...
 

Eldreopprør på full pinne

Denne norsk/engelske komedien forbindes mest med finansieringsrot og utsettelser.

Nils Olav Sæverås
Nils Olav Sæverås Profil E-post
Publisert 24.05.2012 kl 00:00 Oppdatert 24.05.2012 kl 22:00

Tips en venn på e-post:


Komedie

  • Wide Blue Yonder
  • Regi: Robert Young
  • Med: Brian Cox, Lauren Bacall, Ingrid Bolsø Berdal
  • 1t 29 min

Men tre år mellom ferdigstillelse og kinopremiere, så forventer man det verste. «Wide Blue Yonder» er likevel ikke krisedårlig, men en litt overspent og noen hakk for heseblæsende komedie, der det å forene engelske skuespillere med norske miljøer ikke har gått helt smertefritt. Det handler tydeligvis mer om finansieringspakke enn om at miljøene skal passe historien.

«Wide Blue Yonder» er en folkekomedie av aller bredeste type, en historie man vel så gjenre kunne ha laget TV-komikk av som en helaftens film med hederskronede veteraner som Brian Cox, Lauren Bacall og Edward Fox. Det er vanskelig å se at det kan være manuset som har lokket dem til filminnspilling i Haugesunds-området. Rent bortsett fra at Brian Cox i rollen som den gamle sjøulken Wally har et slags smittende humør når han får vise komediemuskler som han ellers ikke har fått vist så mye av i sin lange karriere.

Men utgangspunktet, et diktatorisk styrt eldrehjem der eierne opererer ut fra at eldrebølgen er det nye gullrushet, og der noen aldrende Hollywoodstjerner er beboerne, er en smule corny. Det samme er tanken om Haugesund som en vestnorsk hovedstad for illegal gambling (med krabbeløp) og spritsmugling.

Brian Cox som den lurvete generalen bak et høygiret eldreopprør både til lands og til vanns, må man tidvis trekke på smilebåndet av. Verre er det med noen av de norske veteranene. Deres komikk er for overtydelig for det store lerretet.

Det er ikke bare tre år siden ferdigstillelse, det er også to år siden den første gallavisningen under filmfestivalen i Haugesund. Med andre ord burde det ha vært tid til å gjøre noe med den plagsomt insiterende filmmusikken som ble påpekt allerede den gang.

På forsiden nå


...

Løste julekortmysterium

Her overrekker Synnøve (21) julekortene som egentlig var ment for Synnøve (79), til stor glede for dem begge.

...

Slurver du med takmåkingen kan det fort bli dyrt

Når våt, tung snø raser fra et tak, kan den lett ødelegge for mellom 30.000 og 35.000 kroner. Det viser tall fra Frende forsikring.

...

Mann (63) fra Os vant 4,3 millioner kroner i Superlotto

63-åringen fra Os tok beskjeden fra Norsk Tipping med stor ro lørdag kveld. – Du må si det til min kone også, skal han ha sagt etter kort tid.

...

Trippelt obs-varsel i Bergen og omegn

Bergen og omegn herjes av uvær den siste søndagen i advent. Det fare for flom, stor snøskredfare og vanskelige kjøreforhold på grunn av temperaturstigning og regn.