...
Fra venstre: Daglig leder Tore Sagstad, eier Bjørn Hanevik og restaurantsjef Kjell Gunnar Myhre i Harbour Café og Scruffy Murphy fortviler etter at kommunen stakk av med alle avfallsbeholderne deres. Foto: Emil Weatherhead Breistein

Hanevik i heftig bosskrangel

Utelivsbaronen på Torget raser mot kommunen etter at de fjernet alle bosspannene hans.

Stian Espeland
Stian Hæreid Espeland Profil E-post
Publisert 29.06.2012 kl 11:04 Oppdatert 29.06.2012 kl 14:33

Tips en venn på e-post:Mens Bjørn Hanevik går ut mot Bergen kommunes oppførsel, vifter Samferdselsetaten med politivedtektene.

– Her forsøker de å flytte bosset fra en ulovlighet til en annen, sier Ove Foldnes, direktør i Samferdselsetaten.

Han anbefaler Hanevik å ominnrede en del av bygningsmassen sin til avfallshåndtering.

– De kan i hvert fall ikke skyve bossproblematikken ut på det offentliges areal, sier Foldnes.

Eiendoms- og utelivsinvestor Hanevik fikk varsel fra Bergen kommune om at bosspannene til virksomhetene hans på Torget skulle bort fra gatene innen 1. juni.

Han forteller at et stillas sperrer for inngangen til arealet der de vil oppbevare avfallet i smauet bak restaurantene. Av den grunn har de vært tvunget til å la bosspannene stå i Smalgangen slik de alltid har gjort.

– MAKTARROGANSE

– Jeg var i dialog med samferdselsetaten, og de sa at det var greit så lenge stillaset står der, sier Kjell Gunnar Myhre, restaurantsjef for Harbour Café og Scruffy Murphy.

– Plutselig kom Bergen bydrift og fjernet alle bosspannene våre uten forvarsel, sier han videre.

Hanevik forteller at de har avtale med Norsk Gjenvinning, fordi de priset seg lavere enn Bir.

– Det påfallende er at bosspann med Bir-logo sto igjen. Kommunen fikk altså rensket bort den private tilbyderen, mens den interkommunale aktøren fikk bli værende.

– Gjelder ikke det samme for Bir? Er det ikke likhet for loven? Måten ting blir gjort på er helt skandaløs, tordner Hanevik, som fortviler over at de nå ikke har noe sted å gjøre av avfallet sitt.

– LIKHET FOR LOVEN

– Næringsavfall er som regel lagret i store beholdere og må ikke blandes sammen med bosspann fra vanlige husholdninger, sier Foldnes.

Han medgir at det står igjen én beholder for næringsavfall med Bir-logo.

– Den er full av glass og ble ikke fjernet fordi den var så tung at Bergen bydrift ikke klarte å ta den uten kran. Den må tas når det ikke er for mye folk som trafikkerer der. Det er definitivt likhet for loven, sier Foldnes.

FIKK ADVARSEL

Alle renovasjonsselskapene som har hatt bosspann stående permanent på gategrunn i sentrum, ble innkalt til møte med kommunen.

– De ble gjort oppmerksom på at politivedtektene ikke tillater å ha beholdere for næringsavfall stående ute som er til ulempe for ferdsel, og ble bedt om å ta det opp med kunder, sier Foldnes.

Restaurantene som hadde spann for næringsavfall i Smalgangen og Dyvekegangen, ble spesielt varslet.

– I midten av mai fikk de melding om å fjerne dem innen 1. juni. Det er ikke gjort, sier Foldnes og understreker at det ikke er gitt noen dispensasjon.

– De fikk beskjed om å kontakte Samferdselsetatens jurist, noe de ikke har gjort.

– Dessuten er arealet de nå vil oppbevare bosset på (Søthullet) også Bergen kommunes eiendom, og det er ikke gitt noen tillatelse til å lagre avfall der, sier Foldnes.

På forsiden nå


...

Sier farvel til bergenspolitikken på Youtube

KrFs Filip Rygg blir kommunikasjonssjef i Skaperkraft og flytter til Oslo om en knapp måned.

...

Her er vinnerne av BAs Tall Ships-quiz

Under Tall Ships Races har Bergensavisen hatt en daglig spørekonkurranse. For hver av konkurransene har vi trukket ut en heldig vinner som vinner en reise for inntil fire personer med Fjord Line til Danmark.

...

NOAH: – Nødvendig med straffer som svir

Det koster ikke mer enn noen tusen kroner i bot å slå i hjel naboens katt. Dyrevernorganisasjonen NOAH mener straffenivået må økes dersom dyremishandling i Norge skal kunne forebygges.

...

Ser politi hele tiden på Norway Cup

– Jeg tenker ikke så mye på terrortruslene. Vi konsentrerer oss om fotball og å ha det kjekt, sier Børge Ågotnes (19) fra Nest-Sotra. Likevel er det synlig at alt ikke er som normalt på Norway Cup. De 32.000 fotballspillerne fra hele verden er godt voktet av væpnede politifolk.