Gå til sidens hovedinnhold

– Alle trenger terapi nå

Samtidskunstneren DoriansGrave vil gi seg selv og andre terapi gjennom musikken.

Michael Opara, eller DoriansGrave som han bruker som artistnavn, har laget et prosjekt som han mener vi alle trenger nå: terapi.

– «We need to chill the fuck out», brummer bass-stemmen i den andre enden av telefonen, etterfulgt av en hes latter.

Målet med kunstnerens nye låter «Therapy-sessions» er å få oss til å stoppe opp. Bare være til. Roe ned.

Noe Grave mener at vi behøver, etter et år med mange forandringer, opp- og nedturer.

– Jeg ønsker å fortelle en god historie og skru det ned. Verden begynner å bli dystopisk, og jeg trenger terapi, alle trenger terapi! Dette er en mørk, men håpefull tekst, sier han om det første sporet «Therapy Session 01» som lanseres fredag.

Terapisanger

Det skal bli etterfulgt av en serie med terapisanger.

Han forteller at det er første gang han synger naturelt, for egentlig liker han best å skrive.

– Sangene må gi mening, treffe publikum, og selv om den har en mørk vibe- er det en sang som skal minne oss på det ikke er oss mot verden. Det er oss mot oss. Det er lett å se på hva som er feil med oss, men kanskje det er meg? Dette er ingen hitsingel, men musikkterapi.

Trebarnsfaren arrangerer jevnlig undergrunnskultur arrangementer, og står blant annet bak «Slam Poetry Bergen» som arrangeres på Litteraturhuset som han har et samarbeid med. For Festspillene arrangerte han i år «Vandrehistorier».

Ellers lager han musikk i undergrunnen. Nå skal han fremføre sitt nyeste prosjekt som en av tolv artister som skal spille for et livepublikum på USF Verftet, under den digitale versjonen av årets VillVillVest.

Mer enn før

Til tross for årets berg og dalbaner-, har Grave holdt seg aktiv, noe som kanskje er uunngåelig når du har pappapermisjon med en elleve måneder gammel gutt, men også på det kreative plan.

Han forteller at 2020 har vært fint – og at han har hatt flere oppdrag- og arrangement enn tidligere, til tross for at kulturverden gjennom store deler av året har vært delvis eller helt stengt.

– Jeg har funnet mange nye prosjekt og ideer. Det er i tider som dette du blir kreativ, og nå har vi all tid i verden.

Vant til panikk

Grave jobber frilans. Men han har ikke søkt om statlig støtte for frilansere.

– Jeg kommer fra Vest-Afrika og der du jobber for ting, staten tar seg ikke av deg, sier han.

Når korona kom ble det en panikk i kulturbransjen forteller han videre, og legger til at der han kommer fra er de vant til panikk.

– Jeg skulle sikkert ha søkt støtte, men jeg tenker at så lenge du jobber hardt, finner du ut av det, om du jobber med kunst må du tåle å bli blakk, kunsten vil alltid snakke for seg selv.

Kommentarer til denne saken