...
Klara, den yngste av søstrene Söderberg, under konserten på Enga-scenen på Øyafestivalens siste dag. Foto: Ørjan Nilsson
First Aid Kit 

Vilt og vakkert

Øyafestivalen: Subtil svensk indiemagi på Øyas siste dag.

Ørjan Nilsson
Ørjan Nilsson Profil E-post
Publisert 11.08.2012 kl 20:09 Oppdatert 13.08.2012 kl 08:52

Tips en venn på e-post:Søstrene i First Aid Kit spilte for et smekkfullt Kvarteret i starten av februar. Dessverre hadde eldstemann, Johanna Söderberg, akkurat vært syk og bergenskonserten var faktisk den første på et par konserter der hun i det hele tatt sang.

Når en så sentral komponent i et finstemt, men skjørt maskineri som First Aid Kit bare funker sånn halvveis blir totalopplevelsen forringet flere hakk.

Drøyt syv måneder etter at svenskenes plate «The Lions roar» dumpet inn i mailboksen min med myk folkamericana-pop ispedd kjølig nordisk melankoli i seg har den fulgt meg gjennom høretelefone. Vinter har blitt til vår og vår til våt sommer.

Fortsatt er den der. I hodet og i magen.

På Øyafestivalens største scene lørdag fikk duoens nesten uimotståelige vesen skinne i all sin prakt.

Med lange flagrende kjoler og årets fortsatt fineste skandinaviske låt i beltet, «Emmylou», var det som å bli langsomt dratt ut av Oslo-bakrusen og ut på en gul, varm eng i Omaha-ørkenen (hvor albumet ble spilt inn).

Myrseige «This old routine» var først ut med sin sobre skjønnhet før varme «Blue» ble trillet ut over Øya-publikummet.

Den bejublede sisteplaten er ryggraden i festivaltimen med svenskene, men også litt eldre livefavoritter som stillfarne «Ghost Town» blir tatt veldig godt imot foran Enga-scenen. De to bytter forresten også ut tekstlinjen «A New York window view» med flørtende «A Oslo window view» som selvfølgelig generer et gledeshyl. Konsertens første virkelige toppunkt er utvilsomt «New year´s eve» med en lillesøster Klara så glassklar og sterk at man tar seg i å måpe.

De tohodede First Aid Kit-trollet har en litt splittet personlighet. På den ene siden en nesten uskyldsren naivitet, på den andre en svensk indiepop-selvtillitt høy og stor som Kebnekaise.

Deres nesten parodiske headbanging mot slutten av settet på låter som «The lion´s roar» og avslutteren «King of the world» er et eksempel på det siste.

Selvfølgelig får Øya-publikummet også servert hyllesthymnen til Gram Parsons, June Carter, Johnny Cash og Emmylou Harris. En av festivalens desiderte høydepunkt så langt. Tenker Johnny Cash også smiler og vugger med - hvor enn han er nå.

Heldigvis kommer First Aid Kit til Bergen igjen i høst, på Ole Bull Scene 6. november.

På forsiden nå


...

– Busstopp midt i veien er livsfarlig

Busslommene fjernes, nabolaget tror det vil skape ville trafikkfeller.

...

Rykket ut etter melding om brann på Haukeland

Det brant i det nye bygget til barneklinikken.

Personbil kolliderte med lastebil

Kollisjon på Voss.

Aldri har den vært større

12 000 bidragsytere og en hel del pepperkakedeig har forvandlet Sentralbadet til et eventyrland.