– Men det er nok den veien det går. Dere ser neppe meg på topplan til høsten, sier Ali Ouakkaha til BA.

Gimle-profilen kjemper i disse dager om kongepokalen i basket. Før fredagens kamp i Gimlehallen mot Bærum står det 1-1 i finaleserien, som spilles best av fem kamper.

– Det laget som er mest tro mot sin egen identitet og plan vil ta pokalen, melder han.

Konkurs etter debuten

– Typisk Ali, sier Audun Eskeland om meldingen fra Ouakkaha.

– Han er ofte min forlengede arm utpå banen. Veldig lojal mot det vi har bestemt, og en helt uvurderlig del av laget, skryter Gimle-treneren, som selv spilte med sin veteran-guard i Ulriken.

Fyllingsdølen trakket sine barnesko i Frøyahallen på Melkeplassen, og debuterte for A-laget i Basketligaen da han var 14 (!) år, høsten 2004.

På det tidspunktet var han tidenes yngste debutant i ligaen. Han ble med ned i 2. divisjon da ligalaget gikk konkurs, og var med og spille dem opp i 1. divisjon før han gikk til Ulriken.

Han kom hjem igjen til Frøya i 2011, før han gikk til Gimle i 2016.

Ali Ouakkaha

  • Kurt Ali Ouakkaha Størseth.
  • 32 år, fra Fyllingsdalen.
  • Debuterte i Basketligaen for Frøya i 2004.
  • Har senere spilt for Ulriken, nå i Gimle.
  • Spiller for Kongepokal med Gimle, 3. finalekamp fredag. Truer med å legge opp.

Basket i stor vekst i Norge

De siste årene har Ouakkaha gått fra å spille hele kampene, til å bli en veteran med «andre kvaliteter».

– Han tar ansvar når vi trenger han, ikke minst de periodene vi har slitt med skader – som vi jo har gjort ofte de siste årene. En skikkelig leder i gruppen, sier Eskeland.

– Jeg ville jo helst vært 18 år og spilt hele tiden, men det går ikke lenger. Begge anklene er fulle av bruskdannelser og helt stive. Ingen bevegelse der. Og det er dugelig med artrose (slitasje-gikt) i høyre kne. Så det er kanskje på tide å gi seg, ler Ouakkaha.

– Men det er vanskelig å skulle legge opp. Basketen har vært en enormt stor del av meg i over halve livet, påpeker han.

Spilte fotball, håndball og volleyball

Men om han nå må holde seg unna hallen når sesongoppkjøringen starter, har han uansett noe å se frem til i høst. For omtrent når ligaen starter opp, skal Ali og samboer Kornelia Berven Bischof ha sitt første barn, en gutt. Han er ventet i september.

– Det blir veldig stort, sier den kommende pappaen.

Så om noen år kan man kanskje få se en ny generasjon Ouakkaha på bergensk parkett. Eller ikke. Blir poden som faren, blir han nemlig allsidig.

– Jeg spilte fotball, og var også innom håndball og volleyball, sier veteranen, som gjerne skulle sett at dagens unge tenkte som ham.

– En profil som forsvinner

– De som kommer opp i dag, har bedre «skills» enn vi hadde i min tid. Men dagens unge spiller basket hele året, og kanskje ikke så mye annet. Vi forsto spillet bedre enn dagens talenter, ikke minst siden vi var mer allsidige, sier han.

– Ali er en av de beste returtagerne i norsk basket, han har alltid tatt mye flere returer enn høyden hans tilsier. Han har nese for spillet og vet alltid hvor ballen ramler ned, sier Eskeland.

– Hvis han gir seg nå, er det en profil i norsk basket som forsvinner. En som «stepper opp» når laget trenger det, og elsker de store anledningene.

Gimle møter Bærum til tredje NM-finale i serien på best av fem i Gimlehallen fredag kl. 1900.