Årsaken er at det de neste ukene vil pågå åtte øvelser som omhandler pågående livstruende vold (PLIVO). Dette skal skje ved Ado Arena og Amalie Skram videregående skole.

Omtrent 700 personer fra politi, brann og helsevesen vil delta. Politiet vil være utstyrt med både våpen og kampuniform.

Bakgrunnen for øvelsen er at nødetatene etter 22. juli-terroren ble pålagt å ha en PLIVO-øvelse hvert år.

Den vil foregå fra tirsdag til torsdag mellom klokken 1400 og 2000 fra 19.september til 4. oktober. Øvelsen har vært gjennomført i sentrumsområdet tidligere, men det er første gang den vil være så synlig i bybildet.

– Hver dag vil det være omtrent 50 til 60 politifolk i sving pluss personell fra helse og brann, opplyser Andre Lilletvedt, seksjonsleder for operativ trening i Vest politidistrikt.

Han forteller at øvelsen i all hovedsak skal foregå inne på Amalie Skram videregående skole, men en del av øvelsen skal foregå på plassen mellom skolen og Store Lungegårdvann. I de tilfellene vil området bli sperret av.

– Vi vil være veldig synlige i form av mange biler fra de ulike nødetatene, og mye blålys og til tider lyd. I tillegg vil folk i område kunne være vitne til politi med våpen og fullt utstyr, sier Lilletvedt.

Han opplyser om at politiet vil ha våpen, hjelm og skuddsikker vest.

– Det er ikke farlig, men kan for mange oppleves skummelt og overveldende. Politiet bruker øvingsvåpen i selve øvelsen. Det vil si at man ikke kan skyte skarpe skudd, og dermed ikke skade noen. Det er ingen grunn til bekymring, understreker Lilletvedt.

Påvirker ikke driften

Både svømmehallen og skolen har sendt ut beskjed om den kommende øvelsen.

– Det vil foregå en øvelse på skolen (innvendig og utvendig) med et stort antall synlig uniformert personell fra samtlige nødetater. Det vil være væpnet politi på stedet etter klokken 1600, og det vil bli sminket opp markører som fremstår hardt og lettere skadet. Man kan påregne å høre smell og skudd, folk som skriker og synlig røyk, skriver Amalie Skram videregående skole i et infoskriv på skolens hjemmeside.

Håkon Egeberg Johansen, direktør for Ado Arena, forteller til BA at øvelsen ikke påvirker driften av svømmehallen.

– Vi har valgt å informere om øvelsen da den kan være ganske overveldende for gjestene våres. Nå for foreldre mulighet til å informere barna sine, sier Johansen.

Øvelsen vil ikke påvirke åpningstidene og bruken av anlegget.

– Gjestene våre kommer til å se mye biler, pluss at det kan høres ulike lyder knyttet til øvelsen. Men utenom det er alt normalt, forteller Ado Arena-direktøren.