...
Det var en blid og sedvanlig engasjert Kim Bodnia som snakket om «Broen»-suksessen foran journalister og mediefolk i Peer Gynt-salen fredag morgen. Foto: Ørjan Nilsson

– Visste at det kom til å bli en suksess

Kim Bodnia er skråsikker på at «Broen» tåler en ny runde.

Ørjan Nilsson
Ørjan Nilsson Profil E-post
Publisert 11.05.2012 kl 21:51 Oppdatert 11.05.2012 kl 21:55

Tips en venn på e-post:Den danske skuespillergiganten var på plass under Nordiske Mediedager i Grieghallen i går for å snakke om suksessen med det svensk-danske krimsamarbeidet «Broen». Etterpå var han mest interessert i å snakke om viktigheten av Bergen for hans karriere utenfor Danmark.

MÅ HA TRYGGHET
– Jeg husker at jeg under innspillingen av «Himmelfall» satt oppe i solsiden her og tenkte at «dette kan jeg gjøre nå». Derfor er det veldig godt for meg å være tilbake, sier Bodnia og gestikulerer stort med armene.

– Jeg har alltid vært en type som trenger trygge rammer rundt meg for å prestere. Under «Himmelfall»-innspillingen fikk jeg det, for første gang i utlandet, og fikk dermed umiddelbart lyst til å gjøre mer. Blant annet i Norge, sier Bodnia som riktignok hadde spilt i den norskproduserte Marius Holst-filmen «Øyenstikker» i 2001. Den filmen ble spilt inn i Stockholm.

I «Himmelfall,» som ble regissert av Gunnar Vikene, spilte Bodnia psykiateren Johannes. Siden da har dansken spilt i flere norske filmer, blant annet «Monstertorsdag» og begge «Tomme tønner»-filmene.

Nå for tiden sluttfører han arbeidet med filmen «Skumringslandet» i Sokndal hvor han har pendlet til fra sitt hjem i København i mange måneder.

«BROEN»-SUKSESSEN
Under sesjonen i Grieghallen var Bodnia på plass sammen med Charlotte Sieling, som har hatt det overordnede ansvar for seriens utforming, og «Broen»-fotograf Jørgen Johansson. De ti episodene i sesong 1 av «Broen» har vært en kjempesuksess en rekke steder. Serien har blitt solgt til land som Belgia, Nederland og Australia - for å nevne noen. Den vises nå på BBC 4 i England hvor første episode samlet over én million seere.

– Jeg skjønte veldig tidlig, faktisk da jeg så manuset for første gang, at det ville bli en suksess. Den viktigste faktoren i det var trioen Charlotte Sieling, Jørgen Johansson og Henrik Georgsson som har laget kvalitetsmessig ekstremt bra ting tidligere.

– Man kan aldri spå noe om seertall og slike ting på forhånd, men at det ble en kunstnerisk suksess visste jeg.

Første sesong av «Broen» hadde et budsjett på 80 millioner kroner. Nå er forberedelsene til sesong 2 i full gang. NRK, som var co-produsenter på sesong 1, har tidligere uttalt at de er interessert i mer «Broen». Både Bodnia og Sofia Helin, som er hans motspiller i serien, har takket ja til en ny sesong.

– Dette er TV som har gått hjem til folk og rett inn i stuene deres. Når skuespillerne også har inne energien fra de første ti episodene og det er kvalitet i tankerekkene bak dette så ser jeg ingen problemer med å gå på med en ny sesong. Det er ekstremt vanskelig å lage gode serier og når vi får det til som her så tåler det en ny runde, forteller Bodnia.

På forsiden nå


...

Tatt på tak med stjålne kort

De to unge mennene hadde minibankkort de ikke skulle hatt. Da politiet fant dem, var de – av en eller annen grunn – oppe på et tak midt i sentrum.

...

Et liv med krim

I nær 38 år har hverdagen hennes vært fylt av kriminalitet og menneskelig dårskap. Nå går en av Bergens første kvinnelige politisjefer av med pensjon.

Fire tatt etter bilinnbrudd

Stakk av i bil – fører mistenkt for ruskjøring.

...

«Hyklersk» i Oslo. Ikke i Bergen

Record Store Day (RSD) arrangeres for åttende gang – verden over. Men ikke alle er like fornøyd med utviklingen.