Den lille familien Eshete er blitt lovet av politiet at de ikke blir kastet ut av Norge denne helgen. (Arkivfoto) Foto: MAGNE TURØY

Nathan får et pusterom

Skal kastes ut av landet, men politiet lover at han får bli over helgen.
Dag Bjørndal E-post
Publisert 16.05.2012 kl. 15:40 Oppdatert 16.05.2012 kl. 16:44

Tips en venn på e-post:


Nathan-saken

  • I november i fjor skrev BA om lille Nathan fra Ytre Arna for første gang. Han fylte syv år 1. mai i år og har bodd i Norge hele sitt liv.
  • Norge har så langt ikke hatt mulighet til å returnere familien til Etiopia. Dette endrer seg imidlertid på torsdag da en ny utleveringsavtale trer i kraft. Også en avtale med Eritrea skal være på trappene.
  • Til sammen 400 barn i samme situasjon venter på stortingsmeldingen «Barn på flukt» som kan justere på reglene.
  • 4. mai fikk Nathan og familien beskjed om at påklagen av utsendelsen ikke blir tatt til følge, og de må ut av Norge 16. mai.
  • Familien vil gå til søksmål mot staten for å få omgjort vedtaket.

Syv år gamle Nathan kan puste litt ut. Politiets utlendingsavsnitt har garantert at han og foreldrene får bli i landet i alle fall over helgen.

Dermed kan familien Eshete gå i 17. mai-tog som planlagt i Ytre Arna i Bergen, uten å føle frykt for å bli pågrepet og kastet ut.

Som kjent er familien nektet opphold i Norge.

På tross av at syvåringen er født og oppvokst i Norge, skal han kastet ut av landet sammen med foreldrene.

TIL SØKSMÅL MOT SAKEN

Når har foreldrene gått sak mot staten for å få omgjort beslutningen. Egentlig skulle Nathan og familien kunne kastes ut fra i dag.

Men deres advokat Arild Humlen har bedt om midlertidig forføyning slik at de kan være i Norge til det foreligger rettskraftig dom om et halvt års tid.

– Det er klart at vi aller helst ville ha en midlertidig forføyning med en gang, men når dette ikke var mulig er vi glad for at familien nå får et nytt pusterom, sier Humlen.

STØTTEMARKERING

Humlen sier dokumentene i saken nå sendes Utlendingsnemnda og regjeringsadvokaten med ønske om at de blir enig om å utsette utsendelsen til rettskraftig dom.

– Dersom det ikke gir en løsning, går vi til domstolen med krav om midlertidig forføyning, sier Humlen til BA.

I dag klokken 1730 er det støttemarkering for Nathan i Korskirken.

Les mer om:  nyheter 

På forsiden nå