950 år og 950 fortellinger

Fotograf Emil Weatherhead Breistein og journalist Marie Skarpaas Karlsen skal gjennom 2020 snakke med 950 folk i Bergen.

Fotograf Emil Weatherhead Breistein og journalist Marie Skarpaas Karlsen skal gjennom 2020 snakke med 950 folk i Bergen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Bergen er bergensere og tilflyttere fra hele verden og andre kanter av Norge - til og med Oslo.

Bergen er ung og gammel. Bergen er både folk som elsker og hater buekorps. Bergen er regntung og solfylt. Bergen er Trude Drevland, Kygo, Herman Friele og Aurora.

Bergen er glede og sinne. Bergen er både for og mot Bybane, bompenger og jubileumsfest. Bergen er bekkalokk og boss, selv når du er østlending. Bergen er Danmarks plass, Munkebotn og Bjøllebotn, Milde og Minde, Hamburgersmauet og Nøysomheten.

Bergen er «Nystemten», «På ‘an igjen», «Diamanter og kirsebær» og «Si ingenting». Bergen er cruiseturister, torghandlere og pingvinene på Akvariet. Bergen er Gabrielle, Frank Aarebrot, Amalie Skram, Lars Vaular og Cecilia Brækhus.

Bergen er raspeballer hver torsdag, en hotdog på Trekroneren natt til lørdag og en skillingsbolle når som helst. Bergen er enigheten om at det er mye lenger ut til Nordnespynten enn hva man egentlig tenker, men også to bybanestopp som bare er noen meter unna hverandre.

Bergen er Myra, Ylvis, Edvard Grieg, Machomayne og Helge Jordal. Bergen er «HEIA BRANN» det ene sekundet og «treneren må på settes på neste fly hjem» det andre. Bergen er Kurt Nilsen i Grieghallen hele desember, og quiz på Victoria hver onsdag.

Bergen er sykkel-VM og skipsdåp, lysfest, Persetorskens dag og 17. mai-feiring. Bergen er klessetryne, luddig, sløkket og belite. Bergen er Paradise Hotel-deltakere og Sissel Kyrkjebøs «Se ilden lyse» fra 1994.

Bergen er Statsraad Lehmkuhl og Johanneskirken. Bergen er værmeldinger som sjeldent stemmer helt – solbriller og paraplyer.

Bergen er omtrent 1300 trappetrinn opp Oppstemten, og Fløibanen på skinner hele veien.

Bergen er Emil og meg gatelangs siden mars i fjor. Vi skal snakke med 950 folk i byen for å feire Bergens 950 år. Et omfattende prosjekt, som vi er langt fra ferdig med – for vi samler fortsatt.

Vi har snakket med dem vi ikke hadde møtt, hadde det ikke vært for at vi tilfeldigvis var på samme sted, til samme tid. Vi har også snakket med Erna Solberg etter en mailkorrespondanse med Statsministerens kontor, som strekker seg over et halvt år.

Nye historier, tanker og meninger får du lese hver eneste dag gjennom hele jubileumsåret til favorittbyen vår, Bergen.

Ps Vi samler fremdeles inn historier. Har du en god historie eller kanskje kjenner du en som har? Send oss tips til 950@ba.no eller på dette skjemaet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken