«Anne», som vanligvis er en lovlydig dame og vil være anonym, brøt uten å være klar over det verdigrensen for hva man kan ta med seg avgiftsfritt inn i Norge da hun handlet en Mulberry-veske til nesten 10.000 kroner i London i fjor høst. Foto: SKJALG EKELAND

«Anne» smuglet uten å vite det

– Jeg ante ikke at det var en grense på 6000 kroner for hva man kan ta avgiftsfritt med inn i Norge. Jeg hadde aldri gått på grønt om jeg visste det, sier «Anne».
Katherine Ferguson E-post
Publisert 13.06.2014 kl. 09:39 Oppdatert 15.06.2014 kl. 19:44

Tips en venn på e-post:


Verdigrenser

 • Hvis du har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer for inntil 6 000 norske kroner uten å betale toll og avgifter. Denne verdigrensen er den totale summen på varene du har handlet, inkludert kvotevarene.
 • Er utenlandsoppholdet kortere, kan du én gang i løpet av 24 timer ta med deg varer for 3 000 kroner toll- og avgiftsfritt.
 • Hvis du har handler over verdigrensen, skal du betale 25 prosent merverdiavgift på de fleste varer. I tillegg er det noen varer som har toll. Forenklet sagt gjelder dette bare klær og matvarer.
 • Du betaler avgifter ved å gå på rød sone når du kommer til grensen. Du må velge en grenseovergang med et betjent tollkontor.
 • Hvis verdien av én vare overstiger grensen, må du betale toll og avgifter for hele varens verdi.
 • Har du for eksempel kjøpt en sofa til 10 000 kroner, må du betale avgifter for hele verdien.
 • Varer som utgjør et hele, kan du ikke dele og innføre over flere reiser, eller av flere personer. Dette gjelder selv om verdien av den enkelte del er mindre enn verdigrensen. For eksempel må du betale mva. for hele kjøkkenet selv om hver del koster under 6000 kr.
 • For noen varer, som kjøtt, tobakk, alkohol og drivstoff, gjelder egne regler.
 • Utenlandsk valuta for over 25 000 kr må deklareres til Tollvesenet. Det er ingen avgift på deklarert valuta.
 • Har du med deg varer inn til Norge til en verdi av over 6000 kroner og blir tatt på grønt i tollen, er dette satsene for forenklet forelegg (for varer til en verdi av inntil 10 000 kr):
 • Til og med 2800 kr: 400 kr i forelegg.
 • Derover til og med 5000 kr: 800 kr i forelegg.
 • Derover til og med 7500 kr: 1600 kr i forelegg.
 • Derover til og med 10 000 kr: 2500 kr i forelegg.
 • I tillegg blir varen som overstiger verdigrensen inndradd.
 • Dersom varen(e) overstiger 10 000 kroner i verdi, får man bot av politiet og alle varene inndradd. Man havner også i politiets bøteregister og får forholdet på vandelen. Kilde: Tollvesenet
 • Skal du ha med deg varer, som PC, kamera eller en designerveske, med en verdi over 6000 kroner ut av landet, bør du ta med deg kvitteringen eller få et legitimasjonsbevis av Tollvesenet før du reiser.
 • Har du fast adresse utenfor Norden, kan du få igjen merverdiavgiften på varen når du reiser ut.
Lar du deg friste til å kjøpe dyre designervarer i utlandet, kommer du fort over verdigrensen på 6000 kroner. Da må du gå på rødt i tollen hjemme. Foto: Getty Images
Er du i tvil om du har med deg for mye hjem, gå på rødt i tollen, råder Tollvesenet. (Arkivfoto) Foto: BA

«Anne» hadde spart penger til drømmevesken – en designerveske av merket Mulberry. På ferie i London i fjor høst punget hun ut mellom 9000 og 10 000 norske kroner for vesken.

Da hun skulle gjennom tollen på Flesland, gikk hun på grønt med den nye vesken på armen.

– KJEMPEOVERRASKET

Heldigvis for «Anne», som vanligvis er en lovlydig dame, ble hun ikke stoppet av tollerne. For uten å vite det, brøt hun tollreglene. Man må nemlig betale merverdiavgift på varer kjøpt i utlandet utover verdigrensen på 6000 kroner.

–Da jeg kom på jobb mandagen, leste jeg tilfeldigvis på nettet om en dame som ble fratatt en Chanel-veske til 20 000 kroner i tollen og fikk en stor bot. Jeg ble kjempeoverrasket, for jeg har aldri tenkt at sånne verdigrenser gjelder for ting som klær og vesker, sier «Anne».

En liten spørrerunde blant venninner, avslørte at «Anne» langt fra var alene om å ikke kjenne til tollreglene.

Også kjøp av piratkopier på ferie kan gi deg en ubehagelig overraskelse.

– INGEN UNNSKYLDNING

Øyvind Hafsøe, leder for grensekontroll i Tollregion Vest-Norge, forteller at flere gjør som «Anne».

–Det er noen av dem vi tar med varer til over verdigrensen som sier at de ikke kjenner til disse grensene.

Men uvitenhet et ingen gyldig unnskyldning, understreker Hafsøe.

–Når du skal handle varer i utlandet, plikter du selv å sette deg inn i regelverket. Du kan ikke påberope deg at du ikke visste om det og så gå fri. Om det var slik ville jo alle gå fri, for vi kan jo ikke bevise at folk visste om reglene, sier han, og tilføyer:

–Mange som har kjøpt varer for over 6000 kroner går på rødt og betaler merverdiavgift.

HOLD TUNGEN RETT

Blir du tatt på grønt i tollen med varer for over 6000 kroner, eller 3000 kroner om du har vært i utlandet i under 24 timer, vil du både bli ilagt forenklet forelegg og få inndradd varen(e) som overstiger verdigrensen.

–Om du for eksempel har kjøpt veske til 6000 kroner og et kamera for 2500 kroner, vil du få et forenklet forelegg på 400 kroner og få inndradd kameraet, men du får beholde vesken til 6000 kroner, som er innenfor verdigrensen.

Blir du derimot tatt med en veske til 7000 kroner, får du både inndradd vesken og får et forelegg på 1600 kroner.

–En enhet kan ikke overstige 6000 kroner. Så selv om en familie på fire har verdigrense på totalt 24 000 kroner, kan man ikke kjøpe en vare for over 6000 kroner uten å deklarere den, forklarer Hafsøe.

KAN HAVNE PÅ VANDELEN

10 000 kroner er grensen for hvor stor verdi Tollvesenet kan ilegge forenklet forelegg for.

–Om varen eller summen av varene er verdt mer enn 10 000 kroner, skriver vi rapport om tollovertredelse og sender rapporten til politiet. Vi tar hånd om alle varene, og politiet avgjør om det blir inndragning i tillegg til bot. Ved så store summer havner du i politiets bøteregister og kommer på vandelen din, advarer Hafsøe.

– BLIR LEI SEG

Tolleren forteller at mange blir overrasket når de blir tatt – og alle blir lei seg.

– Det er langt fra noen ønskesituasjon for oss heller. Vi ønsker at folk skal gjøre dette riktig. Min klare anbefaling er at om du har handlet mye eller kjøpt noen dyre ting: Stopp hos oss, si hva du har og så får du beskjed av Tollvesenet om hvordan du skal lande dette på bena. Det er ikke vits i å spekulerer, for det ender fort opp med å bli både dyrt og kjipt, sier Hafsøe.

«Anne» har i hvert fall ingen planer om å gjøre samme tabben på nytt.

–Nei, jeg hadde ikke turt å bryte tollreglene med overlegg. Det hadde jeg bare ikke taklet, sier hun leende.

Les mer om:  nyheter 

På forsiden nå