...
Styret i boligselskapet, fra venstre: styreleder Anne Elisabeth Myklestad, Margunn Rauset, Vigdis Rolland og May Therese Mellesdal. Foto: Emil Weatherhead Breistein

Tredje 17. mai i uvitenhet

Ankesaken er avsluttet, men beboerne i utsatte Ladegården får ikke dommen før etter sommerferien.

Stian Espeland
Stian Hæreid Espeland Profil E-post
Publisert 16.05.2012 kl 18:16 Oppdatert 16.05.2012 kl 18:16

Tips en venn på e-post:


Dette er saken

  • 3. juli 2009 fikk beboere i 15 leiligheter i Ladegårdsgaten 68 - 72 i Sandviken i Bergen beskjed om å evakuere fordi bygården var rastruet.
  • Bygget hadde fått store setningsskader, noe beboerne i Ladegården Boligselskap mener skyldes en vann- og kloakktunnel som kommunen bygget i 1997/98.
  • Verken forsikringsselskap eller Bergen kommune ville ta noe ansvar og erstatte skadene.
  • Beboerne gikk til sak mot kommunen, og vant i tingretten. De ble tilkjent 68 millioner kroner.
  • Kommunen anket, og mandag 16. april kom ankesaken opp i Gulating lagmannsrett.
  • Bare sakskostnader for partene kommer opp i over 10 millioner kroner. Kommunen har kommet beboerne litt i møte ved å dekke ekstra husleie for de evakuerte.
  • Seks beboere som hadde eierskifteforsikring, har fått hevet kjøpet. Men de måtte føre en egen sak helt til Høyesterett før de vant over forsikringsselskapene
  • Kilde: NTB

– Vi er fornøyde med det vi har fått frem, sier styremedlem Vigdis Rolland i Boligselskapet Ladegårdsgaten til BA.no.

Onsdag ble ankesaken mellom Boligselskapet Ladegårdsgaten og Bergen kommune avsluttet i Gulating lagmannsrett.

DOMMEN LAR VENTE PÅ SEG

Beboerne tar på seg finstasen for å feire 17. mai for tredje gang siden evakueringsvarselet sommeren 2009. De må belage seg på at det går mange uker før de får vite bygårdens og sin egen skjebne.

– Dommeren har signalisert at lagmannsrettens dom ikke foreligger før etter sommerferien. Det er en stor og komplisert sak, sier advokat Eivind Pundsnes til BA.no.

UTÅLMODIG

Beboer Vigdis Rolland forteller at hun har fulgt saken uke for uke. Nå er hun naturligvis spent på utfallet.

– Jeg hadde håpet vi kunne få dommen før sommeren, men jeg skjønner at det er veldig mye bevismateriale å ta stilling til, sier hun.

I løpet av de fem ukene ankesaken har pågått, har begge parter lagt frem flere nye rapporter fra undersøkelser gjort av fagkyndige. Det er stor forskjell på konklusjonene.

– Det mest vesentlige etter boligselskapets oppfatning er at skadene på bygget skyldes erosjon fra Mulelven, samt setningsskader på grunn av utdrenering via den kommunale VA-tunnelen. Det har vært en del bevisførsel rundt disse tema, sier advokat Eivind Pundsnes, som representerer beboerne.

Siste dag i retten tok hans kollega Jakob Chr. Christensen til orde for at uten disse kommunale forholdene ville «vanlig vedlikehold» vært nok for at det rastruede bygget i Sandviken ville vært i god stand.

VIL FRIKJENNES

Kommuneadvokat Helge Strand mener kommunen bør fritas erstatning til beboerne i Ladegårdsgaten. Han har i retten brukt tid på å sannsynliggjøre at byggets problemer skyldes at det ble oppført på setningsømfintlige masser.

Strand mener skadene har skjedd gradvis, og at de ikke skyldes VA-tunnelen, slik dommen fra tingretten fant sannsynlig.

På forsiden nå


...

NOAH: – Nødvendig med straffer som svir

Det koster ikke mer enn noen tusen kroner i bot å slå i hjel naboens katt. Dyrevernorganisasjonen NOAH mener straffenivået må økes dersom dyremishandling i Norge skal kunne forebygges.

...

Ser politi hele tiden på Norway Cup

– Jeg tenker ikke så mye på terrortruslene. Vi konsentrerer oss om fotball og å ha det kjekt, sier Børge Ågotnes (19) fra Nest-Sotra. Likevel er det synlig at alt ikke er som normalt på Norway Cup. De 32.000 fotballspillerne fra hele verden er godt voktet av væpnede politifolk.

...

Sosialminister Eriksson (Frp) varsler strengere krav

Statsråd Robert Eriksson (Frp) vil skjerpe kravene til folk på sosialhjelp.

...

Togforsinkelse endte med taxitur til 8000 kroner

Da toget ikke kom, ble taxi løsningen for å komme seg fra Ål til Bergen.