Gir 50 millioner til brystkreftopererte

Brystkreftrammede som har måtte fjerne bryst står svært lenge i kø for å få plastisk kirurgi. Det vil regjeringen rette opp i morgen.

Geir Kvile
Geir Kvile Profil E-post
Publisert 14.05.2012 kl 18:44 Oppdatert 15.05.2012 kl 07:20

Tips en venn på e-post:


...
Foto: VIDAR LANGELAND

Tirsdag legges revidert nasjonalbudsjett frem, her styrker regjeringen universitetssykehusenes kapasitet til å gi plastisk kirurgi til brystkreftrammede.

– Vi synes det er helt fantastisk, det er den største seieren vi kunne fått. Vi er særdeles glad på vegne av de 1400 damene som står i kø for operasjon, og nå endelig blir tatt på alvor, sier Tone Holsbøe, som leder Brystkreftforeningen, etter at BA har tatt opp nyheten med henne.

Det dreier seg om 50 millioner kroner til de ulike universitetssykehusene, fordelt på helseregionene.

– Man kommer veldig langt med disse midlene, det gjør man. Man har regnet med 60 til 80 millioner kroner for å fjerne køene helt. Med en del effektivisering og nye metoder kommer man veldig langt, sier Holsbøe.

ELLERS RELATIVT KJEDELIG

I et revidert nasjonalbudsjett med heller få oppsiktsvekkende endringer, blir dette en av de større sakene.

Ventetiden som brystkreftrammede må utholde før de kan få plastisk kirurgi er for lang, det enes alle de politiske partiene på Stortinget om.

I mars ville opposisjonspartiene gi brystkreftrammede en behandlingsgaranti på såkalt rekonstruksjon, der maksimal ventetid ble satt til ett år.

De ønsket også at private aktører kunne komme på banen for å få unna køene, og at de automatisk skulle brukes om ventetiden ble overskredet. Men regjeringspartiene sa nei til forslaget, de ville vente på en faglig utredning fra Helsedirektoratet som kommer 23. mars.

ÅPNER FOR PRIVATE

Nå kommer det altså en påplussing til helseforetakene over statsbudsjettet.

Målet er å få ned køene, både på kort og lang sikt.

Etter det BA forstår er meningen i første rekke å øke kompetansen og bemanningen ved sykehusene, ikke legge til rette for økt bruk av private tilbud.

Men dersom det offentlige ikke klarer å ta unna køen innen et tidsrom på to-tre år, vil private kunne ta unna.

– Vi vet at det ikke er mangel på kirurger, men mangel på stillinger, sier Holsbøe.

På forsiden nå


...

– Fant DNA-spor på Monikas hals

DNA-spor fra den drapssiktede 32-åringen på halsen til Monika (8), er et av politiets viktigste beviser i etterforskningen.

...

Sundtoft får kjeft for mais-svar

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) snakker ikke sant når hun påstår at genmodifisert mais har vært tillatt i flere år, hevder de rødgrønne partnerne Sp og SV.

...

Vil leie ut sykler til studenter for 250 kroner året

Sykkelsjef Einar Grieg ønsker å innføre en ordning der studenter i Bergen kan leie en sykkel rimelig for et år.

Norsk kvinne funnet død i Spania

En norsk kvinne ble tirsdag funnet død ved en motorvei i Benidorm i Spania.