Til kamp for kvinnene – igjen

I oktober ble det demonstrert foran Stortinget mot endringer i abortloven. FOTO: Audun Braastad  / NTB Scanpix

I oktober ble det demonstrert foran Stortinget mot endringer i abortloven. FOTO: Audun Braastad / NTB Scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Vi trenger en abortlov som ikke tar hensyn til moralisme, men menneskers liv.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Den norske fagbevegelsen har alltid vært i fronten for kvinners rettigheter. Kampen for likestilling, stemmerett for kvinner, likelønn, ekteskapsloven og abort, har vært sentrale i den norske arbeiderbevegelsens historie. Det har medført at moralismen i etiske spørsmål som abort har i stor grad blitt fjernet. Vi har heller spurt hva som gagner fellesskapet.

Denne tankegangen har gjort at Norge har møtt vanskelige etiske spørsmål med rasjonell handling. En holdning som nå Erna Solberg er villig til å selge. I Norge er alle mennesker verdt like mye. Men vi aksepterer også at noen foreldreroller er mye mer krevende enn andre. Derfor har vi for eksempel åpnet for tvillingsreduksjon.

Det handler rett og slett om at voksne mennesker skal kunne ha en påvirkning over sine egne liv.

Dette gjør at kvinner har muligheten til å ta et reelt valg i veldig viktige veiskiller i livet. Vanlige mennesker lever liv med reelle problemer. Å leve med en flerbarnsfødsel eller et barn med hemninger, gjør at man dedikerer langt mer av livet sitt som forelder enn hva som normalt kreves. Det er ikke en situasjon alle mennesker er klare for, og dette burde det være en grunnleggende respekt for i 2018. Det handler rett og slett om at voksne mennesker skal kunne ha en påvirkning over sine egne liv.

Det skremmer meg enormt at vi nå står overfor denne situasjonen. Det Erna da må være forberedt på er fakkeltog, demonstrasjoner og historiens dom. Vi skal aldri akseptere tilbakegang i fremstegene i vårt land. Vi trenger en abortlov som ikke tar hensyn til moralisme, men menneskers liv. Jeg trodde jeg aldri måtte skrive følgende i 2018, men nå må vi i Norge til kamp for kvinners selvbestemmelse. Igjen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags