48 klokker på hele 15.000 kilo skal gjennom sommeren klinge frem verket «Vårhopp» over byen.
Komponisten bak stykket? ingen ringere enn elevene på 5. trinn ved Tertnes skole.
Nasjonal satsing
Nå har den håpefulle gjengen på 17 samlet seg fremfor Johanneskirken.
Der venter de spent på å høre urfremføringen av stykket de har jobbet frem de siste månedene. I klokketårnet sitter klokkespilleren Mariko Takei helt alene, grunnet koronarestriksjoner.
– Det er første gang jeg fremfører et verk laget av barn, det er historisk og fantastisk flott, jubler Takei, og sprinter opp til tårnkabinen det hele skjer fra.
5.-klassen har lært å komponere og har sendt inn sitt bidrag til Veslefrikk, som er en nasjonal satsing på komponering med barn.
Det hele er arrangert av Skapia, som har invitert skolebarn landet over til å delta for å komponere musikk.
Etter at stykket ble sendt inn til konkurransen, fikk de lærerike tilbakemeldinger fra komponister, låtskrivere og tekstforfattere. Gulroten var også at du kunne få muligheten til å spille sammen med Kork i Oslo, men grunnet koronapandemien ble det hele avlyst.
At verket nå vil bli spilt fra klokketårnet hele sommer, mener musikklærer, Silje Bjørnevoll, er veldig gøy.
– Vi begynte å komponere etter jul, og har brukt åtte musikktimer på å lage verket. Gjennom prosessen har elevene jobbet med ulike klanger og instrumenter, sier Bjørnevoll.
Saken fortsetter under bildet.
– Veldig kult
Hun mener at det elevstyrte arbeider de selv har fått bestemme hvordan stykket skal være fra begynnelse til slutt, har vært lærerikt.
– De har turt å eksperimentere, og laget et bra produkt, mener musikklæreren.
Alle speider mot kirketårnet. Klassen har fått beskjed av kantor, Eivind Berg, om å være musestille.
Et par føtter klarer ikke å lye, og skraper i grusen. Så lyder klokkens klang. Noen viser tydelig at de kjenner igjen sin egen melodi, og klapper rytmen med hendene. I rundt ti minutter får «Vårhopp» flere forbipasserende å stoppe opp.
Litt annerledes
– Det var veldig gøy å høre sangen vår, sier Liana Akseland Corneliussen (11), da det hele er gjennomført. Flere av elevene kommenterer at det var litt annerledes å høre stykket fremført på denne måten, utenfor skolens musikkrom.
– Det var litt rart, og av og til vanskelig å kjenne igjen noen ganger, mener Anton Sørbø (10).
Adele Husebø synes det var veldig gøy å høre det hele fra kirketårnet, og fremført fra klokkespillet. Tvillingene Jonas og Ingrid Alræk, mener begge det hele var en fin opplevelse.
– Jeg synes det var veldig bra, vi har lært masse og vi håper vi også kan være med å lage en ny sang til neste år, sier tvillingene.
Saken fortsetter under bildet.
Alt lar seg spille
Kantor i Johanneskirken, Eivind Berg sier at det er veldig unikt å få fremført musikken sin på denne måten.
– Bare tenk, det er ikke alle komponister som får spilt stykkene sine, og de blir liggende i en skuff i over 50 år, sier Berg.
At «Vårhopp» blir fremført gjennom sommeren, mener Berg var et bra initiativ. Takei var veldig spent før fremføringen.
– Stykket klinger fint, og jeg har prøvd å lage det litt mystisk, forteller Takei.
– Kan dere spille hva som helst, Kygo for eksempel?
– Alt lar seg spille, vi har spilt The Beatles og Prince, men det går jo mest i salmer, sier hun.
– Klokkespill er en integrert del av byen, og vi ønsker gjerne forslag på melodier vi kan spille, det er bare å melde til oss, påpeker Berg.