Inga Marie og Ståle Haugland har åpnet restaurant Brasserie på Akvariet. Her skal de servere lokale spesialiteter og med tiden lage matkurs for barn. - Vi ser for oss å få lage sushikurs for barn, for eksempel i forbindelse med feiring av barnebursdager, sier de to.
Eirik Hagesæter

Brasseri på bergensk maner

Når Bergen har status som gastronomiby er det ganske snodig å sende ungene på Akvariet for å spise hotdog.
Av
Publisert

I alle fall synes Ståle og Inga Marie S. Haugland det.

Ekteparet, som til daglig driver gjestehuset Biologen på Herdla, åpner denne uken Brasseri på Akvariet.

– Er det et sted vi kan påvirke barn og unge på hva de spiser, så er det jo her, sier Inga Marie, som vil statse på nisjeprodukter og skikkelige råvarer på Brasseriet.

Restaurant Brasserie åpner på Akvariet. 
 
Inga Marie og Ståle Haugland lager brasserie på Akvariet.

Restaurant Brasserie åpner på Akvariet. Inga Marie og Ståle Haugland lager brasserie på Akvariet. Foto:

Hun kan snart berolige de som frykter for dalende blodsukker og krakilske småtroll som kun spiser pølser.

– Vi skal ha hotdogs også, men de kommer fra Fanakjøtt, så de smaker litt bedre og er ordentlige pølser, smiler hun.

For dem som vil ha maten i hånden og gå skal selvfølgelig få lov til det. Samtidig som at det nå skal være mulig å nyte et bedre måltid, sittende i den nyoppussede kafeen. 

For det hamres, males, pusses og flikkes når BA besøker Brasseri på Akvariet mandag denne uken.

Ståle Haugland forteller det har vært krevende å holde driften i gang, samtidig som de har pusset opp og modernisert kjøkkenet.

Design og bygging av utsalgsdisker, hyller, bar og kassedisk er utført av Signo Dokken, som er en vekst- og atføringsbedrift for døve, hørselshemmede og døvblinde i Bergensområdet.

– Planen er å åpne onsdag denne uken, lover ekteparet Haugland, mens de diskuterer menyen med kjøkkensjef Thomas Madsen og kokkene Michal Norheim og Kim-Andre Samnøen. 

Ser på mobile løsninger

I høysesongen kan det fort komme 2.000 besøkende inn portene på Nordnes, for å se selene, pingvinene, slangene og haiene på Akvariet.

Da kan det fort bli trangt om saligheten inne på Brasseri, men ekteparet Haugland fokuserer på løsninger og ikke begrensninger.

– Det kan gjerne være mobile stasjoner utenfor, der vi kan selge is, brus og kanskje ferske reker. Litt andre ting enn det folk kanskje er vant med, sier Inga Marie.

- Her kan vi påvirke barn og unge på hva de spiser, sier Inga Marie og Ståle Haugland på Akvariet. Med tiden satser de på å tilbymatkurs til barn, der de blant annet kan lære seg å lage sushi.

- Her kan vi påvirke barn og unge på hva de spiser, sier Inga Marie og Ståle Haugland på Akvariet. Med tiden satser de på å tilbymatkurs til barn, der de blant annet kan lære seg å lage sushi. Foto:

I tillegg til de vanlige varene ønsker ekteparet også å satse på nisjeprodukter som folk kan kjøpe med seg, som drops  fra Dropsfabrikken og sjokolade fra Lysefjorden.

I hyllene finner vi også eplemost fra Spildegården i Øystese og brød og bakervarer fra Kulturbakeren på Austevoll.

Selv om en må løse billett på Akvariet før en kan besøke Brasseri, er ikke Ståle Haugland bekymret for mangel på besøk.

– Med 15.000 årskortholdere her på Akvariet tror jeg det skal gå bra, sier han.

Etter hvert ser ekteparet også for seg å kunne invitere til temakvelder, siste torsdagen i måneden, der en kan spise middag i Rotunden.

– Du kan spise torsk, mens du ser på at torsken svømmer rundt i akvariet sitt, spøker Ståle Haugland.

Spente kokker gleder seg til horder av barn skal innta Akvariet. Michal Norheim til venstre
Kim-Andre Samnøen i midten og Thomas Madsen til høyre.

Spente kokker gleder seg til horder av barn skal innta Akvariet. Michal Norheim til venstre Kim-Andre Samnøen i midten og Thomas Madsen til høyre. Foto:

Oksekjakeburger

Matfilosofien de har utviklet på Biologen på Herdla har ekteparet tatt med seg når de nå skal drive restaurant i byen.

– Det er en litt annen type mat her enn på Herdla, men produsentene er de samme. Her er vi åpen fra 1000–1800 og 1000-1600, så vi ligger mer i lunsj, lett middag segmentet, sier Ståle Haugland.

– Men du skal også få fiskesuppen vår, og burgeren smakte jeg på i går, og himmel og hav, ler Inga Marie om oksekjakeburgeren de skal servere.

Klassikere som blåskjell og pommes frites og entrecote står også på menyen. Det gjør også rene vegetarretter.

– Vi har tre flinke og entusiastiske kokker som gleder seg til å komme i gang, sier Inga Marie og viser stolt frem Hardangerbestikket til restauranten.

– Det er det faktisk vår kjøkkensjef Thomas Madsen som har vært med å designe, sier hun om bestikket som er oppkalt etter Madsens fem år gamle datter Sofie.

Vil påvirke barn og unge

– Vi må tørre å utfordre foreldrene, for det er ofte de som sier «nei, mitt barn liker ikke» og da må vi si «er du nå sikker på det», sier Thomas Madsen, som gleder seg til at Brasseri skal være åpen fulltid.

– Det kommer mye an på hvordan maten ser ut, hvilken tallerken en bruker og prøve snike inn litt sunnhet her og der, sier Inga Marie.

Kim-Andre Samnøen og Thomas Madsen disker opp.

Kim-Andre Samnøen og Thomas Madsen disker opp. Foto:

Thomas Madsen er bokstavelig talt som en unge i en godtebutikk når han forteller om sine nye duppedingser på kjøkkenet.

Som pommes frites-maskinen, visstnok den eneste i sitt slag i Bergen, som lager pommes frites som faktisk smaker potet.

– Blant annet skal vi også lage vår egen ketchup. Den vil kanskje noen si ikke er så søt som det de er vant med, men da må vi få de til å prøve, sier Madsen.

– Vi har også kjøpt inn et urteskap, viser Madsen i det som er to doble vinskap.

– Vi kan faktisk dyrke våre egne markjordbær, sier han fornøyd og legger til at de skal selge urter til lokale restauranter i sentrum.

Matkurs for barn       

Inga Marie S. Haugland forteller at Akvariedirktør Geir Olav Melingen gjerne vil satse på matkurs for barn.

– Det skal vi få til, vi må bare lande litt her i lokalene først, sier hun.

I dag arrangeres det barnebursdager på Akvariet, og Inga Marie ser gjerne for seg at barna kan få være med å lage maten.

– Vi kan gjøre masse forskjellig, som å lære ungene å filetere fisk, eller lage sushi, sier Madsen begeistret og understreker at nå er det viktig at restaurantene i Bergen kjenner sin besøkelsestid og tar vare på byens status som UNESCOs gastronomiby. Ellers forsvinner tittelen igjen om to år, sier han.

– Det handler om lidenskap. Nå har vi et fantastisk sted, der vi skal ha det gøy, vi skal ha galskap og vi skal spise sykt mye god mat, sier han med et smil.    

– Ja, vi skal rett og slett være en del av opplevelsen her på Akvariet, sier Inga Marie og Ståle Haugland. 

Artikkeltags