Terningkast 4: – Universet rundt Istid er fremdeles et fint og uforutsigbart sted

Det er klart for den femte Istid-filmen og ifølge anmeldelsen vil publikum bli fornøyde. Premiere fredag.

Det er klart for den femte Istid-filmen og ifølge anmeldelsen vil publikum bli fornøyde. Premiere fredag. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Publikumsuksessen er tilbake med sin femte film.

DEL

Animasjonsfilmen Istid nærmer seg snart Politiskolen i antall oppfølgere. Fjorten år etter den ikoniske førstefilmen, er vi nå på den femte i rekken. Isen burde kanskje snart smelte. I stedet er det ideene som blir mindre solide.

I mangel på spennende farer som kan true pattedyrenes eksistens, er det en gigantisk meteoritt som kan utrydde alt av menneskelig liv.  Ekornet Scratch står for katastrofen. Det gjør filmens plott hakket mer spiselig.

Ved en tilfeldighet har våre forhistoriske venner peilet ut hvor skaden skal finne sted, og filmen handler om veien dit. Ja – jordkloden skal reddes.

På bakkenivå er det dog alt annet enn jordens undergang som står i fokus. Familiære og romantiske relasjoner blir mer belyst enn tidligere. Manfred, mammuten som har vært med siden første film, er ikke fornøyd med datterens nye kjæreste. «Julian» er en hyperaktiv kunstnersjel, og det oppstår en personkonflikt med tungsinnede Manfred.

Mammutpappa liker heller ikke tanken på at datteren skal ut i den store verden; bli en mer selvstendig mammut.

Dovendyret Sid får omsider sin første kvinnelige beundrer, og sabeltigeren Diego kan like tanken på barn.

Faktisk er det bare Buck, en enøyd røyskatt, som ikke blir rammet av kjærligheten. Han blir derimot jaktet av flygende dinosaurer.  Buck sin kamp mot døden er også grunnen til at veien til Geotopia aldri blir kjedelig.

Hver gang plottet blir tamt, kommer en actionfylt sekvens der røyskatten må komme seg unna sine fiender.

Universet rundt Istid er fremdeles et fint og uforutsigbart sted. Den byr på overraskende og morsomme sekvenser. Alt kan faktisk skje. Tidvis kan humoren være litt kvelende. Omtrent hver eneste scene ender med en halvtørr punchline. Det føles ikke alltid nødvendig, og ødelegger for filmens naturlige flyt.

Fremdeles er sekvensene med ekornet Scratch det mest uforutsigbare med filmserien om Istid. Også det morsomste.

Små kortfilmaktige snutter om blir en rød tråd igjennom filmen. Her får vi vite hvordan lykkejegeren snur universet på hodet på jakt etter sine sin helt spesielt ekenøtt. Nei, han har ikke fått tak i den ennå.

Istid: På Kollisjonskurs

Regi: Michael J Wilson

Norske stemmer: Dagfinn Lyngbø, Otto Jespersen, Sven Nordin, Linn Skåber med flere.

Sjanger: Animasjon/komedie

1 time 34 minutter. Tillatt for alle

Artikkeltags