ansiktet fullt i sorte prikker,så eg prøver såklart å fjerne dem innimellom. Så er det noe som hjelper? har vært til hudlege og fikk noen tabletter,men det hjalp ikke. fikk også krem som heller ikke hjalp. er det sånn at vist man ikke fjerner prikkene,så blir de der for alltid? for de kommer jo alltid igjen på samme sted!

Skrevet av: lene

Det som virkar best på svarte prikkar er lokale retinoidar. Det fint to resptbelagde preparat i Noreg. Du må bruke dei som langtidsbehandling for å halde dei svaret prikkane borte.

Turid Thune

Hei.Slet med kviser for noen år siden og fekk behandling med roaccutane, som fungerte kjempefint! Huden min er nå fri for kviser,men jeg sliter med arr i ansiktet. Skal få henvisning til hudlege av fastlegen min.Men vet du om hvilken behandling mot arr som er best? og vil dette bli veldig dyrt,eller kan eg få noe dekket siden eg er henvist? takk for svar!

Skrevet av: kristina

De som har mye aknearr i ansiktet kan få hjelp av laserbehandling på offentlig poliklinikk. I så fall betaler du bare vanlig egenandel hos spesilist. Hvert enkelt tilfelle må vurderes av hudlege, ikke alle har rett til hjelp, det avhenger av alvorlighetsgraden.

Turid Thune

Hei. Hvordan får jeg vekk arrene etter kviser? Har mye av det på ryggen. Er en fattig student, så har ikke råd til noe laser tror jeg.

Skrevet av: Pia

Det er dessverre ingen hjelp å få i det offentlige helsevesen for arr på ryggen. De som har mye arr i ansiktet kan få tilbud om laserbehandling på offentlig poliklinikk, men da skal det være ganske uttalt.

Turid Thune

Som 30-åring sliter jeg fortsatt med samme hudproblemene som jeg gjorde i tenårene, med fet hud og mye kviser, sliter særlig med de dypere som da kan vare i opptil et par måneder. Er det forskjell på ungdomskviser og voksenkviser? Og da eventuelt forskjell i behandling av dem? De vonde langvarige, gjerne harde klumper dukker gjerne opp like før menstruasjon, vil det hjelpe å tenke alternativt om kosthold i disse dagene? Takk for svar.

Skrevet av: Sara Cecilie

dersom det er "ekte" kviser, er behandlingen den samme for ungdom og voksne. Trolig har kostholdet ikke så mye å bety, det er hormonsvingningene som gjør at du får oppblomstring før menstruasjonen. Snakk med legen din, p-piller kan være et alternativ.

Turid Thune

Hei! Jeg er en mannlig student på 21. Frem til jeg i fjor høst flyttet til Bergen, hadde jeg knapt problemer med kviser, og hadde det aldri som et problem. Kort tid etter at jeg flyttet begynte jeg derimot å få problemer med uren hud, og har nærmest konstant hatt noen skikkelig store kviser i pannen siden. Jeg gikk til fastlegen som faktisk engasjerte seg, og skrev ut Tetracyclin. Dette hadde ingen effekt. Problemet er at jeg leser så mye motstridende. Hva anbefaler du meg å gjøre?

Skrevet av: Kristian

Dersom du bare har fått Tetracycliner, er det feil. Tetracycliner skal alltid kombineres med lokalbehandling. Gå tilbake til fastlegen din og be evt. om henvisning til hudlege.

Turid Thune

Ser i denne artikkelen (http://www.forskning.no/artikler/2009/september/229716) at psykiske problemer er en årsak til kviser. Kan dette kanskje ha noe å gjøre med at depresjoner og selvmordstanker er så høyt representert hos ungdom med kviser?

Skrevet av: Thomas H.H.

Man tror ikke at psykiske problemer er årsak til kviser. Derimot ser det ut til at de som har kviser er mer utsatt for psykiske problemer. Vi vet ikke nok om årsak og virkning.

Turid Thune

Min samboer og broren hans har masse kviser .. hva kan jeg gjøre for å hjelpe dem ? Samboer får mer ved barbering ...

Skrevet av: Hilde

Send de til fastlegen.

Turid Thune

Min tre år yngre bror har hatt veldig mye kviser i ungdommen, men jeg selv har ikke hatt problemer i det hele tatt. Hva skyldes det? Jeg har allikevel merket antydninger til uren hud og små kviser etter å ha spist snop, godteri og usunn mat. Gener eller kosthold - hva er den største årsaken?

Skrevet av: Daniel

Det kan være stor forskjell i en søskenflokk, det kommer an på hvilke gener du har arvet. Som kjent får vi halvparten av mor og far. Gener betyr mye, kosthold ser ut til å bety lite.

Turid Thune

får en kviser ved inntak av sjokolade? B-vitaminer er vel det som hjelper mot hud-problemer?blant annet har eg erfaring med ølgjær i pulver og tablett-form.

Skrevet av: Solveig Rudshaug

Det er ikke vist i studier at inntak sjokolade har innvirkning på kviser. inntak svB-vitaminer har ingen efekt på kviser.

Turid Thune

Eg har bestilt time til legen om 3 uker. Eg har kviser nok til at det har irritert meg over ca. 3 år. Hva bør eg spørre om, og hva bør eg si? Bør eg få spørre om time hos hudlege? Hvilke kurer anbefaler du? Er det flere forskjellige grunner til kviser, som trenger forskjellige behandlinger?

Skrevet av: Simon

Du bør forklare til legen din at kvisene plager deg. Det er litt ulik behandling av kviser alt etter korleis dei ser ut. Stort sett er basisbehandlinga lokale retinoider evt. i kombinasjon med benzoylperoksid. kan ikkje fastlegen gje deg god nok hjelp, kan du be om time hjå hudlege.

Turid Thune

Hei! Finnes det noen måte å bli kvitt hudormer/tydelige porer på nesen? Bør man kutte ut enkelte matvarer eller bruke spesiell hudpleie?

Skrevet av: Natalie

Det er ikke studier som viser noen sammenheng med spesielle matvarer og kviser / hudormer. Det er dokumentert av de resptbelagte medisinene retinoider til lokalt bruk kan ha effekt.

Turid Thune

HEI! Er mor til en ungdom på snart 17 år, han har masse kviser i ansiktet, også hele ryggen, de er der hele tiden, men i perioder er de litt mer hissige og da ser det verre ut.selvfølgelig plager det han, f.eks vil han ikke ta av seg t-skjorten om sommeren, har dessverre ikke bestilt time hos en spesialist for det var utrolig dyrt synes jeg(kr 1800,-)men er det kun en spesialist som kan hjelpe han, Eller har du noe som kan hjelpe? :)MVH SIV.(Bruker nå prod.fra apoteket)

Skrevet av: Siv Iselin Birkeland

Jeg synes at du / han bør ta kontakt med fastlegen. Det er mye fastlegene kan gjøre.  Står fastlegen fast, kan han/hun henvise til hudlege enten på sykehuset eller til en hudlege med driftsavtale med Helse Vest. Det er bare hos de helt private hudlegene på Volvat eller Aleris egenandelen vil være så høy. På sykehuspoliklinikk eller hos hudlege med driftsavtale, er egenandelen kr 307.

Turid Thune

Jeg har mye hudorm på nesen, noe som er veldig irriterende. De hår ikke vekk uansett hva eg gjør, er det noen måte og få de vekk på, slik at eg slipper og ha mange små prikker eller "hull" på nesen ?

Skrevet av: Jens

Du kan ha effekt av såkalte lokalt virkende retinoider. Dette er respetbelagte kvisemedisiner som fastlegen kan skrive ut til deg.

Turid Thune

Hei! Er snart 40 år og har alltid vært plaget av kviser. Gikk på roacutane da jeg var i slutten av tenårene og det hjalp veldig. Men nå det siste året har det skjedd en oppblomstring av kvisene og har en tendens til byller i ansiktet. Lurer på hva det kommer av? Er det hormonelt? Begynner å bli ganske desperat til å bli kvitt dette problemet... Hva anbefaler du? På forhånd takk!!! Mvh Majja

Skrevet av: Marion Amundsen

Det kan være kvisene dine som har blomstret opp igjen, evt. kan du ha fått hudsykdommen rosacea. Be om henvisning til hudlege for å få avklart diagnosen. En ny runde med Roaccutan (isotretinoin), evt annen behandling kan  være aktuelt.

Turid Thune

Jeg vil gjerne anbefale behandling med Isotretinoin til alle som har alvorlige utbrudd av kviser. Har en sønn på 16 som har vært plaget i flere år,både i ansiktet og på overkroppen. han prøvde alle mulige slags kurer og preparater helt til vi kom til en hudlege som anbefalte Isotretinoin. Tilstanden ble verre før den ble bedre, men etter avsluttet kur er alle kvisene borte og huden ser ut til å bli helt fin igjen. Utrolig forandring! anbefales!!

Skrevet av: Jorunn

Helt enig. Under kontroll av hudlege er det vanligvis helt uproblematisk å bruke Isotretinoin. Det er en del bivirkninger i behandlingsperioden, men resultatet blir oftest veldig bra.

Turid Thune

Hei! Jeg har en datter på 12 år som fikk sine første kviser allerede i 5-årsalderen. Hun har i dag tett med kviser og hudormer og jeg har veldig vondt av henne. Hun har prøvd Skinoren sammen med Dalacin. Hun har nå gått 35 dager på Ery-Max sammen med Epiduo og er verre enn noen gang.. Diane har vært disk., men siden hun også har litt vektprobl., ønsker vi ikke disse tabl. Kan du gi råd om hvilke blodpr. som bør tas? Jeg tenker at det må være noe galt med hormonbalansen hennes. Hun har vært hos hudlege.

Skrevet av: Mor til 12-åring

Det er ikke sikkert det er noe unormalt med hormonbalansen hennes, men det må nesten fastlegen hennes vurdere. med tanke på akne er det først og fremst de mannlige kjønnshormonene som har innvirkning, også jenter får mer mannlige kjønnshormoner i puberteten. Noen jenter får en tilstand som kalles PCO, de får da gjerne uønsket hårvekst, kviser, legger på seg og får uregelmessig menstruasjon. Fastlegen vil kunne hjelpe med å ta de nødvendige blodprøver og evt. henvise henne til gynekolog og hudlege.

Turid Thune

Hei. Hadde selv kviseproblemer som tenåring.Har ei datter med samme problem. Jeg gikk til hudpleier fra jeg var 15 og hadde DR.Babor behandlinger og Elsa Hjeronymus. Senere mange tatracyklinkurer. Roaccutan i voksen alder da kvisene kom tilbake etter andre graviditet. Fikk muskel og leddsmerter. Min datter har tidligere brukt skinoren.Jeg lurer på å sette henne på Aberela. Hun vil helst ikke flasse og vegrer seg derfor for dette. Hun bruker nå MD formulation men blir ikke bedre. HJELP! MVH Tone Midtbø

Skrevet av: Tone Midtbø

Hvilken behandling som er best for din datter, er det ikke så lett å uttale seg om uten å ha sett henne. Vi vet at akneproblemer ofte går i arv, og dersom du selv hadde mye problemer, er det viktig at din datter får god hjelp. Jeg kan selv ikke reklamere for noen produkter, men det finnes et alternativ til Aberela som ikke er fullt så lokalirriterene. Men også med det produktet kan hun risikere å få litt tørr hud. Det går an å bruke ansiktskremer selv om hun får behandling for kviser. På apoteket kan du få råd om spesielle ansiktskremer som er beregnet for personer med kviser.

Be om henvisning til hudlege dersom dere ikke kommer til målet med denne behandlingen.

Turid Thune

Hei, jeg lurer på hordan man kategoriserer hviser. Du sier selv moderat og ekstrem. Hva er moderat? Og kan jeg gå til min lege å få behandling når jeg føler at kviser øpdelegger for meg i hverdagen min?

Skrevet av: rosa

Som leger og i studier har vi definisjoner på hva som er moderat og hva som er alvorlig. Du skal ikke tenke så mye på definisjonene.

Du bør absolutt gå til legen din dersom du har så mye kviser at du føler at det ødelegger hverdagen din. Det er akkurat det artikkelen på forskning.no refererer til. Ungdommer med kviser har generelt sett lavere selvfølelse og føler seg mer deprimerte enn andre. Legen din kan sikkert gi deg god hjelp. Kviser kan arte seg på forskjellig måte, og behandlingen må individualiseres. De fleste kan få god hjelp med respetbelagte kremer o.l. I de fleste tilfeller blir ikke kviseproblemet helt borte, men kan reduseres. Dersom fastlegen din står fast, kan han/hun henvise deg til hudlege.

Turid Thune

Jeg var aldri plaget med kviser i tenårene, men er nå i midten av tjueårene, og har nå begynt å få en del. Hvordan kan det ha seg?

Skrevet av: Hanna

Kroppen din er hele tiden i forandring. Kviser er ikke alltid et problem som oppstår i tenårene, men kan også komme senere.

Av og til kan det være en annen talgkjertelsykdom som oppstår i voksen alder, såkalt rosacea. Det er ikke så lett å skille disse tilstandenen fra hverandre, men legen din bør kunne klare det. Behandlingen er forskjellig, så det er viktig å få korrekt diagnose. 

Turid Thune

Kviser er ikke bare et problem for ungdommer. Jeg er selv 26 år og har slitt med kviser i 13 år. Har vært gjennom det meste fra skinoren, basiron, tetracyclin og roaccutan. Det eneste som virkelig funket var roaccutan, men 3 år etter kuren er mye av den gode effekten borte. Noen tips til hva man kan gjøre? Har omtrent gitt opp.

Skrevet av: frans

Du bør ta kontakt med legen din igjen og be om ny henvisning til hudlege. 20-30 % som har hatt effekt av Roaccutan (Isotretinoin) får tilbakefall, men vil oftest ha god effekt av en kur til. To kurer er vanligvis nok.

Turid Thune

Hei er en man på 30 år og enda har kviser. har di for det meste i hodebunnen. har prøvd det meste å få di vekk men di kommer altid tilbake. har fett hår men skalle meg i ny og ne. noen tips om hvordan eg skal få di vekk

Skrevet av: Stian

Kviselignende utslett i hodebunnen er ofte ikke helt vanlige kviser. Noen ganger kan det være bakterieinfeksjon i hårsekkene, andre ganger er det mer en kronisk betennelsesreaksjon.

Du bør ta kontakt med fastlegen din. fastlegen bør ta en bakterieprøve fra en "kvise". Finner ikke fastlegen din ut av det, bør du få henvisning til hudlege.

Turid Thune

Dette var en artikkel om unge. Når samme utfordringene er tilstede i voksen alder og en har forsøkt det meste av antibiotikakremmer, antibiotikakurer og Roacutane for å dempe utbrudd hva står da igjen å prøve for at huden ikke konstant skal være i en betennelsetilstand? Har fått hjelp av desse midlene der og da men det kommer alltid tilbake og da sammen med ødelagt tarmflora og økt oppblomstring av candida i tarmene, Roaccutane fikk jeg leddsmerter av og kuttet ut etter ca et års tid. Kremmene hjelper veldi

Skrevet av: TEM

Dessverre er det ingen vidunderkur som gjør at du kan bli endelig kvitt plagene dine. Personer med en "fet" hudtype kan ha svært langvarige plager. Hos noen forandrer tilstanden seg i voksen alder, og man kan få hudsykdommen rosacea.

Det er viktig å rengjøre huden godt med mild såpe og vann morgen og kveld. Ikke bruk fete hudkremer eller veldig dekkende sminke.

Dersom du ikke har vært til hudlege på lenge, kan du kanskje be fastlegen din om en henvisning. Det kan være kommet produkt på markedet som du ikke har prøvd.

Turid Thune

Hei, jeg har masse små kviser på brystet og ryggen. De på brystet har jeg hatt i flere år, de et kjempe små, men de er ekle, og jeg klør ofte på dem, er redd for å få arr. De jeg har på ryggen har kommet det siste året, de er også små og jeg klør av og til på de.. Har også fått plutselig et lite utbrudd av kviser der med tinningen, og jeg har egentlig ikke vært særlig plaget med kviser, jeg er jente på 21, og håpet jo at jeg var for gammel for kviser... Har du noe tips?

Skrevet av: Lille Py

Det er ikke så uvanlig å få utbrudd av kviser selv om du er over 20 år, det er ikke tegn på hormonforstyrrelser.

Første råd er å vaske huden godt med mild såpe  såpe og vann. Dersom du ikke har så mye kviser, kan du for eksempel kjøpe reseptfrie preparat som inneholder benzoylperoksid på apoteket. Det finnes flere ulike produkt, spør på apoteket. Husk at disse stoffene vil bleke farget tøy.

Har du ikke god nok effekt av reseptfrie preparat, bør du ta kontakt med fastlegen din og be om reseptbelagte produkt. Jeg tenker først og fremst på preparat som inneholder såkalte retinoider.

Kvinner som er plaget med kviser og som har bruk for prevensjon, kan prøve p-piller som har vist effekt på kviser. Spør fastlegen din.

Turid Thune

På forsiden nå