...
Sara Azmeh Rasmussen tildeles Fritt Ords Pris for 2012 for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk. Foto: Ingar Haug Steinholt, Scanpix/ANB

Får Fritt Ords pris

Samfunnsdebattanten Sara Azmeh Rasmussen får stiftelsen Fritt Ords pris for 2012. Prisen er på 400.000 kroner.

Publisert 13.04.2012 kl 17:33 Oppdatert 13.04.2012 kl 17:34

Tips en venn på e-post:

I begrunnelsen legger styret i Fritt Ord blant annet vekt på at Rasmussen de siste fem årene har markert seg med en særegen stemme i norsk offentlighet.

«Hun tildeles prisen for sitt modige og kompromissløse engasjement for individets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk», skriver Fritt Ord i en pressemelding.

– Det er en positiv overraskelse. Jeg trodde jeg ble oppfattet som for konfronterende i stilen til å få Fritt Ord-prisen. Men jeg ble veldig glad, sier Azmeh Rasmussen til Aftenposten, en avis hun er fast spaltist i.

– Fritt Ord-prisen representerer et stort ansvar. Jeg tror den vil gjøre det lettere å fremme sakene jeg arbeider for. Det har aldri vært vanskelig for meg å bli hørt, men dette gir meg en sterkere posisjon, sier hun.

«Hennes engasjement gjelder spesielt respekten for menneskeverdet. Hun har gått inn i viktige debatter om kvinner og islam, forfølgelse av homofile, og kjønnsidentitet. Hun har også ytret seg sterkt i diskusjoner om surrogati og om barnevern. Kampen for demokrati og reformer i hennes hjemland Syria har berørt henne dypt og resultert i bidrag til den offentlige debatten», heter det blant annet i begrunnelsen til stiftelsen Fritt Ord.

Startet sultestreik

Sara Azmeh Rasmussen ble født i Damaskus og kom til Norge i 1995. Hun har en muslimsk bakgrunn og har valgt å fortsette å stå innenfor den muslimske kulturen selv om hun erklærer seg som ateist. Hun karakteriserer seg selv som homofil og transperson.

I fjor startet hun en sultestreik i protest mot Islamsk Råds holdning til homofile og transpersoner. Hun krevde at rådet utvetydig tok avstand fra dødsstraff fra homofile.

Dette ville ikke rådet gjøre. I stedet nøyde de seg med å sende ut en pressemelding hvor de skrev at rådet «verken ønsker eller søker dødsstraff for homofile».

På kvinnedagen i 2009 skapte hun oppstyr da hun valgte å brenne sin hijab på Youngstorget i Oslo.

– Ved å brenne et slør vil jeg protestere mot kodene som ligger lagret i dette plagget. Jeg vil protestere mot kjønnssegregeringen og mot at kvinner blir gjort til objekter. Jeg forstår hvilken betydning sløret har, og nettopp derfor mener jeg det er viktig å utfordre symboleffekten som ligger i det, sa hun da.

Uredd og velformulert

Azmeh Rasmussen betegnes som en særdeles uredd, velformulert og skarp debattant - noen vil si konfronterende.

– Hun har ikke gått av veien for å bruke sterke virkemidler, og har heller ikke avstått fra å kritisere bevegelser og organisasjoner hun selv har tilhørt. Hennes virke som offentlig intellektuell henger i stor grad sammen med egne livserfaringer, og preges av en uvanlig klarhet og intensitet, mener Fritt Ords styre.

Fritt Ord-prisen er på 400.000 kroner samt en statuett laget av Nils Aas. Blant de tidligere prisvinnerne finner vi blant andre Anders Sømme Hammer, Bushra Ishaq, Abid Q. Raja, Nina Karin Monsen, Bjørgulv Braanen, Berge Furre, Nils Christie, William Nygaard, Annette Thommessen, Erik Bye, Andrej Sakharov og Karen-Christine Friele.

Prisutdelingen finner sted i Oslo torsdag 10. mai. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Sier farvel til bergenspolitikken på Youtube

KrFs Filip Rygg blir kommunikasjonssjef i Skaperkraft og flytter til Oslo om en knapp måned.

...

Her er vinnerne av BAs Tall Ships-quiz

Under Tall Ships Races har Bergensavisen hatt en daglig spørekonkurranse. For hver av konkurransene har vi trukket ut en heldig vinner som vinner en reise for inntil fire personer med Fjord Line til Danmark.

...

NOAH: – Nødvendig med straffer som svir

Det koster ikke mer enn noen tusen kroner i bot å slå i hjel naboens katt. Dyrevernorganisasjonen NOAH mener straffenivået må økes dersom dyremishandling i Norge skal kunne forebygges.

...

Ser politi hele tiden på Norway Cup

– Jeg tenker ikke så mye på terrortruslene. Vi konsentrerer oss om fotball og å ha det kjekt, sier Børge Ågotnes (19) fra Nest-Sotra. Likevel er det synlig at alt ikke er som normalt på Norway Cup. De 32.000 fotballspillerne fra hele verden er godt voktet av væpnede politifolk.