...
Alexander Kristoff tok Norges første medalje i London-OL. Foto: Vidar Ruud, ANB

Norges første OL-medalje

London (ANB-NTB): Alexander Kristoff sørget for norsk bronse, og var nær en sensasjon.

Publisert 28.07.2012 kl 17:53 Oppdatert 28.07.2012 kl 21:45

Tips en venn på e-post:– Jeg vet det ville blitt gull om vi hadde vært i samlet spurt. De to foran er ingen spurtere, og jeg ville ha tatt dem, sier Alexander Kristoff.

Medaljen er tidenes annen for Norge i landeveissykling. Katjusja-proffen kopierte Dag Otto Lauritzens bronseløp i Los Angeles i 1984 da han sikret Norges første medalje i London-OL.

Men like etter målgang var Kristoff mest irritert over at gullet glapp.

– Egentlig var jeg mest irritert da jeg kom i mål. Jeg vet det ville blitt gull om vi hadde vært i samlet spurt. Jeg hadde god kontroll på spurten i bruddet og visste jeg var raskere enn samtlige som satt der sammen med meg. De to foran er ingen spurtere, og jeg ville ha tatt dem også. Sånn sett er det bronse med litt bismak. Men når jeg har fått det litt på avstand, er jeg glad, sa Alexander Kristoff etter medaljeseremonien på The Mall.

Rigoberto Uran, Alexandre Vinokouro og Alexander Kristoff. (Foto: Ezra Shaw, Getty Images/All Over Press/ANB)

Tidligere dopingdømte Alexandre Vinokourov tok gullet og colombianeren Rigoberto Uran sølvet etter 249,5 kilometer sykling i OL. Duoen stakk fra en drøyt 30 mann stor utbrytergruppe da rundt 4 kilometer gjensto.

Norge satt i særklasse best til med både Kristoff og Lars Petter Nordhaug i bruddet.

– Litt usikker var jeg ettersom beina var helt ferdige, men det var bare 200 meter igjen etter 250 kilometer, så det var bare å pine seg.

Mens Kristoff satt i brudd så å si hele dagen, ble Nordhaug svært aktiv de siste 50 kilometerne av rittet. Flere forsøk på å stikke alene kostet krefter.

– Helt mot slutten var Lars Petter ferdig, tror jeg. Han forsøkte å få i gang støting for at bruddet vi satt i ikke skulle bli kjørt inn, men vi var ikke sterke nok til å tette luka da de to gikk til slutt. Ingen ville ta initiativ til å kjøre, forklarte stavangermannen Kristoff.

Sjømannskirken i London, som holder OL-åpent hver dag fra kl.10 til 22, feiret Norges første medalje med en ekte seierskake! (Foto: Sjømannskirken i London)

Gullvinner Vinokourov ble avslørt for dopingmisbruk etter å ha vunnet en tempoetappe i Tour de France i 2007. Kasakhstaneren ble senere dømt og utestengt i to år for å ha benyttet ekstra blod fra en lagkamerat i Astana.

– Så klart er det litt bismak (at han vant), men vi får håpe han er ren nå. Det testes hele tiden, så jeg tror det meste er rent. De kommer fra en annen tid, og på den tiden han var på topp sist hadde nok de fleste litt ekstra i langeposene. Jeg tror vi er i en annen tid nå og at han er ren. Jeg er iallfall ren og sitter med, så det er fullt mulig, kommenterte Alexander Kristoff.

Lars Petter Nordhaug tråkket inn til 24.-plass og Vegard Stake Laengen 76.-plass. Edvald Boasson Hagen fikk mageproblemer og ble i tillegg delvis påkjørt av en bil. Han sto av mot slutten av rittet.

For de britiske hjemmefavorittene ble OL-starten en gedigen nedtur. Nummer 1 og nummer 2 i Tour de France, en etappevinner fra samme ritt og den regjerende britiske mesteren greide ikke å kontrollere inn til massespurt for verdensmesteren Mark Cavendish, som endte på 28.-plass. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Slik vil han doble folketallet i sentrum

Byutviklingsbyråd Henning Warloe (H) vil samle de største og viktigste private utbyggerne i Bergen i et forum. Jobben er å gjøre sentrum dobbelt så folkerikt.

...

– Jeg ønsker å gi andre håp. Man kan nemlig leve godt med sykdommen

Evelyn Gullaksen fortalte sin historie på åpningen av Rosa sløyfe-aksjonen hos Kreftforeningen.

...

– Noen av lærerne er så flinke at vi ikke merker at de lærer oss ting

Selv om tre av ti elever er minoritetsspråklige, scorer Møhlenpris-elevene langt bedre enn gjennomsnittet i Bergen.

...

Ny måling: SV og Venstre ute av Stortinget – Ap gjør kjempebyks

Regjeringen sliter, mens Arbeiderpartiet gjør et markant byks på en ny meningsmåling. Venstre faller under sperregrensen.