...
Ørjan Johannessen (26) er europamester i kokkekunst. Foto: Impuls

Ørjan er Europas beste kokk

26-åringen fra Austevoll gikk til topps i Bocuse d'Or Europe.

Publisert 21.03.2012 kl 19:28 Oppdatert 21.03.2012 kl 20:05

Tips en venn på e-post:


Den norske Bocuse d'Or Europe-menyen til Johannessen

Bocuse d’Or

  • Bocuse d'Or er verdens mest prestisjetunge kokkekonkurranse som går av stabelen annen hvert år i Lyon i Frankrike.
  • Konkurransen ble etablert i 1987 av den franske kokken Paul Bocuse og er i dag en viktig begivenhet for norske kokker.
  • Norge har siden oppstart hevdet seg meget godt i denne kokkekonkurransen og hentet hjem gullet første gang med Bent Stiansen i 1993.
  • I 2008 ble det bestemt at det skulle kjøres kvalifiseringskonkurranser til Bocuse d’Or i Lyon.
  • Det første Bocuse d’Or Europe ble holdt i Stavanger i 2008.
  • I 2010 var det Genève som var vertskap og i år var det altså Brussel sin tur.
  • Norge har nå like mange medaljer som Frankrike. Her er medaljeoversikt for de fem beste nasjonene:
  • Frankrike 9 medaljer: 6 gull, 2 sølv og 1 bronse
  • Norge 9 medaljer: 5 gull, 2 sølv og 2 bronse
  • Belgia 5 medaljer: 3 sølv og 1 bronse
  • Danmark 4 medaljer: 1 gull, 2 sølv og 2 bronse
  • Tyskland 3 medaljer: 3 bronse

I hard skandinavisk kamp serverte den norske kokken Ørjan Johannessen (26) til seier i konkurransen Bocuse d'Or Europe onsdag.

Da det som kan sammenlignes med kokkenes europamesterskap var ferdig servert tirsdag kveld, ble det klart at Johannessen hadde laget de mest smakfulle rettene.

– Jeg kan ikke klage, dette var veldig gøy og det jeg har jobbet for i åtte måneder. Jeg hadde mål og forventning om å ta gull, sa Johannessen til NTB etter at premieseremonien var over.

Han seiret foran Sverige på sølvplass og tredjeplasserte Danmark, som begge ga ham hard konkurranse underveis.

– Sverige var veldig harde. Det var nordisk seierspall igjen, og det viser at Norden er fantastisk gode til å lage mat, sa Johannessen.

EKSKLUSIVT SELSKAP

Han høster gratulasjoner fra landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp), som lot seg begeistre av 26-åringens innsats.

– Her har det vært en knalltøff konkurranse, og derfor et dette et meget bra resultat. Nok en gang har Norge kommet øverst på pallen i en krevende internasjonal kokkekamp. Dette er også gull til norsk matkultur. Gratulerer så mye med seieren, Ørjan, sier Brekk i en SMS til NTB.

Kokkene skulle i løpet av fem timer presentere en fiskerett og en kjøttrett, hver til 14 personer, der hovedråvarene var sjøtunge, reker og kylling.

– Jeg laget en fiskerett av sjøtunge og reker med gulrotpuré og løk. Kjøttretten besto av kylling, rødbet og eple, selleri, poteter og trøfler, fortalte Johannessen om retten som tydeligvis falt i smak hos dommerne.

I juryen satt flere ledende europeiske kjøkkensjefer, blant andre den ikke helt ukjente kokken Eyvind Hellstrøm, som har vært dommer siden 1993.

GPR FOR NYTT GULL

Johannessen konkurrerte mot 20 nasjoner, hvorav de 12 beste gikk videre til den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or Lyon, som blir ansett som kokkenes verdensmesterskap, i januar neste år. Der har han forhåpninger om å gå til topps på nytt.

– Jeg har det samme målet: å vinne. Jeg vil ikke gå nedover på rangstigen. Jeg må bare jobbe hardere for å nå de samme målene. Men det blir en hardere konkurranse siden de beste landene som USA er med, sa han.

Under konkurransen i Brussel hadde Johannessen med seg Julie Ekse Jenssen fra Lillestrøm som assistent og Odd Ivar Solvold som coach.

– Det var et fantastisk samarbeid med en flink assistent og en flink coach. I tillegg er det mange andre støttespillere som har gjort at vi kunne ta gull, sa Johannessen.

NORSK MEDALJEFANGST

Johannessen ble Årets Kokk 2011 her hjemme, og som norgesmester blir man belønnet med en plass i Bocuse d'Or Europe.

26-åringen kommer fra Austevoll i Hordaland og har gått læretid på Hotel Neptun i Bergen. Han var kokk og kjøkkensjef på Mathuset Solvold i Sandefjord i fem år, før han flyttet til Stavanger og Gastronomisk Institutt. Der jobbet han fram til 2011.

Det er tredje gang Bocuse d'Or Europe er blitt arrangert, og Norge har gjort det skarpt også tidligere. Geir Skeie tok gull i 2008, mens Gunnar Hvarnes fikk med seg en sølvplassering i 2010.

På forsiden nå


Benjamin (16) fant båten til den savnede mannen i Osterfjorden

Benjamin (16) var på vei til hytten da han plutselig så noe i sjøen.

...

Furedalen gjør som Eikedalen

Trøst for skuffete alpinentusiaster.

Trafikkulykke i Fana

Kvinne skadet etter krasj i Fana.

...

Sjåføren stakk fra stedet etter ulykke

Først kjørte sjåføren BMW-en uten lappen, så kolliderte han og deretter stakk han fra stedet.