Apa og Carl Christian Hamre (arkivfoto).
Apa og Carl Christian Hamre (arkivfoto). Foto: MAGNE TURØY

Nei til fornøyelsespark

Fylkesmannen stopper Vennebyen-prosjekt. Kan havne i Oslo.

Frank Johnsen E-post
Publisert 27.04.2012 kl 10:56 Oppdatert 27.04.2012 kl 12:50

Tips en venn på e-post:Nå vil trolig det største kulturinvesteringsprosjektet i privat regi i Bergen havne i Oslo eller andre kommuner.

– Vi ønsker å etablere parken i Åsane. Dersom dette ikke lar seg gjennomføre, ser vi oss nødt til å flytte til andre kommuner som har meldt sin interesse, som Oslo, sier investor Jan Olav Jørgensen til BA.

Sammen med Tore Andersen har han kjøpt rettighetene til Vennebyen Fornøyelsespark i Skandinavia. Duoen er også majoritetseier i Creacon International Holding AS, som driver både TV-serien og alle andre prosjekter vedrørende «Vennebyen».

HAR JOBBET I TO ÅR

I rundt to år har de jobbet med planene i Åsane. Det aktuelle området, Myrdal, like ved Vestlandshallen, må først omreguleres fra grønt og LNF (Landbruk, natur, friluft) til byggeformål, idrett, fritid og næring. Bergen kommune er positive i forslaget til ny kommuneplan, men mandag kom Fylkesmannen med innsigelser.

«Fylkesmannen stiller seg negativ til at grøntområdet åpnes for næringsformål,» heter det i uttalelsen.

Blir dette det endelige utfallet, er det farvel til gigantplanene i Åsane.

– Dette bør være en utrolig spennende sak for Bergen. Målet er at Vennebyen Fornøyelsesparken skal sette Bergen på kartet og trekke turister til byen, sier Jørgensen.

Han og Andersen har, som de største eierne, vært med på å investere over 100 millioner kroner i «Vennebyen». Investorene vil skape et lekeland med by og sjø som Vennebyen-fans kan kjenne seg igjen i. Alt skal under tak, enten man bygger seg litt inn i fjellet ved skogområdet eller bygger noe frittstående. Dermed blir det helårsdrift. Investeringene er betydelige, uten at Jørgensen vil tallfeste noe nå.

BEGYNNER Å HASTE

– Dette handler ikke bare om underholdning. Prosjektet har en pedagogisk slagside knyttet opp mot helsevesen, politi og brannvesen – sentrale elementer i TV-serien.

– Det haster med en avgjørelse?

– Ja. Det har vært en veldig lang prosess. Tar det for lang tid nå, ser vi oss nødt til å få parken bygget i en annen kommune, sier Jørgensen bestemt.

– Målet er å sette spaden i jorden i 2013.

På forsiden nå


Mons Ivar Mjelde: – Nedrykket er en katastrofe

Mons Ivar Mjelde og andre tidligere Brann-profiler er langt nede etter nedrykket.

Sørgende og fulle Brann-supportere

Brannfansen gråt etter tapet. En Brann-supporter fikk i seg litt for mye da han slukket sorgen, og endte i fyllearresten, to ble tatt med nødbluss og en ble bortvist på grunn av bråk. Men alt i alt var det mindre bråk enn politiet fryktet.

Brannbørsen

BAs vurdering av Brann-spillerne etter kampen mot Mjøndalen.

Brann i bygg ved Bryggen

Det var full fyr i en bygård like ved Bryggen sent onsdag kveld. Klokken 2351, omtrent en time etter brannen brøt ut, ble den meldt slukket. Ingen ble skadet.