«Babyboom» på Akvariet

Denne pingvinkyllingen er født 5. juli i sommer. Den har fortsatt dun på hele kroppen, og har ikke begynt å få fjær slik som de voksne. Moren heter Hansemann. Hun passer godt på kyllingen sin. – Vi tror av og til vi vet kjønnet til pingvinen, men noen ganger er vi litt kjappe slik som med Hansemann. Hun er en jente, sier dyrepasser Johannessen.

Denne pingvinkyllingen er født 5. juli i sommer. Den har fortsatt dun på hele kroppen, og har ikke begynt å få fjær slik som de voksne. Moren heter Hansemann. Hun passer godt på kyllingen sin. – Vi tror av og til vi vet kjønnet til pingvinen, men noen ganger er vi litt kjappe slik som med Hansemann. Hun er en jente, sier dyrepasser Johannessen. Foto:

Ikke siden 2013 har Akvariet fått så mange pingvinkyllinger som denne sommeren!

DEL

– I fjor hadde vi en kylling, i år har vi fem, så nå er det liv i dammen, sier dyrepasser Mariel Hammer (28).

– Det er første gang siden 2013 at vi har så mange. Det er «babyboom» i år, sier dyrepasser Jannicke Johannessen (25).

I løpet av en måned mellom 4. juni og 5. juli kom de nye beboerne til verden.

Til og med de to eldste pingvinene som er 32 år gamle har fått kyllinger, med hver sin partner.

– Hun eldste legger alltid egg. I år ble det to og hun er den eneste her som fostrer opp to kyllinger, sier Johannessen.

Blir varme

Varme sommerdager får Bergen til å koke, men dyrepasserne er ikke bekymret for de 26 pingvinene. De har solsegl og sjøvann på ca. 10 grader som pumpes inn til pingvindammen.

– Det er varmt for dem slik som det er for oss, men de klarer seg fint. De er tilpasningsdyktige. Vi ser om de blir for varme, sier Johannessen.

Dyrepasserne forteller at Bøylepingvinene med en karakteristisk hvit bøyle på hodet, ikke bare lever i kalde strøk. Noen lever naturlig langs kysten av Sør- Amerika.

– De er tilpassingsdyktige, spiser godt, blir gamle og har det fint her, sier Hammer.

– Pingvinene har mye personlighet og er morsomme å se på, særlig når de går på land. Noen kløner det til selv om det er flatt, sier Johannessen.

Pingvinen Ulrikke skiller seg ut.

– Hun har dessverre ingen partner, og henger på oss dyrepassere. Man trenger ikke se ned en gang om man kjenner noen langs leggen. Vi vet det er henne, sier Hammer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mariel Hammer (t.v.) og Jannicke Johannessen er dyrepassere hos Akvariet. De ser forskjell på de 26 pingvinene. Noen skiller seg mer ut enn andre i personlighet.

Mariel Hammer (t.v.) og Jannicke Johannessen er dyrepassere hos Akvariet. De ser forskjell på de 26 pingvinene. Noen skiller seg mer ut enn andre i personlighet. Foto:

Mor Hansemann

De pjuskete pingvinkyllingene holder på å miste dunpelsen for å få vanlige fjær slik som de voksne. Mange voksne pingviner «myter» også nå. De skifter nemlig fjær en gang i året.

– Nå har noen dobbel fjærdrakt fordi nye fjær er på vei og de gamle har ikke løsnet helt. Da tør de ikke å bade, for de blir så tunge og sliter med å svømme.

Hva som skjer med årets fem kyllinger er foreløpig ikke bestemt.

– Vi har plass, men det spørs om vi skal ha så mange i nær slekt, eller om de bør flytte til et annet sted, sier Hammer.

– Pingvinene bryr seg ikke om de er i slekt og går i par som søster og bror, så det må vi passe på, sier Johannessen. For å vite kjønnet må det tas blod- eller fjærprøve når dunet er av.

– Vi har vært litt kjappe med kjønn før og gått på en blemme. Mammaen til den minste kyllingen heter Hansemann, forteller Johannessen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I fjor falt Erna (4) og den nyinnflyttede dansken Ninjago (2) for hverandre. Sammen har de fått en pingvinkylling 30. juni. Kyllingen står bak Erna og kikker på moren som ligger på steiner i redet sitt.

I fjor falt Erna (4) og den nyinnflyttede dansken Ninjago (2) for hverandre. Sammen har de fått en pingvinkylling 30. juni. Kyllingen står bak Erna og kikker på moren som ligger på steiner i redet sitt. Foto:

– Jeg vil også!

En gutt kommer bort til dyrepasserne.

– Det er urettferdig at dere jobber her og kan mate og gå inn til pingvinene.

– Du kan skynde deg til å bli 18 år og prøve å jobbe her, kose med pingvinene og mate dem, svarer Johannessen.

– Jeg bor et annet sted, jeg kan jo ikke bare flytte, svarer gutten oppgitt.


Artikkeltags