Her padler designstudentene for harde livet i Storelungeren. For tredje år på rad arrangerer Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) sin Ta sjansen-inspirerte konkurranse.
Utfordringen til førsteårsstudentene er som følger: Bygg din egen båt med et minimum av materialer. Tidsfrist. To dager.
– Dette er ment å være kopi av en papirbåt. Klarer vi å balansere denne, klarer vi å balansere hva som helst, sier en skeptisk Hans Olav Grove til BA.
Sammen med fem studiekamerater har han bygget farkosten SS «Papyrus» av gamle aviser, gjennomsiktig plast og noen tynne treplanker. På bryggen innerst i Møllendalsveien følger et hundretalls skuelystne spent med. Alle tenker det samme:
– Dette kan umulig gå bra!
Se video av båtracet her:
Premie for fart
Nå har skjebnens time kommet.
«Papyrus» og åtte andre hjemmesnekrede båter står klare på startstreken. Oppdraget er å padle eller seile et par hundre meter ut fra bryggen, snu ved en oransje bøye, og ta seg samme distanse tilbake.
Helst uten å ende opp som «Titanic».
Lagene blir premiert etter følgende tre kriterier:
- Raskeste båt.
- Mest spektakulære/originale farkost.
- Fineste båt.
Badetemperaturen i Storelungeren denne fredagen er 16 grader. Hvem blir de første til å teste svømmeferdighetene?
Velter
«Pink Float» velter ved første åretak og havner plutselig i ubåt-klassen. Mannskapet Markus Johannessen og Martin Magnussen, med kledelige rosa pannebånd, spreller i sjøen.
– Båtnavnet vårt ble litt ironisk. Det ble en lang svømmetur, men vannet var heldigvis ganske deilig, sier Johannessen, førsteårsstudent på visuell kommunikasjon.
Etter en trøblete start, der de må i land og øse papirbåten, klarer utrolig nok Papyrus-duoen Jenny Paus og Hans Olav Grove å ta seg helskinnet i mål. De slår fire andre båter.
– Jeg var veldig nervøs og ikke særlig lysten på å havne i vannet. Jeg er utrolig lettet over at vi klarte det. Vi kom ikke sist, noe vi er ekstra fornøyde med!
Nå skal innsatsen belønnes med fest.
Professor ved Institutt for design på KMD, Petter Bergerud, styrer showet.
– I fjor hadde vi tre båter til start, i år har vi ni. Så dette begynner å bli en tradisjon. Skipsdesign er noe Norge er berømt for, og her går vi i vikingenes fotspor. Vi gir studentene en utfordring og sjansen til å bli bedre kjent med hverandre. Så ja, dette legger grunnlaget for den personlige karakteren i faget, sier studielederen med et smil.

Her kommer Knut Ivan til Bergen etter å ha svømt i 48 dager