Gå til sidens hovedinnhold

Alvorlig innsikt i hvordan unge mennesker har det

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For mange måneder siden, på den andre siden av karantener og smittesporing, startet 2020 som året vi skulle snakke om psykisk helse. Behovet har ikke blitt mindre. I dag, 10. oktober er det verdensdagen for psykisk helse.

«Ta kontakt» og «be om hjelp» er ofte oppfordringene vi møter om vi sliter. Vi må ta en realitetssjekk på at det å oppsøke hjelp ikke alltid er så lett. Skolehelsetjenesten har fremdeles ikke nok tid, ventetidene for hjelp er lange, og for mange er psykologtimer en for dyr utgift. I et samfunn hvor det lett kan føles som om verdien vår måles i hva vi presterer og produserer, er vi for dårlig på tiltak for å føle oss trygg i oss selv. Å gå uten arbeid, økende økonomisk ulikhet mellom folk, frykt for permitteringer, sosial isolasjon og en helt reell frykt for at folk du er glad i skal bli dødssyke hjelper ikke.

Jeg vet om mange som har gått fra å ha det litt kjipt til å ha det helt for jævlig de siste månedene. Sånt må vi fikse sammen, ikke la folk stå i det alene.

Plager på den psykiske helsen rammer mange av oss gjennom livet. Da trengs behandling som hjelper, når det er nødvendig. Ikke en lang ventetid senere. Ikke en kamp med byråkrati og henvisninger senere. Og et samfunn som sikrer økonomisk trygghet, og ikke minst gode oppvekstvilkår er viktig både for å forebygge og for å gjøre det lettere å leve med psykiske helseplager. Ettersom psykiske lidelser er ekstremt komplekse, varierer og har ulike årsaker må også hjelpetilbudet variere. Derimot må tilgangen på hjelp være like tilgjengelig for alle.

I 2018 meldte mer enn én av fire studenter at de opplevde alvorlige psykiske plager. En økning sammenlignet med tidligere. Den avdekket også at kvinner har større sannsynlighet for å oppsøke hjelp enn menn. Her må vi gjøre noe med kjønnsrollene våre, for vi har ingen menn å miste. Én av fem studenter har skadet seg selv med vilje, og like mange har tenkt seriøst på å ta sitt eget liv. Langt fra alle er studenter, men dette gir en alvorlig innsikt i hvordan unge mennesker har det.

Verden henger sammen. Vi som sto utenfor en stengt dør hos skolehelsetjenesten, fordi de ikke var på skolen mer enn én og en halv gang i uken, er gjerne vi samme som krysset av de vonde boksene i undersøkelsen.

Når du sliter med deg selv kan du ikke bare satse på at det går over. Hjernen resettes ikke idet du går ut av grunnskolen, og heller ikke idet du er ferdig studert. I et samfunn skal vi ta vare på hverandre. Vi må tidligere ta tak i utfordringer med folks psykiske helse, og få på plass gode måter å ta vare på alle som ikke fikk hjelpen de trengte under skole og studie. Ansatte i helsevesenet gjør i dag en formidabel jobb, likevel trengs mer. Mer ressurser og flere tiltak. Som grunnmur trengs et trygt samfunn der vi i fellesskap løser problemer, også de som foregår på innsiden av oss.

Les også

Det var rett for meg å droppe ut av skolen

Kommentarer til denne saken