Selv om SAS-konflikten endelig ble avblåst torsdag, påvirker den avsluttede streiken flytrafikken fredag. 61 av SAS' avganger i Norge er innstilt.

Bergen og Flesland rammes av dette.

14 avganger er kansellert.

SAS-flygningen til København klokken 0600 er innstilt. Det samme gjelder en rekke ruter til Oslo, Trondheim, Stavanger og Ålesund.

Utover dagen bedrer det seg.

– Jeg kan med lettelse opplyse at vi kan legge streiken bak oss, opplyste SAS-sjef Rickard Gustafson på en pressekonferanse klokken 23 torsdag kveld, som kom i stand etter flere utsettelser.

Striden som førte til streiken, har i hovedsak stått om arbeidstid, turnusplanlegging og lønn. I den treårige avtalen som nå er inngått både for Norge, Sverige og Danmark, sikres pilotene en lønnsøkning på 3,5 prosent i 2019, 3 prosent i 2020 og 4 prosent i 2021. Kravet til pilotene var på 13 prosent.

– Vi har fått gjennomslag for veldig mye av kravene som var viktige for oss. Det er en treåring avtale som adresserer alle spørsmålene og spesielt bekymringene vi har hatt, sa leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, til NTB etter at partene hadde kommet til enighet.

Han sier ansettelsestrygghet og forhold mellom arbeid og fritid er to punkter de blant annet har fått på plass.

– Samtidig har vi adressert dette med turnusplaner og uforutsigbarhet, der vi har fått løftet andelen som er i fast turnus betraktelig gjennom den avtaleperioden, sa Carlsen.

Ifølge Parat øker andelen piloter med forutsigbar turnusordning fra 40 prosent til 60 prosent.

Fleksibilitet

SAS på sin side er fornøyd med å ha fått den fleksibiliteten de ønsket seg, blant annet når det gjelder at langdistansepiloter også skal kunne fly kortdistanse.

– Denne fleksibiliteten betyr mye for oss i kroner og øre. Men her har det vært gi og ta, som det skal være i forhandlinger, sier kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen til VG.

– Det at man landet på et lønnstillegg på 3,5 prosent er også greit, i og med at det opprinnelige kravet var så mye høyere, tilføyer han.