Midt oppi serieinnspurt, kamp mot Vålerengen og stor nedrykksfare for Brann, er det en merkedag for Brann søndag:

31. oktober er det nemlig nøyaktig 25 år siden Branns sensasjonelle sammenlagtseier i cupvinnercupens åttedelsfinale over PSV Eindhoven i Nederland. Antagelig den eneste gang et norsk lag har slått ut et lag som har blitt seriemester samme sesong i en liga som på samme tid var rangert topp fem i Europa.

Det har i tiden etter Bodø/Glimts mildt sagt sensasjonelle resultat mot AS Roma, vært en del diskusjon om 6- 1-resultatet deres er den største bragden i norsk klubbfotball i Europa noen gang.

Jeg skal ikke si så mye om deres seier er aller størst eller ikke. Det absurde 6-1-resultatet i seg selv var kanskje det, men det var en del ting bak resultatet i Nordlands hovedstad også; som at Roma stilte mildt sagt meget redusert i forhold til laget de stiller med i serien.

Det som imidlertid irriterer meg er at det alltid er Rosenborgs seier på San Siro som trekkes frem som det største til nå. For det er aldri noen som nevner at Milan faktisk var høyst middelmådige den sesongen.

Jo da, jeg vet at Milan spilte tre mesterligafinaler på rappen i årene før (tap 92/93, seier 93/94 og tap 94/95) og at de var regjerende seriemestere fra 95/96. Men nå har det jo aldri vært hva som skjedde i fjor, i forfjor eller året før det igjen, som avgjør hvor god du ER. Det er det kun inneværende sesong som gjør.

Og Rosenborgs oppskrytte motstander den desemberkvelden i 1996 ble kun 11. best i Serie A samme sesong, 22 poeng bak vinnerne og kun seks poeng over nedrykkskvalik . Den rød- og svart-stripete mesteren fra sesongen før lå faktisk allerede på en mildt sagt svak 9. plass da Rosenborg slo dem. Tre dager før hadde de tapt 2-3 for Piacenza som lå i nedrykkstriden. Og da 96/97-sesongen var unnagjort, hadde blant annet små klubber som Udinese, Bologna og Vicenza endt henholdsvis elleve, seks og fire poeng foran milaneserne. Jeg mener, hadde RBK slått ut noen av disse, hadde det aldri fått samme oppmerksomhet. Bragden deres handler først om og fremst egentlig bare om navnet de slo.

Men nok om dem! Se på PSV-laget Brann slo ut fem uker tidligere! For det første vant PSV serien samme sesong. "Jammen den nederlandske ligaen kan jo ikke sammenlignes med den italienske", sier folk da. Nei da, den var noe lavere rangert. Den italienske var nummer én, mens den nederlandske var nummer fem på den tiden.

Men Ajax, som havnet tre plasser og seksten poeng bak PSV i den samme 96/97-sesongen, kom til semifinalen i Champions League samme sesong.

Et tilfeldig blaff for nederlandsk fotball? Nei, faktisk ikke! Ajax var i 95/96-sesongen i CL-finalen hvor de tapte på straffer for Juventus, og i sesongen før der igjen vant de like godt hele den ypperste europeiske turneringen - over nettopp Milan. Så de beste nederlandske klubbene holdt et meget høyt nivå på den tiden og serien deres var som sagt rangert som Europas femte beste. Premier League i England var forresten rangert som nummer syv...

Og i 95/96-sesongen var Nederland det landet som plukket flest koeffisientpoeng i europacupene. Dette var med andre ord ingen tulleliga.

Så vil noen kanskje tenke at PSV gjerne hadde en formdupp i hjemlig liga på den tiden de møtte oss. Men nei, det hadde de faktisk ikke. Riktignok hadde de hatt litt ymse resultater rett i forkant av kampen i Bergen. Men før returen i Eindhoven kom de i kjempeform:


17. oktober 1996: Brann - PSV 2-1

20. oktober 1996: PSV - Feyenoord 7-2.

23. oktober 1996: Heerenveen - PSV 0-1.

26. oktober 1996: PSV - Roda 8-0.

31. oktober 1996: PSV - Brann 2-2.

3. november 1996: Twente - PSV 1-2


De knuste altså serieleder Feyenoord (som til slutt tok andreplassen) hele 7-2 og overtok tabelltoppen . De knuste Roda som ble nummer seks (kun seks poeng bak Ajax som altså kom til CL-semi samme sesong) med vanvittige 8-0!

Var det fordi PSV kanskje stilte med et B-lag at Brann slo dem da?

Men nei, ikke det heller: Da PSV slo Feyenoord 7-2 tre dager etter tapet i Bergen, hadde de nemlig bare gjort fire bytter i startelleveren fra tapet i Bergen - ett av dem var keeperen som mot Feyenoord måtte ut i karantene. Og til returoppgjøret vårt i Eindhoven hadde PSV bare gjort tre endringer fra nedsablingen av Feyenoord (en av dem altså keeperen som kom tilbake etter karantene) og én endring fra maltrakteringen av Roda fem dager før kampen mot oss!

Av de elleve spillerne med mest spilletid for PSV i den nederlandske serien 96/97, spilte alle de ni på toppen av den listen i returoppgjøret mot Brann. I det første oppgjøret i Bergen manglet de kun nr. 3, 8 og 11 på listen over de mest brukte PSV-spillerne i serien hele den sesongen.

Så kan man selvsagt innvende at det er sterkere å slå Milan over seks kamper på gruppespilltabellen enn å slå PSV over to ganger. Og det er for såvidt rett: Det som presteres over seks kamper, forteller selvsagt mer enn det som presteres over to. Men det gjør fortsatt ikke Milan anno 96/97 til et godt lag. Og å ende foran dem over 34 kamper, slik ti andre italienske lag gjorde den sesongen, sier jo også sitt om nivået deres.

En klassisk joker for Rosenborg-fansen er jo at "jammen vi slo jo Borussia Dortmund 3-0 borte!". Og jo da, 3-0 er jo vanvittig sterkt. Men heller ikke Dortmund var noe topplag den aktuelle sesongen, for også de ble nummer elleve i sin liga.

At Rosenborg over tid har prestert langt bedre enn Brann i Europa, er det selvsagt ingen som helst tvil om. Våre bragder er vel først og fremst at vi slo ut nettopp PSV, Club Brugge (etter å ha ligget under etter hjemmekampen) og at vi endte foran både Rennes (nr 6 i Frankrike den sesongen) og Dynamo Zagreb (serievinner i Kroatia med 28 poengs margin og med Luka Modric på laget) i gruppespillet for 14 år siden. Ja og så rundspilte vi og slo Werder Bremen og Deportivo La Coruna (nr. 7 i Spania den sesongen) på hjemmebane for henholdsvis 23 og 13 år siden. Og der stopper det.

Den gang vi slo PSV, husker jeg mange rundt om i landet rangerte det som tidenes norske klubbfotball- bragd. Men den var fort glemt da RBK slo "selveste Milan" en drøy måned senere. Og siden har PSV-kampen nærmest vært glemt når "tidenes norske E-cup-prestasjon" skal diskuteres.

--

Den første kampen:

Vi hadde naturlig nok ikke kjempeforventninger om å slå ut et av Europas beste lag, men vi var det beste laget fra start av og hadde flere muligheter til å ta ledelsen. Imidlertid måtte ledermålet vente til nesten en halvtime var spilt og Mons Ivar Mjelde kom alene igjennom og scoret.

Og bare noen minutter senere ble Geirmund Brendesæter felt i straffefeltet. Brann fikk straffespark og Mjelde satte også den inn. Vi ledet utrolig nok 2-0!

Vi hadde etter dette flere muligheter til å øke til 3-0, men dessverre reduserte i stedet nederlenderne til 2-1 rett før klokken passerte 90 minutter. Med ett var et kjempegodt utgangspunkt før returoppgjøret redusert betraktelig og seieren smakte ikke lenger like godt.


Kampfakta:

Brann - PSV 2-1 (2-0)

Brann Stadion, 17. oktober 1996.

Tilskuere: 7842

Dommer: Alain Hamer (Lux)

Mål: 1-0 Mons Ivar Mjelde (29.), 2-0 Mons Ivar Mjelde (34., straffe), 2-1 Philip Cocu (90.).

Brann: Birkir Kristinsson, Morten Pedersen, Roger Helland, Claus Eftevaag, Geirmund Brendesæter, Per-Ove Ludvigsen, Lars Bakkerud, Jan Ove Pedersen (Magnus Johansson fra 84.), Agust Gylfason, Tore André Flo, Mons Ivar Mjelde.

PSV: Ronald Waterreus, Stan Valckx, Jaap Stam, Arthur Numan, Philip Cocu, Björn van der Doelen (Chris van der Weerden fra 38.), Vampeta, Zeljko Petrovic (Boudewijn Zenden), René Eijkelkamp, Marc Degryse, Luc Nilis

Hendelsene:

9. min.: Tore André Flo herjer med Stan Valckkx og skyter fra ti meters spiss vinkel. Ronald Waterreus redder.

11. min.: Agust Gylfason drar av en mann og skyter fra 18 meter. Rett på Waterreus.

28. min.: PSV kom til en farlighet, men Geirmund Brendesæter fikk klarert et par meter fra mål.

29. min - 1-0 til Brann: Mons Ivar Mjelde kom alene igjennom i det 29. minutt og fra 18 meter satte han ballen til side for Ronald Waterreus og i mål. Fortjent ledelse etter Brann-dominans i starten.

34. min - 2-0 til Brann: Etter 32 minutter fikk vi straffe da Philip Cocu la Geirmund Brendesæter i bakken på høyresiden av feltet. Mjelde satte straffesparket nede til høyre, Waterreus gikk motsatt vei.

38. min: Arthur Numan skyter fra sekstenmeteren. Birkir Kristinsson gjør en god redning.

42. min.: Flo legger 45 grader ut til Jan Ove Pedersen som skyter like utenfor fra tolv meter. Her hadde vi en kjempemulighet til å øke til 3-0.

61. min.: Flo får ballen 15 meter inne på PSVs halvdel når Vampeta bommer. Han kommer alene igjennom og skyter fra 17 meter når han blir løpt opp. Det går halvannen meter utenfor.

73. min.: Boudewijn Zenden kommer seg til skudd fra noe skrått hold rett innenfor feltet. Det går i nærmeste stolpe og ut.

74. min.: Vi ruller opp på venstresiden hvor Mjelde får ballen som får en uheldig sprett når han skal skyte fra sekstenmeteren. Waterreus redder og gir retur. Mjelde tar returen fra ti-tolv meter, men også den går på nederlendernes keeper.

85. min.: Luc Nilis kommer alene igjennom inn i feltet når René Eijkelkamp hælsparker til ham, men Kristinsson redder.

90. min - 2-1, redusering til PSV: 17 sekunder før full tid reduserer Philip Cocu fra ti meter når han får stå helt alene i returrommet etter en svak klarering på et høyt innlegg. Utrolig unødvendig bortemål som øker PSVs sjanser foran returoppgjøret betraktelig.

35 sekunder på overtid og mindre enn ett minutt etter reduseringen, blåser dommeren av kampen.

Branns scoringer:

YouTube-video med Branns scoringer

Alle sjansene:

YouTube-videoer med høydepunktene. (Flere etterfølgende videoer)

---


Den andre kampen:

Til tross for 2-1 i Bergen hadde jeg ikke særlige forventninger til avansement. Det sene baklengsmålet i Bergen gjorde at det nå holdt for PSV å vinne 1-0 for å gå videre.

Nå hadde vi heller ikke overraskelsesmomentet på lur. Mulig PSV undervurderte oss før det første oppgjøret. Men da Brann var klart best i Bergen og PSV var heldige som slapp unna med 1-2-tap, var det ingen grunn for dem å undervurdere oss. (Milan undervurderte gjerne RBK i den nevnte kampen på San Siro, siden 4-1-seieren til italienerne på Lerkendal gjerne fikk dem til å tro at det ble lett å slå RBK hjemme også).

Og selv om også Brann hadde sine sjanser i starten, så var det selvsagt PSV som dominerte og skapte farligheter. Dette kom jo aldri til å gå!

Men... så fikk vi utrolig nok det viktige 1-0-målet i det 35. minutt! Flo la inn og på bakerste kom Geir Hasund og scoret fra tre meter. Et av målene som ga sunnmøringen evig kultstatus i Branns supportermiljø.

Dette var jo utrolig. Nå måtte PSV score to for å få ekstraomganger og tre for å gå videre uten straffesparkkonkurranse.

Videre, både før og etter pause, ble det et kjør mot Brann-målet. PSV skjøt og skjøt. Men flesteparten av avslutningene kom fra utenfor sekstenmeteren og gjerne også mer enn 20 meter.

Men i det 59. minutt skjedde det utrolige som hjalp enormt mye for avansementet: Tore André Flo kom alene igjennom og kjippet over Ronald Waterreus i PSV-målet. Ballen spratt inn til 2-0!

Vi som var på bortetribunen trodde knapt det vi så og jublet som besatt. Nå måtte nemlig PSV ha FIRE mål for at vi ikke skulle avansere!

Det gjenstod imidlertid en halvtime og fire mål var det selvsagt fullt mulig at elektrofabrikkens lag kunne klare. Og nederlenderne presset og presset. Det var et bombardement mot Birkir Kristinsson som hadde blitt syndebukk da han slapp inn tre langskudd i 3-3-kampen mot Tromsø i siste serierunde 11 dager før, og vi dermed mistet bronsemedaljene.

Men islendingen reddet denne kvelden alt!

Et kvarter før slutt kom den uunngåelige reduseringen. Nå trengte PSV bare tre. Og i det 84. minutt kom også utligningen til 2-2. Men bortemålsregelen gjorde at hjemmelaget fremdeles trengte to. Og med det enorme trykket var det selvsagt mulig for dem å klare det med sikkert ti minutter igjen å spille inkludert overtid.

PSV ble presset selvsagt ikke mindre de siste minuttene. Det var utrolig at de ikke scoret! Ikke fikk de straffesparkene de ropte etter heller.

Vel inne i overtiden var jeg fremdeles kjempenervøs for at de to målene skulle komme. To mål trenger jo bare å ta et minutt eller to å score. Og dette var før man begynte å vise den tillagte tiden på tavlen, så vi ante jo ikke hvor mye den franske dommeren kunne ha lagt til. Han kunne jo være korrupt og legge til akkurat så mye de trengte, tenkte jeg.

Men tre og et halvt minutt på overtid blåste han av! Vi tilreisende fra Bergen på bortefeltet jublet som vi aldri hadde gjort før og denne kampen står for min del som mitt største enkeltopplevelse som Brann-supporter. Det var helt uvirkelig! (PS! Seriegullet i 2007 ble jo klart litt og litt, mens avansementet i Eindhoven strengt tatt var et sjokk!) Vi ihadde slått ut selveste PSV og var klare for kvartfinalen i cupvinnercupen!

I spillerbussen til flyplassen etter kampen, hvor også en del mediefolk var med, husker jeg TV2-kommentatorene Øyvind Alsaker og Arne Larsen Økland mente at dette var den største prestasjonen av et norsk klubblag noen gang. Dette var jo før Rosenborg for alvor begynte å vise seg i Europa og noen uker før deres oppskrytte seier over Milan.

Ut på natten landet vi med spillerflyet på Flesland. Og da jeg gikk gjennom passasjen i utenriksterminalen der man gjennom vinduene kunne se ut i terminalhallen, kunne jeg se en haug Brann-supportere var møtt opp. Og da jeg stod nede i bagasjehallen kunne jeg høre jubelen fra de fremmøtte da heltene selv dukket opp i de nevnte vinduene.

I dag er dette 25 år siden.

Kampfakta:

PSV - Brann 2-2 (1-2), 3-4 sammenlagt.

Philips Stadion, 31. oktober 1996.

Tilskuere: 19000

Dommer: Philippe Leduc (Fra)

Mål: 0-1 Geir Hasund (36.), 0-2 Tore André Flo (59.), 1-2 René Eijkelkamp (75.), 2-2 Boudewijn Zenden (84.)

PSV: Ronald Waterreus, Stan Valckx (Marcelo Ramos fra 63.), Jaap Stam, Arthur Numan, Philip Cocu, Boudewijn Zenden, Marciano Vink (Zeljko Petrovic fra 79.), Vampeta, Wim Jonk, René Eijkelkamp, Luc Nilis.

Brann: Birkir Kristinsson, Geirmund Brendesæter, Morten Pedersen (Asbjørn Tenden fra 86.), Roger Helland, Claus Eftevaag, Eirik Skjælaaen, Jan Ove Pedersen (Erik Johannessen fra 90.), Magnus Johansson, Geir Hasund (Cato Guntveit fra 76.), Tore André Flo, Mons Ivar Mjelde.

Hendelsene:

4. min.: Cocu kommmer fri på deres venstreside og skyter fra tolv meters skrått hold. Et par meter utenfor nærmeste.

8. min.: Brendesæter gjør et godt forarbeid på høyresiden og legger inn til Hasund som header høyt over fra tolv meter.

9. min.: Marciano Vink kommer fri på deres høyreside av feltet og skyter fra åtte-ti meters skrått hold. Like utenfor nærmeste kryss!

12. min.: Brann kontrer, Flo utfordrer ute på venstresiden og gir til Pedersen som skyter fra 19 meter. Waterreus redder.

14. min.: Eijkelkamp kommer til skudd fra skrått hold rett innenfor feltet, men rett på Kristinsson.

23. min: Nilis får en god scoringsmulighet når han har kun keeper mellom seg og målet i sin fulle bredde, men skuddet fra 13 meter går rett på Kristinsson.

32. min.: Cocu skyter fra 13 meter. Det blokkeres inne i femmeteren.

36. min - 1-0 til Brann (3-1 sammenlagt); Flo kommer seg til innlegg fra siden av sekstenmeteren. På bakerste kommer Hasund og setter ballen inn i venstre hjørnet fra tre meter!

Nå måtte PSV ha to mål for å klare ekstraomganger og tre mål for å slå oss ut uten straffesparkkonkurranse.

43. min.: Zenden skyter utenfor fra 23 meter.

47. min.: Eijkelkamp skyter fra 25 meters skrått hold. Kristinsson redder.

49. min.: Nilis skyter fra 23 meter, men det går utenfor.

52. min.: Nilis med et frispark fra minst 25 meter. Kristinsson redder helt nede ved stolperoten og får den til corner.

52. min.: Cocu setter ballen like utenfor fra åtte meter.

58. min.: Mjelde kommer til skudd fra 22 meter. Waterreus redder.

58. min.: Kristinsson får på målstreken fistet vekk et livsfarlig innlegg fra Cocu.

59. min - 2-0 til Brann (4-1 sammenlagt); Flo spiller vegg og kommer alene igjenom på høyresiden av feltet. Med en mann i ryggen kjipper han fra tolv meters skrått hold over den utrusende Waterreus. Ballen spretter inn i det lengste hjørnet!

Nå måtte PSV ha fire mål for å slå oss ut!

64. min.: Eijkelkamp kommer til avslutning fra femmeterhjørnet. Like utenfor lengste stolpe.

67. min.: Zenden skyter fra åtte-ni meters skrått hold, men det blokkeres.

68. min.: Nilis skyter fra tyve meter. Kristinsson får en hånd på skuddet og det blir corner.

70. min.: Wim jonk skyter fra 21 meter. Kristinsson redder.

75. min - 2-1-redusering for PSV (4-2 til Brann sammenlagt); Eijkelkamp får et innlegg fra deres høyreside og i duell mot Geddi setter han det i mål ved nærmeste stolpe fra fem meters hold.

Nå måtte PSV ha tre mål for å slå oss ut!

76. min.: Vink kommer seg til skudd fra åtte meters skrått hold, men han skyter over.

84. min. -2-2-utligning for PSV (4-3 sammenlagt for Brann); Zenden mottar et svakt klareringsforsøk og skyter på direkten fra vel ti meters skrått hold. Kristinsson når ikke skuddet og ballen går inn mot det lengste hjørnet.

Nå måtte PSV ha to mål for å slå oss ut!

85. min.: PSV presser voldsomt og vil ha straffespark når Eijkelkamp går i bakken i en duell mot Morten Pedersen i feltet . Får det ikke.

86. min.: Marcelo Ramos header over fra fem meter.

89. min.: Kristinsson bokser et farlig innlegg over tverrligger til corner.

89. min.: Nilis skyter fra 16 meter. Det reddes på strek!

Tre og et halvt minutt på overtid blåste dommeren av kampen. Vi hadde vunnet 4-3 sammenlagt etter 2-2 i Eindhoven.

YouTube-videoer med alle høydepunktene. (Flere etterfølgende videoer)

Høydepunktene med nederlandsk kommentator