Den gode julematen kan fort føre til trøbbel for hunder. Hver jul får Tryg Forsikring mange henvendelser fra kunder om firbeinte som har blitt dårlig etter å ha spist av matfatet.

– Det er ikke få kjæledyr som får behandling i juletiden, og de fleste henvendelsene er fra bekymrede hundeeiere. Fet julemat eller godterier som sjokolade kan føre til alvorlig magetrøbbel og forgiftning hos hunder, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i en pressemelding.

Han opplyser at mange hunder ender opp hos dyrelegen i løpet av julen. Dette bekrefter veterinær Tor Kvinge, som er tilknyttet forsikringsselskapet og jobber som daglig leder ved Anicura Dyresykehus i Bergen.

– Den vanligste juleskaden er hunder som har spist noe de ikke skulle, og det vi ser mest av er sjokoladeforgiftning, men også druer, rosiner, store bein, bolledeig og ting som kan sette seg fast i mage-tarm-kanalen, forteller Kvinge.

Mattilsynet melder at gode rutiner, riktig mat og nok hvile gjør at kjæledyrene får en fin jul.

– Selv om hunden kan ha glede av litt variasjon i kosten, kan den også få fordøyelsesproblemer ved endringer. Hvis hunden er vant med én eller noen få typer mat til daglig, er det ikke lurt å plutselig fôre den på uvant mat, sier Sigrid Engeland.

Også katteeiere må ta forholdsregler, fordi julepynt og enkelte planter kan være en trussel.

– Det kan gi enormt farlige skader hvis katten for eksempel spiser litt av julebånd som så kommer ned i tarmen. Slike ting kan i tillegg være vanskelig å se på røntgen, og er ofte en utfordring for veterinærer, sier veterinær Kvinge.

Her er noen råd:

  • Pass på innpakningspapir og bånd, som kan medføre kvelningsfare.
  • Ikke gi sjokolade til hunder:– Mørk sjokolade kan i verste fall føre til alvorlig forgiftning.
  • Gjærdeig kan føre til alkoholforgiftning.
  • Julestjernen er giftig, i likhet med flere andre blomster.
  • Kast julemat-restene: – Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder. Det kan føre til diaré, og alvorlig sykdom.
  • Druer og rosiner er farlig for hunder.

Kilde: Tryg Forsikring