De siste skipene som seiler inn til Tall Ships Races endehavn, får en ordentlig bergensk velkomst. Regnet faller sidelengs når «Lord Nelson» blir synlig i skodden.

Det britiske skipet er spesialdesignet for personer med funksjonshemninger. Målet er at alle skal kunne dele et eventyr som likeverdige.

– Her kan jeg glemme alt

Masterstudent Alexander (Alex) Petersen (26) var én av dem som fikk seile hjem med «Nelly».

– Jeg har tatt ferge før, men det er jo ikke akkurat det samme. Det er som å oppleve forskjellen på en digital klokke og et ur. Man ser alle delene og forstår sammenhengen, sier 26-åringen.

Petersen forteller at han trodde «for alle» var en søkt formalitet forbeholdt de sterkeste.

– Men man er en del av mannskapet og det er lav terskel for å spørre om hjelp.

Saken fortsetter under bildet

 

For noen dager siden ble han heist til toppen av den 12 meter høye masten – i rullestol.

– Det var kanskje det kuleste jeg har opplevd. For å se utsikten måtte jeg legge livet mitt i noen andres hender – jeg måtte stole på dem. Det var fint.

Petersen har cerebral parese og er avhengig av hjelp. Hjemme møter han diskriminering, her er han fri.

– På den ene siden må man være et supermenneske for å kjempe for like rettigheter, på den andre siden må man sykeliggjøre seg for å få hjelp. Her er det en følelse av ro og frihet og hverdagslige distraksjoner blir strippet vekk. Om bare for en uke, kan jeg glemme alt annet. Det er deg selv og båten.

Saken fortsetter under bildet.

 

Petersen synes det er vemodig å skulle forlate skipet når Bergen by kommer til syne. Han har sett seg lei på et tunggrodd byråkrati, sier han.

– Jeg håper at denne turen vil hjelpe meg til å bli en mer direkte aktivist.

Skipet, med en skroglengde på over 40 meter, har plass til like mange passasjerer. Åtte personer er fast inventar, resten er gjester og frivillige for den veldedige organisasjonen Jubilee sailing trust.

– Folk blomstrer

Sykepleier Stephanie Hodgson er Nellys øyne og ører og viser BA rundt. Alle passasjer er brede nok til rullestolbruk og alle trappeavsatser har personstyrte heiser. I tillegg er det spesialdesignede toaletter og heismekanismer til køyene. På den måten kan funksjonshemmende greie seg mye på egen hånd.

Saken fortsetter under bildet

 

– Man ser ofte at folk vokter seg litt i starten, men så blomstrer de og personlighetene kommer frem. Det er fantastisk. Vi og de ser at alle kan gjøre alt, men på sitt vis.

Båtsmann Stewart Sheldon kommer oss i møte og rufser seg i håret for å få vekk regn. Han begynte å seile ved siden av studiene som 17-åring og skjønte raskt at det var dette han ville drive med.

– Jeg bar en blind mann opp i masten og etter det ble jeg hektet. Det vi gjør her er unikt og det er nydelig at vi kan tilrettelegge for alle.

Saken fortsetter under bildet

 

Begge skryter særlig av bergenske Marte Sandanger (25) for overgangen fra usikkerhet til mestring.

– Dette var veldig utenfor komfortsonen min og jeg hadde kalde føtter før jeg dro: «Hva i alle dager har jeg meldt meg på», tenkte jeg og var redd for ikke å strekke til, men det har vært et eventyr, sier 25-åringen med cerebral parese.

Saken fortsetter under bildet

 

Også Sandanger fikk prøvd seg opp masten.

– Jeg hadde veldig sommerfugler i magen, men da jeg så Alex på vei opp merket jeg at mannskapet kan dette så godt. De skaper en trygg ramme og de er veldig varme.

«Du har bein, prøv dem»

Bergenseren fikk tilbud om å heises opp i masten i rullestol, men da kom amerikanske Karen Sternfeld bort til henne.

– Hun sa: «Du har bein, prøv å bruke dem» og det gjorde jeg. På toppen tenkte jeg «yes, wow», sier hun og smiler.

Saken fortsetter under bildet

 

Sternfeld, som Sandanger referer til, sitter i rullestol og har rukket å bli en veteran på fem korte år. Dette er tiende gang hun mønstrer på «Lord Nelson».

– Vi er ikke funksjonshemmede her. Man blir ikke stakkarsliggjort. Her lar de meg heller slite og ler av meg, sier hun.

Amerikaneren har krysset Atlanteren med skipet.

– Det er kun små endringer av holdninger og infrastruktur som må til. Likevel er det bare to skip i verden som faktisk har gjort det.

Saken fortsetter under bildet

 

Regionsleder Guri Anne Nesdal Egge i Norges Handikapforbund Sørvest, er på ferie, men skulle ønske hun var i Bergen for å møte skuten.

– Samfunnet har mye å lære av «Lord Nelson». Der er det slik det burde vært ellers, at man fikk anledning til å stille på lik linje som andre. Det er mange ressurser som er ubenyttet og det er unødvendig.

Saken fortsetter under bildet

 

Egge understreker viktigheten av opplevelser.

– Seilskuter er veldig sjeldent tilrettelagt, men de gir en opplevelse for livet vil jeg tørre å påstå. Det er kjempekjekt at dette har vært vellykket, sier hun.