...
Filosof og forfatter Nina Karin Monsen. Foto: Vidar Ruud, ANB arkiv

Til sak mot staten

Oslo (ANB-NTB): Nina Karin Monsen mener alle kristne ekteskap ble ugyldige etter den nye ekteskapsloven.

Publisert 24.06.2009 kl 18:03 Oppdatert 24.06.2009 kl 20:01

Tips en venn på e-post:

Filosof og forfatter Nina Karin Monsen, forlagssjef Asle Dingstad i Luther Forlag og flere andre har nå engasjert en advokat som gjør seg ferdig med stevningen til Oslo tingrett. De går nå rettens vei i kampen for å reversere den nye ekteskapsloven, melder lokalradiostasjonen Gimlekollen Radio.

– Alle ekteskap er nå overført til et kjønnsnøytralt register som ingen kristne ville ha giftet seg inn under. Staten pleier ellers å ha folkeavstemninger over radikale samfunnsendringer, sier Monsen til NTB.

Nina Karin Monsen møtte massiv kritikk etter å ha mottatt Fritt Ord-prisen i år. Nå vil hun nok en gang sette ekteskapsloven på dagsorden.

Vil anke til FN

– Vi ønsker å få svar på om kristne ekteskap nå er gyldige juridisk. Vi ønsker likebehandling med partnere som kan samtykke til likekjønnet ekteskap. Vi kan ikke akseptere at barn mister rett til far i norsk ekteskap. Om vi ikke vinner fram i norsk rettsvesen, anker vi videre til FNs menneskerettighetskomité, sier Monsen, som ikke vil navngi advokaten som jobber med stevningen.

Den omstridte Fritt Ord-vinneren tror hun har hele Kristen-Norge i ryggen når hun nå stevner Staten.

Hun mener at et flertall på Stortinget bør ikke ha retten til å bestemme hva som er et gyldig ekteskap.

– Da kan vi risikere at ekteskapsbegrepet blir forandret til det ugjenkjennelige. Jeg mener den nye ekteskapsloven diskriminerer de som giftet seg ut fra et kristen livssyn, sier hun.

Liten tro på søksmål

Jussprofessor Hans Petter Graver tror ikke Monsen og co. vil vinne fram i norsk rettsvesen.

– Det finnes ikke noe diskrimineringsforbud i norsk rettsvesen over Stortingets lovgiving. Jeg har vanskelig for å se hvordan ekteskapsloven kan være diskriminerende. De kan få prøvet ut saken i forhold til Menneskerettighetskonvensjonen, men jeg har liten tro på at de vil vinne fram, sier Graver til NTB.

Hans Petter Graver ledet også utvalget som nå har utarbeidet en ny diskrimineringslov. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Skal få deg trygt hjem fra julebord

Både Skyss og taxinæringen gjør sitt for at hjemferden skal gå så smidig som mulig.

...

Agüero scoret tre mål i Bayern-seier

Manchester City lå lenge under for Bayern München, men et hattrick av Sergio «Kun» Agüero fikset 3-2-seier tirsdag. Dermed er det dødt løp bak tyskerne i mesterligagruppe E.

...

Huseier vil kaste ut kebabsjappe på dagen

Kebabsjappen Ihlas har leid lokaler i Olav Kyrres gate 45 i ti år. Huseier Reidar Osen sier leiekontrakten er forfalsket.

...

Fant blod fra avdøde på siktedes truse

Politet mener mann (38) døde etter å ha blitt stukket med saks.