Svake barn i kø

933 svakerestilte barn venter på barnehageplass i Bergen. 518 av dem er under tre år.

Christian Lura E-post
Publisert 10.02.2004 kl 07:00 Oppdatert 10.02.2004 kl 07:00

Tips en venn på e-post:Ferske tall fra byrådsavdelingen for oppvekst viser at svært mange barn som skal prioriteres ved opptak til barnehagene, står uten barnehageplass.

Ved inngangen til februar ventet 933 prioriterte barn på et barnehagetilbud. Blant annet står 47 barn med funksjonshemninger av ulike slag i køen.

37 av barna på listen har en vanskelig hjemmesituasjon og har krav på barnehageplass som et avlastningstiltak etter barnevernloven.

– SJOKKERENDE

Hele 382 barn i køen har enslige forsørgere, og 277 av barna kommer fra fremmedspråklige familier.

– Dette er sjokkerende lesning, sier Ruth Grung (Ap), tidligere ansvarlig byråd for barnehager, nå medlem av bystyrets oppvekstkomite.

BA skrev i går om barne- og familieminister Laila Dåvøys kritikk av Bergens kutt i søskenmoderasjonen. Grung mener begge sakene viser at barnehagepolitikken i Bergen beveger seg i feil retning.

– Jeg er redd Bergen blir en pensjonistby. Dette byrådet prioriterer eldre, mens de kutter i skolebudsjettet, i skolefritidsordningen og i barnehagesektoren, sier Grung.

Hun selv og byråden hun var vikar for, Anne Gine Hestetun (Ap), hadde samme problem som dagens oppvekstbyråd Hans-Carl Tveit (V): Utbyggingstakten for nye barnehageplasser går tregt.

– IKKE TILFREDS

– Jeg er ikke tilfreds med tallene. Vi burde fått disse barna på plass tidligere, sier Tveit til BA.

Han lover tusen nye barnehageplasser i Bergen innen et års tid.

– Det har vært vanskelig. Utbyggingsplaner har møtt mye motstand i nærmiljøene, og derfor har planprosesser tatt uforholdsmessig lang tid. Men nå begynner det å løsne, tror Tveit.

Listen viser hvor mange barn som har søkt og som er prioritert. Noen av barna kan allerede ha plass i en barnehage og ha søkt seg over i en annen.

– Vi får ikke full oversikt over situasjonen før til høsten. Da innfører vi et nytt datasystem, sier Tveit.

Han vet ikke det totale antallet barn som venter på barnehageplass i Bergen.

– Vi skal ha nytt hovedinntak i løpet av vinteren, sier Tveit.

På forsiden nå


...

Drømmen om et eget hjem

– I perioder blir jeg sliten og trist. Samtidig er jeg er veldig glad i datteren min. Det er en evig runddans, sier mamma Anne Hellem.

...

Ti år siden «Fa-Fa-Fa»

– Vi trodde helt seriøst at hvis vi ga ut et album så hadde vi bedre sjanse til å bli booket til Roskilde-festivalen, sier Fredrik Saroea. Og slik starter historien til plateselskapet YAP.

...

Løste julekortmysterium

Her overrekker Synnøve (21) julekortene som egentlig var ment for Synnøve (79), til stor glede for dem begge.

...

Slurver du med takmåkingen kan det fort bli dyrt

Når våt, tung snø raser fra et tak, kan den lett ødelegge for mellom 30.000 og 35.000 kroner. Det viser tall fra Frende forsikring.