...
Illustrasjonsfoto. Foto: Vidar Ruud, ANB

Slår et slag for skolebibliotek

Norsk Bibliotekforening sendte onsdag brev til alle rektorer i grunnskolen med oppfordring om å satse på skolebibliotekene.

Publisert 17.10.2012 kl 12:35 Oppdatert 17.10.2012 kl 12:51

Tips en venn på e-post:

– Det er stor forskjell på kvaliteten i skolebibliotekene. Fra dem som har gode skolebibliotek til dem som ikke har skolebibliotek i det hele tatt. Andre har et skolebibliotek fordi de må, men satser ikke på det, sier leder Ingeborg Rygh Hjorthen i Norsk Bibliotekforening.

I brevet påpeker foreningen viktigheten av et godt skolebibliotek både for å utvikle elevenes leseferdigheter og informasjonskompetanse.

– Er det noen som kan satse på skolebibliotekene, er det jo rektorene på hver enkelt skole. Derfor sender vi brev til dem for å få dem til å satse på sitt skolebibliotek. Vi vil gjerne synliggjøre hvordan situasjonen er, sier Hjorthen.

På sin nettside lanserer Bibliotekforeningen en kampanje der de har lagt ut statistikk og gir tips til skolebibliotekansvarlige, lærere, foreldre og elever om hva de kan gjøre for å bedre tilbudet på sin skole. Hjorthen håper også at politikerne vil engasjere seg. Det finnes ingen argumenter for å la være å satse på skolebibliotek, mener Bibliotekforeningen.

– Skolebibliotek er kjempeviktig som et sted der elevene lærer informasjons- og digitalkompetanse. Den kompetansen har bibliotekarer, og det er viktig å lære tidlig. Forskning viser jo at barn tror de har mer digital kompetanse enn de egentlig har, sier Hjorthen.

Skolene er ikke pliktige til å ha skolebibliotek. Ifølge opplæringsloven er det nok med tilgang til bibliotek. I dag står 5 prosent av landets skoler uten eget bibliotek. 16prosent av grunnskolene bruker også skolebiblioteket som klasserom.

– Det er ikke godt nok med noen hyller i et klasserom. Det må satses på et godt og attraktivt skolebibliotek som er bemannet og er en del av hele læringsmiljøet, sier Hjorthen.

I brevet til rektorene påpeker Bibliotekforeningen at det er skoleledelsens ansvar å legge til rette for at skolebiblioteket får en plass i opplæringen.

– Sørger du for at din skole har et skolebibliotek med eget personale, som har fokus på lesing og som gir opplæring i digital kompetanse og nettvett? Utnytter din skole til fulle skolebiblioteket som læringsarena i lærerens arbeid med tilpasset opplæring? spør foreningen i brevet til rektorene.

Statistikken viser at 68 prosent av de ansvarlige ved skolebibliotekene ikke har bibliotekfaglig utdanning. 20 prosent har noe bibliotekfaglig utdanning, mens bare 12prosent har bibliotekfaglig utdanning på bachelornivå.

– Det er bekymringsfullt og litt symptomatisk at det ikke satses godt nok på grunnskolene, mens det etter hvert er blitt en bedre satsing på bibliotekene i videregående skole, sier Bibliotekforeningens leder.

Skolebibliotekene brukes flittig.72 prosent av elevene bruker skolebiblioteket én gang i uka eller oftere. Hver elev låner 13,8 bøker hver i året.

(ANB-NTB)

På forsiden nå


Underslagssaken: Kommunen manglet kontroll

En kommunenasatt i 50-årene underslo millioner over mange år. Nå slår en rapport fast at avdelingen hadde en «kultur preget av tillit uten formelle kontrollsystemer».

...

Tusen husstander strømløse etter oversvømmelse

En feil på strømnettet fører til at tusen husstander i Fyllingsdalen var uten strøm fredag morgen. Nå har de fleste fått strømmen tilbake, men Løvås oppveksttun må holde stengt hele dagen.

...

Bergen fikk 75,8 mm regn på ett døgn

De offisielle nedbørstallene fra Meteorologisk institutt var klare i 08-tiden fredag. På ett døgn har det regnet solide 76,6 millimeter i Bergen. Det er mest i Hordaland, og nest mest i hele Norge.

...

Fredet reserveferge fikk motorstans midtsjøs

Fredag morgen fikk MF «Skånevik» motortrøbbel. Veteranfergen kom tilbake i ordinær trafikk dagen før.