Gå til sidens hovedinnhold

17. mai i alle kanaler: – Det blir historisk

Artikkelen er over 1 år gammel

Når vi ikke kan være sammen på vanlig måte, har TV Vest, 5000 Bergen Radio, BA og 17. mai-komiteen trommet sammen en digital feiring for bergenserne.

– Jeg gleder meg helt vanvittig, sier nyhetsredaktør i BA, Rune Eriksen.

De siste ukene har han jobbet omtrent døgnet rundt med å få på plass masse av det som skal fylle de 17 timene av det du kan se, høre og lese på 17. mai.

– Vi hadde før jul en tanke om å sende hovedprosesjonen minutt for minutt, men så kom koronaen. Det tok ikke mange dagene før Vidar Børven i 17. mai-komiteen ringte oss og ville ha BA med på å lage en digital 17. mai-feiring til bergenserne, forklarer han.

Fyrverkeri

Og sånn ble det. Nå er det en uke igjen, og det meste er på plass til sendingen.

Det blir salutter, parade, fyrverkeri, kor, korps, buekorps og mer musikk – pluss en masse, masse mer.

– Man skal ikke tulle med 17. mai, så dette gjør vi 100 prosent. Derfor var det viktig for oss å nå ut til flest mulig. Jeg er veldig takknemlig for at vi har fått til et samarbeid med 5000 Bergen Radio og TV Vest, sier Eriksen.

Saken fortsetter under bildet.


– Spesiell dag

I sentrum og ut i bydelene finner vi TV-teamene, som er Lykke Kristine Moen og Jørgen Eide fra TV Vest og Jonas Johnsen og Rune Johansen fra BA.

– Jeg skal ha på meg joggesko under stakken, for jeg tror vi kommer til å løpe mye. Jeg håper ikke bunadspolitiet tar meg på det, sier Moen.

Les også

17. mai-programmet fra morgen til kveld

Hun og makkeren Jørgen Eide har store tanker og planer for nasjonaldagen.

– Vi skal komme så tett på folk som vi får lov til og være der det skjer, sier Eide.

– Jeg gleder meg veldig til å oppleve dette, for dette får vi – forhåpentligvis – aldri oppleve igjen, sier Moen.

Saken fortsetter under bildet.


BAs to utsendte Rune Johansen og Jonas Johnsen er begge fra Nord-Norge, henholdsvis fra Nesseby i Finnmark og Finnsnes i Troms. De har likevel solid fartstid i de bergenske tradisjoner rundt 17. mai. De er sikre på at det både blir en spennende og spesiell nasjonaldag i år.

– Dette blir historisk, og vi vet ikke noe om hva vi faktisk går til. Men vi skal gjøre så godt vi kan og leve opp til forventningene, sier nordlendingene.

Fra sør til nord på Sotra

Men 17. mai-sendingen får du ikke bare fra Koengen og Bergen. På Sotra vil 5000 Bergen Radio-programleder Kjell Sigvart Heltorp, bedre kjent som Kjellemann, befinne seg gjennom dagen. Helt fra sør til nord.

– Det som er viktig for meg, er at vi viser frem folk og stemning. Hvordan blir dette i år? Det er det ingen som vet helt ennå, men vi vet at ingen er så gode på 17. mai som bergenserne, sier han.

Kjellemann skal kjøre rundt i en bil med «Alt blir bra»-skilt, og målet hans er å spre energi og entusiasme.

Saken fortsetter under bildet.


Masse musikk

Når det tradisjonelle 17. mai-programmet på dagtid er over, står Bergen Digitalfestival, som nå har rundet 60 konserter siden koronakrisen startet, klare i sitt hjemmekoselige konsertlokale. Som selvfølgelig blir pyntet ekstra til nasjonaldagen:

– Det er veldig gøy for oss at vi kunne gå sammen og lage noe på en dag som er så viktig, spesielt for Bergen, og at vi kunne gjøre noe sammen når vi ikke kan være sammen på den vanlige måten, sier Petter Lavern, som er programleder for Bergen digitalfestival og programsjef for 5000 Bergen Radio.

Imponert komiteleder

Leder for 17. mai-komiteen, Erik Næsgaard, er glad for samarbeidet om den digitale 17. mai-feiringen.

– Det blir veldig annerledes i år, men det kommer også til å bli en 17. mai som går inn i historien og som kommer til å bli husket, sier Næsgaard, som legger til at han er imponert over det fyldige programmet som er laget i stand.

– Det blir en omfattende dekning av 17. mai, og det kommer til å glede bergenserne, sier Næsgaard.

Kommentarer til denne saken