Er planene til det nye akvariet på Dokken ambisiøse nok for å få ut de internasjonale ambisjonene havbyen Bergen bør ha, vil politisk redaktør i BA, Sølve Rydland, vite. Vær ikke i tvil, Verdenshavsenteret O skal bli havnasjonen Norge og havhovedstaden Bergen sitt bankende hjerte.

Et verdensledende kunnskaps – og formidlingssenter med opplevelser du aldri før har sett maken til. Vi skal bygge den avgjørende broen mellom forskning og folk, samt bidra til å samle, løfte og synliggjøre havaktørene ut i verden. Innen hav er vi definitivt nummer én.

Verdenshavsenteret skal aktivere mennesker kjærlighet til havet, og blir en viktig global bidragsyter for å ta vare på havet i fremtiden. Vår visjon er å gjøre flest mulig til akvanauter, i jordklodens tjeneste!

Se for deg inntil 25.000 kvm fylt med altoppslukende sanseopplevelser og revolusjonerende kunnskapsformidling om havet, og med områder både ute og inne tilrettelagt for beboere, besøkende, næringsliv og kunnskapsaktører. Ambisjonene på klima og miljø er også svært høye, og vi ønsker å gjøre Havnelageret til et av Norges største ombruksprosjekter. Om ikke alt dette er ambisiøst nok så vet ikke jeg.

Men, det er et men. I over seks år har vi jobbet med å etablere Verdenssenteret O. Vi opplever heiarop fra alle de politiske partiene, kommunen, fylket, næringslivet, innbyggere og interesseorganisasjoner. At Verdenshavsenteret O skal være en pioner på Dokken sammen med Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet, er noe alle støtter. Denne støtten er nødvendig, men det er ikke tilstrekkelig.

Nå er det tid for handling. Ikke bare fordi det haster å komme i gang med byggingen, men fordi vi nå alle kjenner klimautfordringene og havets problemer på kroppen.

Vår jobb er viktigere enn noen gang. «Den levende verden kan ikke fungere uten et friskt hav, og det kan heller ikke menneskeheten» sier Sir David Attenborough, vår tids viktigste formidler.

Formidling tetter gapet mellom forskning og folk. Under One Ocean Week i Bergen i april snakket Statsministeren, Kronprinsen og FN sin spesialutsending for havet om den helt avgjørende broen mellom forskning og menneskers handling. Vi må forstå havet og omsette kunnskap og empati til handlinger. Handlingene kan komme i form av politiske beslutninger, men også som helgeaktiviteter der familien går ut og plukker plast i fjæra, eller bedrifter som skaper nye løsninger for å forbedre tilstanden i havet.

For å få dette til måvi formidle kunnskap. Dette har vi i Stiftelsen Akvariet gjort i 63 år, og millioner små og store har vært på Nordnes og blitt inspirert. Fra et utgangspunkt der vi ble etablert som en del av Havforskningsinstituttet, har vi utviklet oss og skal nå ta et kjempestort steg videre.

Verdenshavsenteret O skal formidle kunnskap om klima og natur, sikre at internasjonale avtaler blir kjent og holdt, og vil vise frem fremtidens næringsliv for de unge som skal bygge landet videre. Dette skal vi gjøre sammen med havbyens verdensledende akademiske institusjoner, internasjonale og lokale næringsaktører, eminent lokal kultur og ikke minst gjennom samarbeid med FN og samarbeidspartnere rundt om i verden.

Her spiller det offentlige en helt avgjørende rolle. I Oslo, i forbindelse med Fjordbyen, har kommunen lagt til rette for og finansiert opp Deichmann, Munch og Astrup Fearnley museet. Neste område er Vippetangen. De har også tilrettelagt for Opera og nytt Nasjonalmuseum.

I mars i år sendte vi Bergen kommune søknaden om å overta Havnelageret på Dokken. Vi venter i spenning på at politikerne viser handlekraft og tar beslutninger slik at vi snart kan sette spaden i jorden og begynne arbeidet med å gå fra globale ambisjoner til konkret handling.

Nå må Bergen stå sammen og sikre at Verdenshavsenteret får den kraften og fremdriften vi trenger. For byen, for landet, for havet og alt som lever der. Ambisjonene er det ingenting i veien med, nå er det tid for handling.

Les også

Medan andre satsar, er Bergen ein idyll i Legoland