...
MAGISK: Hugo fanges av den strenge stasjonsinspektøren (Sasha Baron Cohen). Foto: Photo Credit: Jaap Buitendijk
 

Filmmagi fra mesterhånd

Et magisk mysterium, en fabel og et eventyr. Trolig mer for filminteresserte voksne enn rastløse unger, syvårsgrensen til tross.

Publisert 15.03.2012 kl 00:00 Oppdatert 17.03.2012 kl 22:01

Tips en venn på e-post:


...
Hugo Cabret: En nostalgisk hyllest til filmen som drømmevev.FOTO: Jaap Buitendijk Foto: Photo Credit: Jaap Buitendijk

Familiefilm

  • Hugo Cabret
  • Regi: Martin Scorsese
  • Med: Jude Law, Sacha Baron Cohen, Chloe Moretz
  • 7 år

Når man skal summere opp hele karrieren til Martin Scorsese, forhåpentligvis mange år fra nå, tipper jeg at «Hugo» kommer til å gjenstå som hans mest personlige film. En oppsummering av temaene som står Scorsese nærmest, og et forsøk på å uttrykke hvorfor han har hatt en livslang lidenskap for filmmediet.

Han er Hugo Cabret: Den ensomme lille gutten som observerer verden fra en distanse, og som søker tilflukt i kinosalen for å oppleve livet. Han er også Georges Melies: Den aldrende filmskaperen som er livredd for at vi skal glemme hvordan det hele startet, og som derfor har viet mye av livet til å redde filmarven vår.

«Hugo» er Martin Scorseses nostalgiske hyllest til filmen som drømmevev, basert på barneboken av Brian Selznik – og Scorseses første familiefilm. Dette er dessuten Scorseses første film i 3D, og han er en av de ytterst få som fikser formatet. «Hugo» er spilt inn med 3D-kameraer, sammen med mye omtanke for hvordan man kan utnytte effektene maksimalt, og ikke bare jukse-konvertert i ettertid. Det merkes virkelig!

Foreldreløse Hugo Cabret (Asa Butterfield) har bodd i klokketårnet på togstasjonen Gare Montparnasse i Paris siden faren hans (Jude Law) døde i en ulykke. Her sørger han for at urverket trekkes og vedlikeholdes regelmessig, mens han stjeler mat og gjemmer seg for den strenge stasjonsinspektøren (Sasha Baron Cohen). Det eneste Hugo har igjen fra sin far er en mystisk, mekanisk dukke som han desperat prøver å reparere. Nøkkelen til mysteriet er den jevngamle bokormen Isabelle (Chloe Grace Moretz), og hennes grinete gudfar George Melies (Sir Ben Kingsley).

Teknisk sett er «Hugo» er rent mesterverk, som velfortjent ble tildelt fem Oscar-statuetter for bl.a. beste spesialeffekter og produksjonsdesign. Magien her går allikevel langt hinsides Scorseses tekniske ferdigheter. Dette er en familiefilm på samme måte som «Cinema Paradiso» og «Den fabelaktige Amelie fra Montmartre» er det. «Hugo» er brillefin lakmustest for å finne ut om ungene dine vil vokse opp til å bli en av de plagsomme idiotene som snakker høyt og sender SMS-meldinger på kino, eller et bra menneske. Dem som «Hugo» er laget for kommer imidlertid til å elske denne magiske filmen resten av livet, så den vil garantert ha en lang levetid. En kinoopplevelse av de helt sjeldne!

På forsiden nå


Bil i fjellveggen i Eidsvåg

Tips oss: Telefon: 800 33 044 MMS: BAfoto til 2229 E-post: tips@ba.no
Send inn video.

Ulykke ved Rema 1000 i Ervikveien.

...

Hjulkapslene lå strødd rundt dette hullet

– Det smalt noe jævlig, sier Ståle Farstad som fikk bilen sin ødelagt.

...

Ti gull i sikte etter norsk lekestue

De norske håndballjentene var feberhete, jekket ned svenskene og er klare for EM-finalen. 29-25-seieren fredag betyr duell mot Spania.

...

Dette bør du vite hvis du skal til fjells

Uvær og bilberging skaper problemer.