...
MAGISK: Hugo fanges av den strenge stasjonsinspektøren (Sasha Baron Cohen). Foto: Photo Credit: Jaap Buitendijk
 

Filmmagi fra mesterhånd

Et magisk mysterium, en fabel og et eventyr. Trolig mer for filminteresserte voksne enn rastløse unger, syvårsgrensen til tross.

Publisert 15.03.2012 kl 00:00 Oppdatert 17.03.2012 kl 22:01

Tips en venn på e-post:


...
Hugo Cabret: En nostalgisk hyllest til filmen som drømmevev.FOTO: Jaap Buitendijk Foto: Photo Credit: Jaap Buitendijk

Familiefilm

  • Hugo Cabret
  • Regi: Martin Scorsese
  • Med: Jude Law, Sacha Baron Cohen, Chloe Moretz
  • 7 år

Når man skal summere opp hele karrieren til Martin Scorsese, forhåpentligvis mange år fra nå, tipper jeg at «Hugo» kommer til å gjenstå som hans mest personlige film. En oppsummering av temaene som står Scorsese nærmest, og et forsøk på å uttrykke hvorfor han har hatt en livslang lidenskap for filmmediet.

Han er Hugo Cabret: Den ensomme lille gutten som observerer verden fra en distanse, og som søker tilflukt i kinosalen for å oppleve livet. Han er også Georges Melies: Den aldrende filmskaperen som er livredd for at vi skal glemme hvordan det hele startet, og som derfor har viet mye av livet til å redde filmarven vår.

«Hugo» er Martin Scorseses nostalgiske hyllest til filmen som drømmevev, basert på barneboken av Brian Selznik – og Scorseses første familiefilm. Dette er dessuten Scorseses første film i 3D, og han er en av de ytterst få som fikser formatet. «Hugo» er spilt inn med 3D-kameraer, sammen med mye omtanke for hvordan man kan utnytte effektene maksimalt, og ikke bare jukse-konvertert i ettertid. Det merkes virkelig!

Foreldreløse Hugo Cabret (Asa Butterfield) har bodd i klokketårnet på togstasjonen Gare Montparnasse i Paris siden faren hans (Jude Law) døde i en ulykke. Her sørger han for at urverket trekkes og vedlikeholdes regelmessig, mens han stjeler mat og gjemmer seg for den strenge stasjonsinspektøren (Sasha Baron Cohen). Det eneste Hugo har igjen fra sin far er en mystisk, mekanisk dukke som han desperat prøver å reparere. Nøkkelen til mysteriet er den jevngamle bokormen Isabelle (Chloe Grace Moretz), og hennes grinete gudfar George Melies (Sir Ben Kingsley).

Teknisk sett er «Hugo» er rent mesterverk, som velfortjent ble tildelt fem Oscar-statuetter for bl.a. beste spesialeffekter og produksjonsdesign. Magien her går allikevel langt hinsides Scorseses tekniske ferdigheter. Dette er en familiefilm på samme måte som «Cinema Paradiso» og «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre» er det. «Hugo» er brillefin lakmustest for å finne ut om ungene dine vil vokse opp til å bli en av de plagsomme idiotene som snakker høyt og sender SMS-meldinger på kino, eller et bra menneske. Dem som «Hugo» er laget for kommer imidlertid til å elske denne magiske filmen resten av livet, så den vil garantert ha en lang levetid. En kinoopplevelse av de helt sjeldne!

På forsiden nå


...

Nå snur været - finn frem paraplyene

Fra i morgen kan vi vente regn, men ifølge meteorologen er den ingen grunn til å fortvile.

Varm - varmere - Bergen! BA-journalist Eirik Langeland Fjeld prøver å kjøle seg ned.

Varm bileiers bekjennelse

Om ettermiddagen, etter jobb, prøver jeg å spise litt. Det blir kald frukt til middag i dag også. Jeg går ut og setter meg i bilen utenfor huset.

Sjekk den tøffe timelapsen av innseilingen til Tall Ships Races

Sjekk den tøffe timelapsen av innseilingen til Tall Ships Races

...

– Ingen kan lage folkefest som bergensere

Nå er skutefesten offisielt i gang.