19-åringens forsvarer Knut Harald Braathen har som ventet anket forvaringsdommen. (Arkivfoto) Foto: SKJALG EKELAND

19-åring dømt til forvaring for voldtekt og voldtektsforsøk

Håvard Prestegården E-post
Publisert 18.01.2013 kl. 21:01 Oppdatert 19.01.2013 kl. 17:00

Tips en venn på e-post:


FORVARINGSSAKEN

  • 19-åringen er dømt for en voldtekt og et voldtektsforsøk mot to forskjellige kvinner.
  • Natt til søndag 18. mars i fjor skal han ha voldtatt en 19 år gammel kvinne på et nachspiel i Sandviken. Fornærmede ringte nødsentralen og ba om hjelp. Dette skal angivielig ha skjedd mens voldtekten pågikk.
  • Han ble pågrepet tirsdag 20. mars og senere varetektsfengslet i to uker. Etter dette ble han løslatt.
  • Natt til søndag 29. juli skal han ifølge dommen ha fulgt etter en kvinne og gjentatte ganger sagt at han ville ha sex med henne. Det gikk så langt at han tok frem sin penis og gikk tett opp til henne. Da hun forsøkte å dytte ham bort, skal han ha slått henne kraftig i ansiktet slik at hun knakk nesen.
  • Retten mener at kvinnen avverget en voldtekt ved å slå tilbake og gjøre kraftig motstand. Hendelsen skjedde i nærheten av Danmarks plass.
  • Allerede som 14-åring ble tiltalte pågrepet av politiet i Bergen, mistenkt for voldtektsforsøk og ti antastelser mot kvinner.
  • Den unge gutten skal ha kommet på sine ofre bakfra, tatt tak i kvinnene og befølt dem på brystene og i skrittet. Når kvinnene klarte å rive seg løs, skal han ha stukket av, etter at han i noen tilfeller også slo mot dem.
  • På grunn av hans unge alder ble det ikke reist straffesak. I stedet ble han overlatt til Barnevernstjenesten.
  • 19-åringen nekter straffskyld for alle tiltalepunktene.
Aktor Gert Johan Kjellby er tilfreds med at dommen samsvarer med påtalemyndighetens påstand. (Arkivfoto) Foto: EIRIK HAGESÆTER

En 19 år gammel mann er i Bergen tingrett dømt til syv års forvaring. Mannen er dømt for én voldtekt og et voldtektsforsøk.

I dommen står det at 19-åringen, som opprinnelig kommer fra Somalia, er farlig for kvinner. Derfor mener dommerne at han må sperres inne på ubestemt tid.

Forsvareren kaller avgjørelsen «vanvittig».

TATT SOM 14-ÅRING

Allerede som 14-åring ble mannen pågrepet av politiet i Bergen. Han var mistenkt for voldtektsforsøk og seksuelt krenkende adferd mot i alt elleve kvinner.

Kvinnene har beskrevet ham som pågående, og med et skremmende og hatsk blikk. Sakene ble henlagt - fordi mannen var under 15 år da han skal ha forgrepet seg på kvinnene.

– EN FARLIGHET SOM ER DYPT FORANKRET

Det er likevel disse sakene som gjør at retten dømmer ham til forvaring i stedet for vanlig fengselsstraff.

Det heter blant annet i dommen:

«Det er meget bekymringsfullt at en 19 år gammel mann kan vise en slik farlig atferd så mange ganger. Dette vitner om en farlighet som er dypt forankret hos ham.»

– VANVITTIG REAKSJON

Forsvarer Knut Harald Braathen sier til BA at saken allerede er anket til lagmannsretten.

For det første mener 19-åringen at han er uskyldig. For det annet at retten har feilet både med hensyn til bevisbedømmelse, lovanvendelse og saksbehandling.

Braathen vurderer om han skal kreve at dommen oppheves, fordi det aldri er foretatt en såkalt personundersøkelse av 19-åringen. En slik undersøkelse skal blant annet gi opplysninger om en tiltalts sosiale bakgrunn, oppvekst og eventuelle rusbruk, og skal ifølge straffeloven innhentes før en person kan dømmes til forvaring.

Retten - og påtalemyndigheten - mener disse opplysningene er kommet frem i hovedforhandlingen.

– Hvordan i all verden kan retten uttale seg om innholdet i en undersøkelle som ikke er foretatt, spør Braathen retorisk.

– Når retten kommer med en så vanvittig reaksjon, må man i alle fall oppfylle lovens krav først, sier forsvareren til BA.

– DET FORMELLE IKKE AVGJØRENDE

Dommerne viser til at 19-åringen tidligere har motsatt seg en slik undersøkelse.

– Da må retten ta stilling til om en har de nødvendige opplysninger om saken, og ikke de formelle, sier aktor Gert Johan Kjellby.

Han hadde ikke fått lest dommen da BA kontaktet ham fredag kveld.

ERSTATNING

19-åringen er dømt for å ha voldtatt en ung bergenskvinne på et nachspiel i mars 2012.

Mens han var siktet for denne voldtekten, prøvde han i juli å voldta en annen kvinne.

I tillegg til forvaringsstraffen, er han dømt til å betale disse kvinnene erstatninger på henholdsvis 150 000 og 50 000 kroner.

Les mer om:  krim 

På forsiden nå