Sofie og Jakob er de mest populære navnene både i Bergen og på landsbasis, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Se grafikk i bunnen av saken

Oslo skiller seg imidlertid ut på guttesiden. Der er Muhammed mest populært, ifølge statistikken som Statistisk sentralbyrå presenterte onsdag morgen. Det fikk stortingsrepresentant for Fremskittspartiet, Helge André Njåstad (Frp), til å reagere på Facebook:

«Oliver på femteplass er gøy (smilefjes) men skremmende at Muhammed er mest populært navn i Oslo synes eg.»

Les også: Hardt ut mot Njåstads Muhammed-kritikk

Et problem

– Hvorfor synes du det er skremmende?

– Det viser jo at innvandringsmengden til Oslo skiller seg ut i forhold til resten av landet. Det er skremmende, sier han til BA.

Njåstad mener navnestatistikken viser at stor innvandring over tid til hovedstaden har skapt et problem.

– Vi må sørge for å ha en streng innvandringspolitikk som sørger for at integreringen fungerer. Med så mange innvandrere over så mange år vil samfunnet utvikle seg i en retning vi ikke ønsker.

– Men er det ikke integreringspolitikken som er utfordringen. Mange av dem som gir navnet Muhammed i dag er annengenerasjonsinnvandrere?

– Nei, det handler om innvandringspolitikk. Det kommer bydeler der nordmenn havner i mindretall. Da kan vi risikere å få svenske tilstander med parallellsamfunn.

– Er foreldres navnevalg noe politikere skal mene noe om? Hører ikke det under den private sfære?

– Nei, det skal vi ikke ha meninger om, men når så mange velger Muhammed er det et tegn på at ikke alt er som det skal i Oslo, sier Njåstad.

Selv fant han også trekk han likte ved navnestatistikken.

– Det gleder meg at navnet til min sønn, Oliver, har klatret fra sjette til femte plass.

Skam-navn ned fra tronen

Sofie, vinneren i Bergen og på landsbasis, er for mange mest kjent som en heller bestemt tante i Torbjørn Egners historie fra Kardemomme by. Navnet er gresk, og betyr visdom.

 

Jakob er på topp blant guttene. Det kommer fra hebraisk Ya'aqov. Navnet er kjent fra første mosebok, der han ble født like etter sin tvillingbror Esau, mens han grep om hælen hans. Navnet Jakob ble derfor gitt i betydningen av «den som holder i hælen» eller «vernet av Gud». Den bibelske Jakob er kjent som en av isralittenes stamfedre.

I 2016 var det Nora og William – to navn kjente fra NRK-serien Skam, som var mest populært på landsbasis. Også da toppet Mohammed i Oslo. I Bergen fulgte man landstrenden på jentesiden, mens blant guttene var det svenskenes gode, gamle kongenavn, Oskar, som slo mest an blant dem som ble født på Haukeland.

Njåstads uttalelser skaper reaksjoner: