Gå til sidens hovedinnhold

52 nye smittetilfeller i Bergen: – Uheldig med jojoeffekt i samfunnet vårt

– Tiltak kan bli nødvendig dersom et så høyt nivå vedvarer, sier helsebyråd Beate Husa om smittetallene dagen før gjenåpningen av Norge begynner.

For abonnenter

Fredag starter gjenåpningen av Norge, når regjeringen slipper opp på de strengeste tiltakene (se faktaboks). Torsdag våknet Bergen opp til 52 nye smittetilfeller.

Det er det høyeste smittetallet i Bergen på ett døgn siden 20. november. Da ble det registrert 68 smittede.

Dagens smittetall fordeler seg slik i aldersgruppene:

  • 0 til 5 år: 1
  • 6 til 12 år: 4
  • 13 til 19 år: 17
  • 20 til 29 år: 11
  • 30 til 39 år: 7
  • 40 til 49 år: 5
  • 50 til 59 år: 2
  • 60 til 69 år: 4
  • 70 til 79 år: 1

To av tilfellene er importsmitte. 39 er nærkontakter og tre har ukjent smittevei. Syv har usikker smittevei, og ett tilfelle er såkalt inkonklusiv test.

– Tiltak kan bli nødvendig

Totalt har nå 5650 bergensere vært smittet av koronaviruset siden pandemien stengte ned verden i fjor. Det var 1873 personer som testet seg onsdag.

– Det rapporteres i dag relativt høye smittetall, og på et nivå som er betydelig høyere enn det vi ønsker. Tallene gir grunnlag for bekymring. Selv om slike tall en enkelt dag ikke er avgjørende for innføringen av tiltak, kan tiltak bli nødvendig dersom et så høyt nivå vedvarer. Det er nå svært viktig at alle har få nærkontakter og holder smittevernreglene, sier helsebyråd Beate Husa i en pressemelding fra Bergen kommune.

R-tallet avgjørende

NHO frykter at vaksineproblemer kan gi rom for en fjerde smittebølge.

– Det vil ta lengre tid før en kan gjøre lettelser i restriksjonene.

Det sier medisinsk fagansvarlig i Bergen kommune, Trond Egil Hansen, til BA på spørsmål om han frykter en fjerde smittebølge i kjølvannet av at vaksineringsprogrammet kan bli forsinket.

– Forsinkelser i vaksinasjonen i seg selv vil ikke gi en ny smittebølge. Men det vil ta lengre tid før en kan gjøre lettelser i restriksjonene for befolkningen, sier Hansen.

Bekymret

Det var nettstedet E24 som meldte bekymringen til NHO-sjeføkonom Øystein Dørum. Han frykter at en utsettelse av massevaksineringen på opptil åtte til tolv uker kan gi rom for en fjerde smittebølge.

– Det kan gjøre at man må holde smitteverntiltakene stramme lenger, sier Dørum til nettavisen.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad vil ikke svare på om han frykter en fjerde smittebølge.

– Dere var tidlig ute og varslet både den andre og tredje smittebølgen. Hva er grunnen til at dere klarer dette så godt?

– Helsedirektoratet følger veldig nøye med på smittetrendene i Norge og andre land. Derfor gikk jeg ut i august og advarte mot en andre smittebølge som var på vei, sier Nakstad.

Det samme ble gjort før den tredje smittebølgen. Da fordi helsemyndighetene så at det muterte viruset begynte å dominere samtidig som mange kommuner lettet opp i smitteverntiltakene i slutten av januar.

Les også

– Jeg kjenner meg igjen i rapporten

– Det var da ganske åpenbart at smitten ville begynne å stige igjen. Det samme vil skje på nytt dersom R-tallet beveger seg over 1, som følge av stadig mer kontakt mellom mennesker i kommuner som har et høyt smittetall fra før, sier han.

Nakstad tror at ved neste pandemi så må man planlegge bedre for hvor lenge man faktisk kan bli påvirket av den.

– Vi har lært at det er mulig å holde åpent dersom smittepresset er lavt i utgangspunktet, sier den assisterende helsedirektøren før han legger til:

– Det kanskje mest uheldige er en jojoeffekt der man må stenge og åpne virksomheter stadig vekk. Det tror jeg er veldig belastende for næringslivet og folk flest, sier Espen Rostrup Nakstad.

R-tallet i Bergen kommune ligger nå på 0,9.

Kommentarer til denne saken