Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Fy til Vy!
– Dersom man reiser alene og skal bestille togbillett og toget er fullt, ja da kan man få billett i en kupé, men må betale for alle setene i hele kupeen.
Dette skjedde med min mann som ble utskrevet fra Ringerike sykehus og tok toget fra Hønefoss til Bergen for å komme hjem. Han måtte betale kr 5000 og satt alene i en kupe. Det står faktisk også honnør på billetten.
Jeg ringte til Vy og klaget, men de kunne ingenting gjøre, heller ikke beklage!
Fy til Vy og forstå det de som kan!
Kirsti Hagen Andersen
Svar: Vi håper det går bra med mannen din etter utskrivelsen fra sykehuset, og forstår at det er kjedelig å betale for en hel kupé for å komme seg hjem med toget. Siden Bergensbanen var som du selv skriver helt fullbooket – slik det ofte er i helger og høysesong – var dette det eneste ledige alternativet på denne avgangen. Kupé tilbys som én samlet billett, dvs. at man kjøper hele kupeen uavhengig av antall personer i reisefølget. Vi forstår godt at mannen din gjerne ville fort hjem i dette tilfellet, men når du bestiller billett kort tid før reise, er også sjansen større for at man ikke har noe særlig valg når det gjelder billettalternativer.
Vennlig hilsen,
Siv Egger Westin
Kommunikasjonssjef
persontog, Vy
Skjerpings!
– Det er altfor mye tyggis på gaten. Folk må skjerpe seg.
Anniken
Skyss
– Jeg finner svaret fra Skyss i lørdagens avis på «Kontanter i Bybanen» usaklig. Inntil pandemien tvang meg til å smite på bussen fordi sjåføren satt i isolat og kortlesere var fjernet, har jeg alltid betalt med billetter kjøpt på kundesenteret i byen. Da jeg kom hjem i mai, ble jeg nektet kjøp av billetter fordi «ordningen er avskaffet», kun månedskort var tilgjengelig. Med ujevnt behov blir jeg nå ufrivillig eksos-spreder på Danmarks plass.
J. Mundt, Kalandseidet
Avgifter
– Alle snakker om å fjerne/redusere momsen på matvarer for å få kontroll på prisstigningen, men der er jeg uenig. Problemet i Norge er at vi har så mange andre avgifter på alt mulig, så som sukkeravgift, alko-avgift etc. Om alle disse unødvendige avgiftene hadde blitt fjernet for godt, så kunne en beholde momsen, men da begrenset til fysiske varer, ikke tjenester. Tror hele befolkningen hadde fått sjokk om de hadde giddet å legge merke til det eventyrlige sløseriet myndighetene utfører «på vegne av befolkningen» eller «til befolkningens beste». Få bukt med dette og vi hadde klart oss med momsen som avgift. Det er i alle fall min mening.
Øyvind Knutsen
Helt topp
– Vi har langhelg i Bergen. Vi har vært på Ulriken og på fjordtur. Folk er vennlige, de stopper og prater, både de som bor her og andre amerikanske turister. Vi har bodd på Airbnb og har hatt en hyggelig, norsk vert. Bergen er vakker, både byen, fjellene og fjorden – dessuten liker vi fargen på bussene!
Hilsen Grant og Jess
Tusen takk
– Tusen takk for ditt rørende Synspunkt, «Å elske det er å leve», i BA den 11. mai, Dag-Geir Bergsvik Knudsen! Jeg gråt da jeg leste det høyt for min kone! Vi har vært sammen i snart 45 år, og av det du skrev, var det mye som traff oss begge! Tusen takk til deg, og lykke til videre på livsveien!
Ivar Hovden,
Lena
Fellesverket
– Vi vil skryte av Fellesverket. Det er et sted å være for ungdom fra 13 år. Der kan vi blant spille Playstation, biljard og pingpong. Og oppe er det mat! Varm mat, som hamburgere, pizza eller utenlandske retter. Slik mat som ungdom liker. Og alt er helt gratis!
Jan og Aleksander
Hjelp i hjemmet
– Som pensjonist har jeg opplevd forskjellen mellom kommunal hjemmetjeneste og tidligere husmorvikarer.
Hjemmehjelperne har kun lov å utføre arbeid fra «navlen og ned til gulv» mens husmorvikarene utførte alt en hjemmehusmor kunne som frisk. Støv på hjernen har jeg slett ikke, men kan føles slik etter at hjemmetjenesten har måttet haste videre til neste eldre «støvsamler».
Det ble betalt en sum etter familiens årsinntekt for hjelpen. Det var en fantastisk ordnet hjelp til nytte og hygge i en vanskelig livsfase i ens liv.
En sterk oppfordring til kommunene å gjeninnføre denne fantastiske ordningen.
Mange eldre synes synd på dagens hjemmehjelp/helsearbeider som arbeider på «akkord mot klokke», uten å tilfredsstille verken pasient eller seg selv som kommuneansatt.
Kommunale «firkanthoder» er lik kunstig intelligens for meg.
Håpet er at medmennesker med varme hender og fornuftig bondevett kan bli ansatt og bli nyttige hjelpere uten mye boklig utdannelse.
Med vennlig hilsen
Mainy K. Wiik Horgen
Svar: Hei. Takk for din ytring. Det er viktig for oss å få tilbakemelding på de tjenestene vi innvilger.
I Bergen kommune har vi fremdeles det som før het husmorvikartjeneste. I dag kalles tjenesten familievikar og den tildeles småbarnsforeldre som på grunn av akutt sykdom har behov for praktisk hjelp knyttet til barn eller husholdning, i en avgrenset periode.
Hjemmehjelp tildeles personer som av ulike grunner ikke klarer å utføre dagliglivets gjøremål på egen hånd, i en kortere eller lengre periode.
Vi kartlegger alle som søker for å finne ut hva som er viktig for den enkelte, og vi jobber ikke med stoppeklokke.
Kommunen må hele tiden prioritere slik at vi klarer å hjelpe alle som har behov, med det som er viktigst for dem.
Når vi blir enda flere eldre i byen vår, og enda færre yrkesaktive, blir dette enda mer utfordrende.
Med vennlig hilsen
Elin Wathne, direktør,
Etat for vurdering
og rehabilitering,
Bergen kommune
Les flere summetoner her: Det virker som om de har mer omsorg for mobiltelefonen enn for barna.