...
Turisten som sa han ville dra til Ukraina, mente egentlig Ulriken. Foto: TOVE GULBRANDSEN

«Jeg vil til Ukraina 643»

Er det rart de ansatte ved Turistinformasjonen blir forvirret?

Linn Engesvik
Linn Engesvik Profil E-post
Publisert 04.08.2012 kl 16:52 Oppdatert 04.08.2012 kl 22:32

Tips en venn på e-post:


...
Dette er en kongekrabbe, tegnet av en turist fra Østerrike. Foto: TURISTINFORMASJONEN

Turister som kommer til Bergen får svar på det meste om de tar turen til Turistinformasjonen i den nye Mathallen. Tidligere i sommer fikk imidlertid de ansatte en forespørsel de vanskelig kunne hjelpe med, da en turist kom inn med følgende ønske:

–Jeg vil dra til Ukraina.

– Ukraina, spør informasjonsmedarbeider Oddbjørn Wendelbo.

– Ja, Ukraina 643.

Det viste seg at det var Ulriken turisten ønsket å besøke, og ifølge Wendelbo er det slike misforståelser eller kommunikasjonsproblemer som skaper de fleste morsomme historiene.

– De klassiske historiene er nok myter, selv om de har forekommet, sier han, og sikter til historier som «Når skrur dere på nordlyset?» og «Hvor er isbjørnene?».

«PINGVIN I OSTERFJORDEN?»

Likevel, det hender at det skjer ting som i ettertid blir en god historie. For eksempel når informasjonsmedarbeideren og turisten ikke snakker samme språk.

– En kvinne fra Østerrike var interessert i å se eller spise kongekrabbe. Mine tyskkunnskaper var for mangelfulle til at jeg forsto hva hun mente, og hun visste definitivt ikke hva kongekrabbe var på engelsk, forklarer Wendelbo.

Mens de ventet på språkforsterkninger, prøvde kvinnen å tegne en kongekrabbe (bildet).

– Vi har studert tegningen i etterkant. Noen tolker det som en sol. Jeg ser en flått. Andre ser helt andre ting, men ingen ser en kongekrabbe, ler han.

Om turisten fikk se og spise kongekrabbe sier historien ingenting om, men det endte heldigvis godt for amerikaneren som skulle på den klassiske turen Norway in a nutshell og insisterte på å få se bilde av Stalheimskleiva, som man besøker. Det fikk han.

– Kommer vi til å dø, var den umiddelbare reaksjonen.

Og selv om det ikke er så mange som etterlyser isbjørn i gatene, slik myten sier, hadde en turist lyst til å se pingviner tidligere i sommer. Vedkommende var bare ikke forberedt på å dra til Akvariet for å gjøre det ...

– Hvor går White Lady?

– Til Osterfjorden.

– Kan vi se pingviner der?

– Nei, beklager.

– Ikke engang en liten en?

På forsiden nå


...

Jan Eggum vil inn i bystyret

Visesangeren flytter hjem til Bergen, og stiller på Miljøpartiet de Grønnes bystyreliste.

...

Demonsterer for å få beholde svømmetiden

Birgitte Liseth skal demonstrere utenfor Sentralbadet klokken 1330. Målet er å få beholde Sentralbadet, og holde de andre bydelsbassengene åpne for publikum.

Jente påkjørt i gangfelt

En jente er påkjørt i et gangfelt på Tertnes i Åsane.

...

Det neste døgnet blir skikkelig vått

Finn frem støvlene - meteorologen har sendt ut obs-varsel for de neste 24 timene. I Hordaland og Sogn og Fjordane ventes det mellom 60 og 90 millimeter nedbør.