Partene har ikke villet bruke verktøyet som observatørene er. Når kontrakten min går ut om noen dager, er denne jobben gjort for min del, sier Mood til NRK. Foto: Vidar Ruud, ANB

Mood avslutter i Syria

Generalmajor Robert Mood forlater Syria og betrakter oppdraget som leder for FN-observatørene i landet som avsluttet, melder NRK.
Publisert 19.07.2012 kl. 11:03 Oppdatert 19.07.2012 kl. 15:34

Tips en venn på e-post:


Fakta

  • Observatørstyrken (UNSMIS) ble opprettet av FNs sikkerhetsråd 21. april for å overvåke våpenhvilen i Syria som trådte i kraft 12. april. Kampene har siden bare tiltatt i styrke.
  • Oppdraget var i utgangspunktet å følge med på om spesialutsending Kofi Annans fredsplan ble overholdt.
  • Observatørstyrken består av 300 ubevæpnede offiserer samt støttepersonell.
  • Styrken fikk et mandat på tre måneder, som går ut fredag. Sikkerhetsrådets medlemmer forhandler om en forlengelse av mandatet, men sliter med å bli enige.
  • Styrken måtte i juni innstille arbeidet ettersom situasjonen var blitt for farlig.
  • Den norske generalmajoren Robert Mood har ledet styrken, men avslutter nå sitt oppdrag. (Kilde: NTB) (ANB-NTB)

- Partene har ikke villet bruke verktøyet som observatørene er. Når kontrakten min går ut om noen dager, er denne jobben gjort for min del, sier Mood til NRK.

Mandatet til FNs observatørkorps i Syria utløper fredag, og hittil har ikke FNs sikkerhetsråd forlenget oppdraget.

Mood forklarer at ettersom oppdragets natur har endret seg, vil han ikke være rett mann til å lede en eventuell ny FN-gruppe i landet. Han mener at den som tar over oppdraget, vil være en svært kvalifisert sivil.

- Den politiske orienteringen som kommer i etterkant av mitt oppdrag, vil bli ledet av en meget velkvalifisert politisk sivil person, sier Mood.

Mood reiser torsdag fra Syria til Genève, der han skal orientere spesialutsending Kofi Annan om situasjonen. De skal da diskutere hva som er nødvendig og mulig å gjennomføre i henhold til det Sikkerhetsrådet avgjør torsdag.

FNs sikkerhetsråd driver hard tautrekking om en ny Syria-resolusjon. Observatørstyrkens fremtid er en viktig del av diskusjonene.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov har beskyldt vestlige land for å bedrive utpressing ved å sette sanksjoner mot det syriske regimet som vilkår for en forlengelse av observatørenes oppdrag.

De vestlige stormaktene i Sikkerhetsrådet har i sitt forslag tatt til orde for en forlengelse av mandatet på 45 dager. Men samtidig skal Annans fredsplan legges under kapittel 7 i FN-charteret, noe som vil åpne for bruk av alt fra diplomatiske og økonomiske sanksjoner til militærmakt for å sikre overholdelse av planen.

For å unngå dette har Russland fremmet et alternativt forslag om en forlengelse av mandatet på tre måneder, men uten noen samtidig åpning for sanksjoner.

Blir mandatet forlenget, kan også observatørenes oppgaver bli endret. I dag er mye av arbeidet lagt på is fordi situasjonen er for farlig.

På forsiden nå